Kennisgeving inzake voorgenomen grondverkoop gemeentegrond middels ruiling in het kader van project Corio Glana

Arrest Hoge Raad d.d. 26 november 2021

De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 geoordeeld dat een overheidslichaam op grond van het gelijkheidsbeginsel de gelegenheid moet bieden aan (potentiële) gegadigden om mee te dingen naar het verwerven van een onroerende zaak, indien er meerdere gegadigden zijn of redelijkerwijs te verwachten is dat er meerdere gegadigden zullen zijn.

Voormeld arrest is eveneens van toepassing indien een overheidslichaam het voornemen heeft een onroerende zaak te verhuren dan wel in bruikleen te geven.

Dit houdt in dat het overheidslichaam de koper/huurder/bruiklener moet selecteren aan de hand van objectieve, toetsbare en redelijke criteria.

Deze verplichting vloeit voort uit het gelijkheidsbeginsel, dat in deze context strekt tot het bieden van gelijke kansen.

Een serieuze gegadigde

Binnen het samenwerkingsverband Corio Glana wordt al geruime tijd gewerkt aan de herinrichting van het dal van de Geleenbeek. De gemeente Sittard-Geleen en Waterschap Limburg zijn actieve projectpartners in dit gebied en de plannen voor de heringerichte delen zijn in samenspraak en wederzijds goedkeuren tot stand gekomen. De aanlegkosten van de op de percelen aanwezige elementen zijn ook door de betreffende partijen betaald. Door middel van deze grondtransactie krijgen de projectpartners die onderdelen in eigendom waar zij qua onderhoud ook verantwoordelijk voor zijn.

Voor de gemeente Sittard-Geleen betekent dat hieronder genoemde percelen worden overgedragen aan Waterschap Limburg. Tegen deze achtergrond is dan ook voldoende aangetoond dat het Waterschap Limburg op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria de enige serieuze gegadigden is voor verwerving van onderstaande percelen. Het Waterschap Limburg is immers de enige die het eigendom kan overdragen van de percelen die de gemeente Sittard-Geleen op haar beurt weer nodig heeft om de gestelde doelstelling in het gebied te realiseren.

In het kader van het landschappelijk project Corio Glana Highlight 20 fase 1 hebben de gemeente Sittard-Geleen en Waterschap Limburg samengewerkt aan de herinrichting van delen van de Geleenbeek en haar directe omgeving. Het betreft delen van het beekdal in Munstergeleen en Sittard - nabij de Middenweg en de Steengrub - waarin de beek is heringericht, natuurgebieden en recreatieve voorzieningen zijn aangelegd. De werkzaamheden in het beekdal zijn inmiddels uitgevoerd en de aangelegde en gewijzigde elementen moeten nu ook qua eigendom bij de juiste partij in eigendom komen. Daarom dienen in dat kader over en weer gronden te worden overgedragen om dit op de juiste wijze kadastraal vast te leggen. Daarnaast worden er in deze ruiling ook nog een tweetal percelen in kader van een eerder project Corio Glana Highlight 18 meegenomen. Deze percelen zijn gelegen in Munstergeleen – kadastraal bekend als zijnde Munstergeleen, sectie D, nummers 1345 en 1346 - en zijn tijdens het voorgenoemde project ingericht als gemeentelijke buffer met leegloop.

Gemeente Sittard-Geleen is voornemens om percelen grond te verkopen (middels ruiling) en in eigendom over te dragen.

Ligging en ruimtebeslag

De te verkopen percelen (middels ruiling) zijn gelegen in het beekdal van de Geleenbeek te Munstergeleen en Sittard. Het betreft onderstaande gehele percelen met kadastrale aanduiding:

Gemeente

Sectie

Nummer

Grootte in m²

Sittard

G

3270

2310

Sittard

G

3263

71

Sittard

G

3272

3185

Sittard

G

3289

477

Sittard

G

3264

67

Sittard

G

3265

256

Sittard

G

3268

1760

Sittard

G

3281

4450

Sittard

G

3293

1540

Munstergeleen

G

2717

500

Sittard

G

4627

2665

Sittard

G

3291

549

Sittard

G

3285

1035

Sittard

G

3276

401

Reactietermijn

Bent u het oneens met voormelde voorgenomen grondverkoop middels ruiling, omdat u van mening bent dat u ook in de gelegenheid moet worden gesteld om de bestemming te realiseren en daarom als koopgegadigde dient te worden aangemerkt voor de te verkopen gronden? Dan kunt u binnen 20 kalenderdagen na de datum van deze publicatie uw belangstelling kenbaar maken voorzien van motivatie en deze toezenden aan de gemeente Sittard-Geleen, t.a.v. mr. D. Roeleveld, Team Vastgoed: vastgoed@sittard-geleen.nl

De termijn van 20 kalenderdagen geldt als een vervaltermijn. Na verloop van deze termijn kunnen geen aanspraken jegens de gemeente ter zake worden gemaakt.

Informatie

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met mr. D. Roeleveld voornoemd van Team Vastgoed, telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 06-14 34 33 92.

Naar boven