Gemeenteblad van Oisterwijk
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Oisterwijk | Gemeenteblad 2024, 383603 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Oisterwijk | Gemeenteblad 2024, 383603 | beleidsregel |
17e wijziging Welstandsnota Oisterwijk 2015
Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Oisterwijk op 30 mei 2024.
de griffier
Daniëlle Robijns
de voorzitter,
Hans Janssen
De raad van de gemeente Oisterwijk,
Op 20 december 2012 heeft de gemeenteraad op basis van artikel 12, tweede lid van de Woningwet en in afwijking van het eerste lid en artikel 2.10, eerste lid, onder d, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor het gehele grondgebied van Oisterwijk besloten dat geen redelijke eisen van welstand van toepassing zijn.
Voor sommige projecten, van grotere omvang of op een bijzondere locatie, streeft de gemeente een bijzonder ruimtelijke kwaliteit na. Voor deze ruimtelijke ontwikkelingen stelt de raad een beeldkwaliteitplan en/of stedenbouwkundig plan vast. Om aan deze plannen te kunnen toetsen dienen zij als onderdeel van een welstandsnota vastgesteld worden.
Op het moment dat de raad een beeldkwaliteitplan en/of stedenbouwkundig plan vaststelt, wordt/worden zij direct gezien als onderdeel van deze Welstandsnota en daarmee als criteria voor redelijke eisen van welstand. Op die manier wordt bij de bouwaanvragen in de ontwikkelfase van dit project getoetst aan de criteria uit deze plannen.
De door de raad vastgestelde beeldkwaliteit- en/of stedenbouwkundige plannen met hun criteria voor redelijke eisen van welstand zijn opgenomen als bijlagen en maken onderdeel uit van deze nota.
Wanneer de laatste woning van een project is gebouwd, komt het beeldkwaliteitplan en/of stedenbouwkundig plan voor dit project als onderdeel van de welstandsnota te vervallen en zijn er voor het gebied geen redelijke eisen van welstand meer van toepassing. Is op een bouwperceel de eerste bouwaanvraag (van de hoofdbebouwing) gerealiseerd, dan hoeft een vervolgaanvraag niet langer aan de criteria voor redelijk eisen van welstand getoetst te worden. Op deze manier is een eigenaar niet afhankelijk van de bouw van de andere woningen/gebouwen in het project.
Een commissie van advies adviseert over de redelijke eisen van welstand. De manier waarop de advisering over redelijke eisen van welstand tot stand komt, staat omschreven in de Bouwverordening gemeente Oisterwijk 2015.
Welstandsnota Oisterwijk 2015 d.d. 16 april 2015;
Eerste wijziging d.d. 4 februari 2016;
Tweede wijziging d.d. 21 april 2016;
Derde wijziging d.d. 5 oktober 2017;
Vierde wijziging d.d. 28 juni 2018;
Vijfde wijziging d.d. 12 december 2019;
Zesde wijziging d.d. 22 april 2021;
Zevende wijziging d.d. 12 juli 2021;
Achtste wijziging d.d. 12 juli 2021;
Negende wijziging d.d. 7 februari 2022;
Tiende wijziging d.d. 9 juni 2022;
Elfde wijziging d.d. 29 september 2022;
Twaalfde wijziging d.d. 02 februari 2023;
Dertiende wijziging d.d. 06 juli 2023;
Veertiende wijziging d.d. 11 april 2024;
Vijftiende wijziging d.d. 30 mei 2024;
Zestiende wijziging d.d. 30 mei 2024;
Zeventiende wijziging d.d. 30 mei 2024.
Aldus vastgesteld en besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Oisterwijk op 30 mei 2024
de griffier
Danielle Robijns
de voorzitter
Hans Janssen
Beeldkwaliteitsplan Kerkhovenbaan / Pannenschuurlaan Oisterwijk
De inbreidingslocatie is gelegen aan het kruispunt van de Pannenschuurlaan en Kerkhovenbaan in Oisterwijk. De locatie is reeds bekend bij de gemeente Oisterwijk als gevolg van eerdere ruimtelijke verkenningen. Op 26 februari 2019 heeft het College van B&W een positief principe besluit genomen voor de realisatie van 5 vrijesectorkoopwoningen op een deel van het perceel.
lnitiatiefnemer heeft de locatie eind 2020 verworvenen heeft daarbij tevens het aangrenzend perceel aan de Bieslook 2 verworven. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid tot een ruimtelijk optimalere inbreiding. De locatie ligt aan de doodlopende straat Bieslook en biedt een kans om een betere afronding van de buurt te maken. Door een pleintje te creeren aan deze straat kan er een ontwikkeling ontstaan van maximaal 13 woningen (10 vrijesector woningen en 3 in de sociale categorie)
Het initiatiefplan speelt in op de behoefte aan woningen voor senioren, door middel van levensloopbestendige woningen. Door de woningen ook op de verdieping voldoende ruimte te geven biedt het plan kansen voor zowel senioren als gezinnen.
