Kennisgeving inzake voorgenomen verkoop voormalig trafohuisje (transformatorhuisje) met ondergrond te Grevenbicht aan Heemkundevereniging “Bicht”

Arrest Hoge Raad d.d. 26 november 2021

De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 geoordeeld dat een overheidslichaam dat een onroerende zaak wil verkopen, gelegenheid moet bieden aan (potentiële) gegadigden om mee te dingen naar de verwerving van deze onroerende zaak, indien er meerdere gegadigden zijn voor de aankoop van de desbetreffende onroerende zaak of redelijkerwijs te verwachten is dat er meerdere gegadigden zullen zijn. Dit houdt in dat het overheidslichaam de koper moet selecteren aan de hand van objectieve, toetsbare en redelijke criteria. Deze verplichting vloeit voort uit het gelijkheidsbeginsel, dat in deze context strekt tot het bieden van gelijke kansen.

Slechts één of enkel gegadigde(n)

Vorenbedoelde selectie kan achterwege blijven als bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop. In dat geval moet het voornemen tot de een-op-een verkoop wel (gemotiveerd) bekend worden gemaakt.

Onderhavig specifiek geval

In het onderhavige geval gaat het om de voorgenomen verkoop door de gemeente Sittard-Geleen aan de huidige gebruiker, zijnde de vereniging, genaamd: Heemkundevereniging “Bicht”, gevestigd en kantoorhoudende te Grevenbicht, gemeente Sittard-Geleen, Kastanjestraat 6, van het voormalige trafohuisje (transformatorhuisje) met ondergrond, staande en gelegen te 6127 AX Grevenbicht, gemeente Sittard-Geleen, Boulevard 1A, kadastraal bekend als gemeente Born sectie M nummer 1347 groot dertien centiare (13 ca).

Het voormalige trafohuisje is aantoonbaar al sinds tientallen jaren in gebruik bij Heemkundevereniging “Bicht” voornoemd.

De gemeente Sittard-Geleen is van mening dat Heemkundevereniging “Bicht” de enige gegadigde kan zijn met wie in onderhandeling te treden ware omtrent de mogelijke verkoop, aangezien:

  • 1.

    de Heemkundevereniging “Bicht” vorenbedoeld trafohuisje reeds tientallen jaren in gebruik heeft;

  • 2.

    de Heemkundevereniging “Bicht” al geruime tijd als een gegoede partij (gebruiker) de verantwoordelijkheid heeft gedragen voor het beheer en onderhoud van het voormalige trafohuisje;

  • 3.

    de gebruikersovereenkomst onverkort zal worden voorgezet tussen de gemeente en Heemkundevereniging “Bicht” indien de onderhandelingen tussen de gemeente en Heemkundevereniging “Bicht” niet mochten leiden tot verkoop van het voormalige trafohuisje aan de Heemkundevereniging “Bicht”.

  • 4.

    het één-op-éen tot stand trachten te brengen van een koopovereenkomst tussen de gemeente en Heemkundevereniging “Bicht”, dus niet door middel van een selectieprocedure, tevens moet worden geïnterpreteerd tegen de achtergrond van het geheel aan rechtens geldende regelingen en voorschriften die verband houden met de reeds sinds jaar en dag tussen de gemeente en de hiervoor genoemde vereniging bestaande rechtsverhouding en de ontstaansgeschiedenis daarvan.

Reactietermijn

Bent u van mening dat ook u gelet op het gelijkheidsbeginsel als gegadigde in aanmerking komt voor aankoop van het in deze publicatie opgenomen verkoopobject? Dan kunt u binnen 2 weken na publicatie van deze bekendmaking een reactie voorzien van motivatie toezenden aan de gemeente Sittard-Geleen, team Vastgoed, t.a.v. Daphne Roeleveld, makelaar, telefoonnummer 06-14 34 33 92, of via mailadres: daphne.roeleveld@sittard-geleen.nl.

 

Naar boven