Bekendmaking vastgesteld bestemmingsplan ‘Landelijk Gebied Wormerland’

Het college van Burgemeester en Wethouders van gemeente Wormerland maakt overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad van Wormerland bij besluit van 9 juli 2024 het bestemmingsplan ‘Landelijk Gebied Wormerland’ (inclusief PlanMER) gewijzigd heeft vastgesteld. Het besluit ligt samen met de bijbehorende stukken ter inzage.

 

Inhoud bestemmingsplan

Het plangebied van het bestemmingsplan Landelijk Gebied Wormerland betreft het gehele buitengebied van Wormerland met de droogmakerijen, het Wormer- en Jisperveld en de kern Spijkerboor. De kernen Wormer, Oostknollendam, Jisp en Neck vallen er niet onder. Het bestemmingsplan (inclusief PlanMER) behelst een nieuwe geactualiseerde planologische regeling voor dit gebied. Er zijn ook enkele ontwikkelingen in het plan opgenomen als gevolg van keukentafelgesprekken. Het betreft ontwikkelingen op de volgende percelen: Oudelandsdijk 6 (twee woningen in plaats van een agrarisch bedrijf), Oudelandsdijk 8 (omzetten tot zorgboerderij en vergroting), Kanaaldijk 14 (splitsen stolp), Kanaaldijk 17 (bedrijfsbestemming omzetten naar wonen), Noorderweg 85 (vergroten bedrijfsbestemming), Engewormer 20/20A (toevoegen groepsaccommodatie aan woonbestemming) en Wormerringdijk 7 (legalisatie twee bijgebouwen).

Het vastgestelde bestemmingsplan is gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan dat ter visie heeft gelegen.

Wijzigingen

Er zijn ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan diverse wijzigingen doorgevoerd. Dit als gevolg van zienswijzen, ambtshalve wijzigingen of door vragen/opmerkingen van burgers/eigenaren van percelen. De belangrijkste wijzigingen worden hieronder opgesomd. Voor een overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar de ‘Nota zienswijzen en ambtshalve wijzigingen’.

 

  • 1.

    In het ontwerpbestemmingsplan van 2022 is het gebied van de ‘proeftuinen Engewormer’ uit het ontwerp gelaten. Omdat dit project (vooralsnog) niet doorgaat, is het gebied weer opgenomen in onderhavig bestemmingsplan. Uitgangspunt is daarbij het ontwerpbestemmingsplan uit 2019.

  • 2.

    Engewormer 18; bestaande zorgboerderij; planologische mogelijkheden worden beperkt ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan (kleiner bestemmingsvlak). Wel wordt een bedrijfswoning extra toegevoegd (bestaand recht).

  • 3.

    Engewormer 20/20A; woonbestemming met groepsaccommodatie; planologische mogelijkheden worden beperkt ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan (kleiner bestemmingsvlak en kleinere groepsaccommodatie).

  • 4.

    Naar aanleiding van de zienswijze van de provincie (bestemmingsplan moet voldoen aan de provinciale omgevingsverordening) zijn er diverse tekstuele aanpassingen in het bestemmingsplan/de planregels gedaan. Ook zijn bepaalde opgenomen initiatieven (keukentafelgesprekken) aangepast dan wel komen te vervallen (het initiatief voor Engewormer 32 is uit het plan gelaten).

  • 5.

    Naar aanleiding van een zienswijze van Natuurmonumenten zijn de NNN-gebieden die als zodanig zijn aangewezen en ingericht als natuurbestemming opgenomen.

  • 6.

    Op de volgende percelen is het bestemmingsplan aangepast ten opzichte van het ontwerp: Zuiderweg 48 (terugplaatsen agrarisch bouwvlak), Dorpsstraat 5a Ketelhof (technische wijzigingen plus een dienstwoning in plaats van een recreatiewoning), Kanaaldijk 53a (juiste vergunde agrarische bouwvlak wordt opgenomen), Kanaaldijk 27 (terugplaatsen agrarisch bouwvlak), Noorderweg 90 en 92 (bestemmingsvlak herstellen), Kanaaldijk 22 (terugplaatsen agrarisch bouwvlak) en Oosterdwarsweg 2 (toevoegen bestaand recht; paardenhouderij).

  • 7.

    Archeologisch regime aangepast rondom/nabij Oudelandsdijk 1, 2, overzijde daarvan en Starnmeerdijk 21.

  • 8.

    Hotel Kalverschans (langs de A7) was niet in het ontwerpbestemmingsplan van 2022 opgenomen. Omdat het plan nog niet concreet genoeg is en nog niet rond, wordt het niet als zodanig bestemd en wordt de oude bestemming overgenomen; ‘Sport – Manege’.

  • 9.

    Verder zijn er nog aanzienlijk wat aanpassingen gedaan in de planregels.

     

Ter inzage vastgesteld besluit

Het vastgestelde bestemmingsplan (inclusief PlanMER, Nota zienswijzen, etc.) ligt vanaf 10 september 2024 voor een periode van 6 weken ter inzage. Tegen het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan is beroep mogelijk. Het bestemmingsplan is digitaal raadpleegbaar via:

  • 1.

    https://www.ruimtelijkeplannen.nl (planID: NL.IMRO.0880.BP9579400000-0401)

  • 2.

    https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/ (NL.IMRO.0880.BP9579400000-0401)

  • 3.

    https://wormerland.nl/bouwen-en-verbouwing-inwoners/bestemmingsplan-landelijk-gebied

Het vastgestelde bestemmingsplan en de bijbehorende stukken kunnen tijdens openingstijden worden ingezien op het gemeentehuis van gemeente Wormerland aan de Koetserstraat 3 in Wormer

 

Beroep

Tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan kan met ingang van de dag na die waarop het besluit ter inzage is gelegd gedurende zes weken beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden ingesteld. Beroep kan worden ingediend door:

  • 1.

    belanghebbenden;

  • 2.

    niet-belanghebbenden die tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht;

  • 3.

    niet-belanghebbenden die redelijkerwijs niet kan worden verweten niet tijdig een zienswijze naar voren te hebben gebracht.

Het beroepschrift moet gestuurd worden naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet zijn ondertekend en bevat tenminste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het gericht is en de gronden van het beroep.

 

Inwerkingtreding

Ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan in werking met ingang van de dag na die waarop de hiervoor genoemde beroepstermijn afloopt. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Degenen die beroep hebben ingesteld kunnen verzoeken om een voorlopige voorziening. Een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Indien binnen de beroepstermijn een dergelijk verzoek is ingediend, treedt het besluit niet in werking totdat op het verzoek is beslist.

Gemeente Wormerland, 9 september 2024

 

Naar boven