Bekendmaking voorgenomen overdracht bouwterrein nijverheidsweg Noord 31/33 te Amersfoort

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort is voornemens met inachtneming van een termijn van 20 kalenderdagen, ingaande de dag na deze publicatie, de eigendom over te dragen aan Serco B.V. van de percelen plaatselijk bekend Nijverheidsweg Noord 31/33, kadastraal bekend gemeente Amersfoort sectie D nummer 11743 en 11745 gezamenlijk groot ca. 1.012m² (hierna: de Percelen). De Percelen hebben thans nog de bestemming ‘Bedrijventerrein - 1’.

De gemeente Amersfoort werkt in Kop van Isselt samen met een groot aantal grondeigenaren aan de transformatie van dat gebied tot een gemengd woon- en werkgebied. In dat kader heeft de gemeente reeds in januari 2020 met die grondeigenaren een intentieovereenkomst gesloten met als doel gezamenlijk tot een uitvoerbaar ontwikkelkader te komen. Gelijktijdig met het vervaardigen van het ontwikkelkader is met de grondeigenaren overlegd over het vervolg van de ontwikkeling en realisatie van Kop van Isselt. Die overleggen hebben in februari 2022 geleid tot een ‘akkoord op hoofdlijnen’ met Serco B.V. en een ‘raamovereenkomst’ met de overige grondeigenaren. Het ontwikkelkader is op 22 februari 2022 door de raad van de gemeente vastgesteld.

In het ontwikkelkader vormen de Percelen stedenbouwkundig een integraal geheel met de aangrenzende gronden die bij Serco B.V. in eigendom zijn. De ontwikkeling van die aangrenzende gronden is reeds voorzien in het bestemmingsplan Eemfront. De ontwikkeling van de Percelen is voorzien in de omgevingsvergunning Nijverheidsweg Noord 31/33. Die ontwikkeling voorziet in de bouw van een woongebouw met 20 woningen met commerciële ruimte. Om tot een (financieel) haalbare integrale stedenbouwkundige ontwikkeling van de Percelen te komen zoals in het ontwikkelkader beoogd, worden de Percelen overgedragen aan de eigenaar van de aangrenzende gronden, Serco B.V. Met een spoedige overdracht aan Serco B.V. en start van de realisatie van de op de Percelen beoogde ontwikkeling wordt de door het Rijk toegekende WBI-uitkering voor de transformatie van Kop van Isselt veiliggesteld. Zonder die uitkering is de transformatie van Kop van Isselt overeenkomstig het ontwikkelkader financieel niet uitvoerbaar.

Gelet op vorenstaande overwegingen zijn wij van oordeel dat de voorgenomen overdracht van de eigendom van de Percelen aan Serco B.V. kan plaatsvinden zonder bredere selectieprocedure. Volstaan wordt met deze voorafgaande bekendmaking.

Amersfoort, 23 september 2024

Burgemeester en wethouders van Amersfoort

Naar boven