In dit document wordt de beeldkwaliteit van het stedenbouwkundig plan toegelicht en verbeeld. Hiermee geven we inzicht in de organisatie en opzet van het hofje, de routing, groenstructuren en bouwvelden, die hierin worden vastgelegd (zie plankaart op p. 7). De inrichting van de bepalende groenstructuur wordt in het hoofdstuk beeldkwaliteit verder uiteen gezet.
Een kader met spelregels en inspiratiebeelden is opgesteld om de ontwikkeling te toetsen, zodat de voorgestelde dorpse variantie en diversiteit in het plan gewaardborgd blijft bij verdere uitwerking.
De afbeelding rechts geeft de locatie weer van het omschreven plangebied.
De ontwikkeling bestaat uit maximaal 13 woningen. Er is een grote behoefte aan woningen die een uitgebreider woonoppervlak hebben op de begane grond dan in de standaard woningbouw wordt voorzien. Voor senioren om op de begane grond te kunnen slapen (nu of in een latere fase in het leven). Voor gezinnen om ofwel een thuiswerkplek te hebben, een woonkeuken, of een speelruimte voor de kinderen.
Deze plek biedt een uitgelezen kans om de straat Bieslook 'af te ronden' met grondgebonden woningen in het groen. De levensloopbestendige woningen kunnen daarnaast ook bijdragen aan een grotere doorstroom van de woningmarkt in Oisterwijk.
Om eenheid te creëren in het plan worden de woningen in samenhang ontworpen, die per kavel inspelen op de extra te realiseren woonruimte op de begane grond. Per kavel wordt ook zorgvuldig afgewogen hoe en waar de parkeerplaatsen op eigen erf gesitueerd worden.
Het centrale plein is aangehaakt op Bieslook. Vanuit Bieslook zijn de woningen aan het plein toegankelijk voor automobilisten, hulp-en gemeentelijke diensten. In basis zullen bewoners parkeren op eigen erf conform de geldende parkeernorm. De woningen aan de buitenzijde van het plangebied vormen samen een vriendelijk en half open bebouwingsfront gericht op de Pannenschuurlaan en de Laagvennen-Noord. De woningen hebben voortuinen afgeschermd met de bestaande haag die op deze manier grotendeels kan worden gehandhaafd. De woningen aan de buitenzijde van het plangebied zijn bereikbaar vanaf de bestaande ventweg naast de Pannenschuurlaan.
Voor bezoekers zijn extra parkeerplaatsen aan het plein voorzien, haaks op het verlengde van Bieslook. Tevens is het centrale plein met een pad aangesloten op Laagvennen-Noord. Dit pad is enkel bedoeld voor voetgangers en fietsers, maar kan in geval van calamiteiten ook gebruikt warden door hulpdiensten.
principe schets stedenbouwkundige opzet
De verkaveling opgenomen in deze plankaart is ter indicatie.
Wanneer deze wijzigt zullen de uitgangspunten ten aanzien van de beeldkwaliteit niet veranderen.
De donkerblauwe lijn geeft aan naar welke zijde een bouwblok zicht oriënteert. Deze gevels zijn gelijk aan de voorgevels. Een blinde gevel is aan deze zijde niet toegestaan.
Dit houdt in dat de gevel in ieder geval wordt voorzien van gevelopeningen op de begane grond en bij voorkeur ook op de verdieping. De geleding wordt doorgezet in de zijgevels.
Het gebied bevat maximaal 13 woningen, waarvan 10 vrije sector woningen en 3 in de sociale categorie.
De woningen zijn in eerste instantie bedoeld voor de doelgroep senioren, dit doormiddel van levensloopbestendige woningen. De woningen kunnen worden voorzien van een woon-slaapprogramma op de begane grond.
Alle vrije sector woningen zijn voorzien van 2 eigen parkeerplaatsen op het perceel. De 3 woningen in de sociale categorie hebben gezamenlijk 3 parkeerplaatsen op het perceel. In de openbare ruimte zijn nog 5 parkeerplaatsen gesitueerd om aan de parkeernorm te voldoen.
In totaal worden er 28 parkeerplaatsen gerealiseerd, waar we er minimaal 27 moeten realiseren.
De in de verbeelding aangegeven erfafscheidingen warden meegenomen in de planontwikkeling.
De inrichting van de openbare ruimte en de keuze voor materialen en beplanting worden vormgegeven door de landschapsarchitect.
