Terinzagelegging ontwerp omgevingsvisie en omgevingseffectrapportage gemeente Sittard-Geleen

Aanhef

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen maakt bekend dat de ontwerp-omgevingsvisie Sittard-Geleen 2025-2040 en de bijbehorende omgevingseffectrapportage (OER) zes weken ter inzage liggen voor inspraakreacties (zienswijzen) na de publicatiedatum.

Omgevingsvisie Sittard-Geleen

De omgevingsvisie is één van de instrumenten uit de Omgevingswet. De Omgevingswet schrijft voor dat Rijk, provincies en gemeenten elk één omgevingsvisie vaststellen. De omgevingsvisie is de strategische visie voor de lange termijn voor de gehele fysieke leefomgeving. De omgevingsvisie is zelfbindend voor de gemeente en bevat geen rechtstreeks juridisch bindende regels voor de samenleving en andere overheden. Het vormt een belangrijke onderlegger voor het omgevingsplan (opvolger van de bestemmingsplannen).

De ontwerp-omgevingsvisie bouwt verder op de Toekomstvisie 2030. Aan de hand van de vier veerkrachten uit de Toekomstvisie 2030 (ecologisch, economisch, sociaal en institutioneel) zijn beleidsdoelen uitgewerkt op thematisch en gebiedsgericht niveau. Dit document is tot stand gekomen na een vooronderzoek (foto van de leefomgeving) en brede participatie (inwoners, ondernemers, ketenpartners, overheden en het gemeentebestuur). Alle tussenproducten zijn te vinden op Omgevingsvisie | Met Sittard-Geleen (metsittardgeleen.nl).

Omgevingseffectrapportage

Op grond van artikel 16.34, eerste lid en 16.36 van de Omgevingswet moet de gemeente een milieueffectrapportage (MER) opstellen voor de omgevingsvisie. De gemeente Sittard-Geleen heeft ervoor gekozen om de MER te verbreden tot een omgevingseffectrapportage (OER). Bij een OER worden, net als bij een MER, de milieueffecten in beeld gebracht. In de OER is dit aangevuld met sociale en economische aspecten.

Terinzagelegging

De ontwerp-omgevingsvisie en de omgevingseffectrapportage liggen zes weken ter inzage, van 12 september 2024 tot met 27 oktober 2024. De documenten zijn digitaal te bekijken op https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/ onder identificatienummer NL.IMRO.1883.Omgevingsvisie25-ON01. Een papieren versie ligt ter inzage in de Stadswinkel in Geleen (Markt 1, 6161 GE Geleen). Het Stadskantoor is geopend op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur en op donderdag van 08:00 tot 20:00 uur.

Tijdens de inzagetermijn kunt u een gemotiveerde schriftelijke zienswijze indienen. De zienswijze kunt u indienen ter attentie van ‘Gemeenteraad Sittard-Geleen’, Postbus 18, 6130 AA Sittard. Op verzoek kunt u ook een mondelinge zienswijze indienen. U wordt dan uitgenodigd voor een gesprek. Van de mondelinge zienswijze wordt een verslag gemaakt. Naast de mogelijkheid om schriftelijk dan wel mondeling zienswijzen in te dienen, is het ook mogelijk dit digitaal te doen. U kunt hiervoor deze hyperlink gebruiken Externe link:Zienswijze indienen.

Ondertekening

Het college van burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, 03 september 2024

Naar boven