Bekendmaking van voornemen recht van opstal gemeentegrond

 

De gemeente Asten is voornemens om een recht van opstal te verlenen op het perceel kadastraal bekend gemeente Asten, sectie G, nummer 1956 (gedeeltelijk), groot circa 9 m2, gelegen aan de Meijelseweg, ter hoogte van de kruising met Vorstermansplein en Patrijsweg, aan Stichting Heusden 100 jaar, ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel onder nummer 77551257, verder te noemen de stichting. Mogelijk wordt dit recht van opstal op termijn overgedragen aan dorpsoverleg Heusden, indien de stichting op enig moment ophoudt te bestaan.

 

Motivatie

De stichting wil een lichtmonument oprichten ter viering van het 100-jarig bestaan van Heusden. Het lichtmonument is bedoeld om terug te blikken op het verleden van het dorp en om vooruit te kijken naar de toekomst. Het lichtmonument draagt bij aan de beleving van het dorp en spreekt de hele Heusdense bevolking, alsook voorbijgangers en bezoekers, aan. Om die reden verdient het een centraal gelegen, goed zichtbare plek in het dorp. De gemeente is voornemens recht van opstal te verlenen voor plaatsing en onderhoud (conform de voorgenomen te sluiten overeenkomst tot vestiging van het recht van opstal) van dit monument in de groenstrook langs de Meijelsweg, nabij de kruising met het Vorstermansplein en de Patrijsweg.

 

Deze locatie ligt midden in het dorp, aan de belangrijkste doorgaande weg. Hiermee is de zichtbaarheid en toegankelijkheid van het monument geborgd, waarmee de locatie een belangrijk doel van het lichtmonument dient. De groenstrook heeft op dit moment de functie van openbaar gebied. Plaatsing van het monument belemmert de gemeentelijke functies en de verkeersveiligheid niet. Gezien de omvang van de groenstrook zijn er geen andere functies of bestemmingen denkbaar. Bij het uitgebreide participatietraject dat de stichting heeft georganiseerd in het dorp, om in gezamenlijkheid met inwoners en diverse betrokken partijen tot dit plan voor het lichtmonument te komen, hebben zich bovendien geen andere partijen gemeld die interesse in deze grond kenbaar hebben gemaakt. Om bovenstaande redenen is de stichting redelijkerwijs de enige serieuze gegadigde voor het verlenen van een recht van opstal op het hierboven vermelde perceel (gedeeltelijk).

 

Reactietermijn

Als u zich niet kunt verenigen met het voorgenomen recht van opstal, dan kunt u uiterlijk binnen 20 dagen na de datum dat deze bekendmaking in het Gemeenteblad is gepubliceerd, een kort geding procedure aanhangig maken bij de bevoegde voorzieningenrechter en dient u de gemeente hiervan onverwijld in kennis te stellen middels betekening van de dagvaarding op het adres van de gemeente, bij gebreke waarvan het recht vervalt om tegen al het voornoemde in rechte te komen en/of daarop enige aanspraak in welke vorm of hoedanigheid dan ook te baseren, althans zijn uw rechten daarop uitgewerkt. Een digitaal afschrift van de dagvaarding dient u tevens per e-mail aan gemeente@asten.nl te verzenden onder vermelding van “dagvaarding inzake voorgenomen recht van opstal perceel G 1956”.

 

Wij wijzen u erop, dat u moet motiveren waarom u een vergelijkbare positie inneemt als de stichting en daardoor eveneens in aanmerking komt voor een recht van opstal op het betreffende gedeelte van het genoemde perceel.

 

Indien er geen kort geding wordt gestart, acht de gemeente zich vrij om de overeenkomst voor het recht van opstal van het perceel kadastraal bekend gemeente Asten sectie G, nummer 1956 (gedeeltelijk) met de stichting aan te gaan.

 

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

 

 

Naar boven