Ontwerpbesluit onttrekking aan het openbaar verkeer van delen van de Heideweg, de 2e Drakenweg, de Spijkersweg, Ouddorp en de Ervenweg in Beesel en bestemmen van de nieuwe aansluiting op de Ervenweg

 

Burgemeester en wethouders van Beesel,

 

Gelet op:

- Het bepaalde in artikel 7 lid 2, artikel 9 en artikel 11 lid 2 van de Wegenwet,

- Artikel 160, eerste lid aanhef en onder b van de Gemeentewet,

- Artikel 2 lid 4 van de Delegatieverordening gemeente Beesel 2024:

 

Overwegende dat:

 

Bij het opstellen van het vernieuwd ontwerp van de wegenlegger gebleken is dat een aantal van de openbaar benoemde wegen die in werkelijkheid niet meer bestaan, verlegd zijn of niet meer als open bare wegen toegankelijk zijn niet of niet correct aan de openbaarheid onttrokken zijn. Deze wegen dienen alsnog onttrokken te worden.

 

Het betreft de navolgende wegen:

1. Heideweg, Reuver (percelen sectie K, nr. 2942 en nr. 2951)

2. 2e Drakenweg, Beesel (perceel sectie G, nr. 2909)

3. Spijkersweg, Beesel (perceel sectie M, nr. 138)

4. Ouddorp, Beesel (perceel sectie N, nr. 36)

5. Ervenweg, Beesel (percelen sectie M, nr. 125 en nr. 173)

 

Daarnaast is er door de aanleg van de dijk te Beesel een nieuwe aansluiting ontstaan van de Ervenweg naar de Ohé Broekerveldweg. Deze nieuwe aansluiting is momenteel niet bestemd als een openbare weg. Deze bestemming dient alsnog te gebeuren. Deze nieuwe aansluiting doorkruist meerdere kadastrale percelen, namelijk: sectie M, nummers 260, 279, 258, 240, 238, 242.

 

Belangenafweging

 

In de jurisprudentie is bepaald dat onttrekken aan het openbaar verkeer mogelijk is indien er zwaarwegende redenen zijn en het algemeen belang zich er niet tegen verzet.

 

Heideweg:

In 2009 is een deel van de Heideweg gelegen op perceel sectie K, nr 2951 aan de openbaarheid onttrokken in verband met de ontwikkeling van Drakenrijk. Deze onttrekking betrof het deel van de weg gezien vanuit de zuidoostelijke zijde tot aan de aansluiting met kadastraal perceel sectie K, nr. 1336. Drakenrijk is inmiddels uitgebreid, waardoor een deel van de Heideweg dat nog niet aan de openbaarheid onttrokken was feitelijk gezien niet meer bestaat. Het betreft het resterende deel van kadastraal perceel sectie K, nr. 2951.

 

2e Drakenweg:

Het blijkt dat de 2e Drakenweg sinds 2010 niet meer openbaar toegankelijk is en afgesloten is middels palen en puntdraad. Heden is de 2e Drakenweg feitelijk niet meer toegankelijk en herkenbaar als een weg of pad.

 

Spijkersweg:

Door de ontwikkeling van de dijk te Beesel is er een nieuwe ontsluiting gemaakt van de Beekstraat naar Het Spick en de Huilbeekweg. Door deze nieuwe ontsluiting is een deel van de oorspronkelijke Spijkers weg feitelijk opgehouden te bestaan.

 

Ouddorp:

Door de ontwikkeling van de dijk te Beesel is er een nieuwe ontsluiting gemaakt van Ouddorp naar de Kerkeveldweg. Door deze nieuwe ontsluiting is een deel van de oorspronkelijke weg Ouddorp feitelijk opgehouden te bestaan.

 

Ervenweg:

Door de ontwikkeling van de dijk te Beesel is een deel van de oorspronkelijke Ervenweg komen te vervallen. De Ervenweg heeft een nieuwe ontsluiting naar de Ohé Broekerveldweg gekregen. Het oude gedeelte van de Ervenweg wordt onderbroken door de dijk. Een gedeelte van de oorspronkelijke Ervenweg is dus feitelijk opgehouden te bestaan.

 

Gelet op het feit dat deze wegen of gedeelten van wegen feitelijk niet meer toegankelijk zijn en opge houden hebben te bestaan, is het college van oordeel, dat er geen zwaarwegende redenen zijn die zich verzetten tegen onttrekking van deze wegen of delen van deze wegen van de openbaarheid.

 

Ontwerp-besluit

 

1. Zoals bedoeld in artikel 11 lid 1 van de Wegenwet de volgende wegen of gedeelten van aan het openbaar verkeer te onttrekken:

- Heideweg, Reuver (percelen sectie K, nr. 2942 en nr. 2951)

- 2e Drakenweg, Beesel (perceel sectie G, nr. 2909)

- Spijkersweg, Beesel (perceel sectie M, nr. 138)

- Ouddorp, Beesel (perceel sectie N, nr. 36)

- Ervenweg, Beesel (percelen sectie M, nr. 125 en nr. 173)

 

2. Het voornemen uit te spreken om de hiervoor genoemde nieuwe ontsluitingsweg als openbaar te bestemmen;

 

Ter inzage legging

 

Het ontwerpbesluit is met ingang van 9 september 2024 gedurende een termijn van zes weken voor iedereen ter inzage.

 

Indienen zienswijzen

 

Binnen de hierboven genoemde termijn van terinzagelegging kunnen belanghebbenden een zienswijze indienen tegen het Ontwerpbesluit.

 

Schriftelijke zienswijzen moeten worden gestuurd naar: Het college van burgemeester en wethouders van Beesel, Postbus 4750, 5953 ZK te Reuver.. Een zienswijze dient de volgende informatie te bevatten: naam en adres van de indiener, datum, redenen van de zienswijze en de aanduiding naam van het Ontwerpbesluit waarop de zienswijze betrekking heeft.

Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met mevrouw Kuijpers van team Ruimtelijke Ontwikkeling, 077-4749292.

 

Reuver, 3 september 2024

 

burgemeester en wethouders,

 

de gemeentesecretaris, de burgemeester,

F.J.M.. Nillesen, B.C.M. Vostermans

 

]

Naar boven