Zie het hoofdstuk openbare ruimte aan het einde van dit document.
referentiebeeld hagen als erfafscheiding
Het plangebied kenmerkt zich door de groene aanblik van aanwezige bomen. Deze groene kwaliteit wordt geborgd door het behouden van bomen waar mogelijk en waar nodig aanvullen met nieuwe bomen.
bestaande en nieuwe bomen (civiel technischetekening)
In overleg met OMWB is er een geluidscherm met een hoogte van 2 meter nodig als terreinafscheiding tussen de basisschool en de planlocatie. Hierdoor komen de betaalbare woningen te dicht bij de bomenrij. De bomenrij aan de schoolzijde kan daarom niet behouden blijven. Ter compensatie stellen wij voor om hier een geluidsscherm toe te passen wat bijdraagt aan de groene uitstraling van het plangebied, zoals een begroeibaar geluidsscherm waarbij de buitenzijde is afgewerkt met duurzame materialen, zie onderstaande referentiebeelden. Het is van belang dat het geluidsscherm ook wordt opgenomen in het beeldkwaliteitsplan.
Het laten begroeien van het geluidsscherm heeft geen invloed op de akoestische prestatie.
Referentiebeelden van geluidsscherm (kokowall) met begroeiing. Bovenste afbeelding bij aanplant, onderste na verloop van tijd.
De beeldkwaliteit van de woningen gaat uit van ingetogen architectuur met herkenbare volumes, die duidelijk verwijzen naar wonen. Denk hierbij aan volumes met zadeldaken en een schoorsteen. Dakkapellen met brede kaders en schoorstenen worden ingezet als stijlelement.
De elementen in de gevel zoals ramen en deuren worden zorgvuldig geplaatst. De op elkaar afgestemde materialen en vormgeving van de kap en gevels zorgen voor eenheid en identiteit tussen de verschillende woningen.
Om een samenhangend beeld te krijgen is voor een terughoudend kleurenpalet gekozen. Wisseling in textuur zal meer als middel ingezet worden om subtiele verschillen te krijgen. Onderscheid in kleur dient niet contrastrijk te zijn maar juist subtiel. De tintverschillen zullen zorgvuldig op elkaar afgestemd worden. Hierbij is samenhang in diversiteit de leidraad. Overige materialen worden terughoudend toegepast, zijn ondersteunend en zijn materialen die mooi verouderen. De materialen zijn echte materialen en zullen aan de hieronder beschreven uitgangspunten voldoen.
|
hoofdzakelijk baksteen kleur wit, lichtgrijs (eventueel geschilderd) hout |
|
|
|
|
|
keramisch kleur, mat antraciet (mogelijke voorzien van zonnepanelen) |
Op het gebied van beeldkwaliteit zijn er spelregels voorzien voor de plaatsing van de bouwwerken. De regels zijn er ten behoeve van een samenhangende uitstraling van de woningen in het plangebied.
Een aanbouw en uitbouw, bijgebouw en overkapping worden ook binnen het bouwvlak gebouwd en zijn maximaal 4,5 meter hoog met een platdak. Ze liggen terug ten opzichte van de voorgevel.
Met het oog op de molenbiotoop bedraagt de maximale bouwhoogte 10 meter (nok van de woning). Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen verstoring zal optreden.
Er wordt een goothoogte van c.a. 4,5 meter aangehouden
Voor een uitstraling passend bij het karakter van het gebied, zijn de hoofdgebouwen voorzien van een kap, bij voorkeur van een zadeldak. De hoek bedraagt bij voorkeur 45° maar mag variëren tussen de 40° en 60°
referenties open verharding voor infiltratie hemelwater
De GHG is door de gemeente en het Waterschap aangegeven op ca. 80 cm beneden maaiveld. Door deze hoge GHG zal de wateropgave in openbaar gebied word en ingevuld door het toepassen van een waterbergende fundering. De overstort van deze voorziening vindt plaats op het gemeentelijke HWA-riool in de Bieslook.
Alle woningen dienen op eigen terrein infiltratievoorziening aan te leggen waarin 60 mm (wateropgave) moet worden opgelost. De woningen krijgen vanuit deze infiltratievoorziening op eigen terrein een bovengrondse overstortvoorziening (exfiltratievoorziening).
Voor alle waterbergingen (op eigen terrein alsmede in het openbaar gebied) bedraagt de leeglooptijd 48 uur
Wadi's worden gebruikt voor opppervlakkige waterberging. De wateropgave in het gebied moet 37m3 zijn wat zich vertaalt naar 611 m2 verharde ondergrond in de openbare ruimte.
referenties natuur inclusieve maatregelen
groene daken op garages met optionele zonnepanelen; natuur inclusief bouwen; omzoming plangebied met (deels reeds aanwezige) hagen
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-383603.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.