Beleidsregels subsidieverstrekking 2024

Het college van de gemeente Olst-Wijhe

 

gelezen het voorstel met kenmerk

 

gelet op artikel 7.2 van de Algemene subsidieverordening van de gemeente Olst-Wijhe

 

besluit:

 

vast te stellen Beleidsregels subsidieverstrekking 2024.

I. Inleiding

In de Algemene Subsidieverordening gemeente Olst-Wijhe (ASV) zijn de hoofdregels voor de subsidieverstrekking aangeven; waaronder procedureregels. In artikel 7.2. van de ASV is bepaald dat de voorwaarden waaronder en de vorm waarin met betrekking tot de verschillende soorten subsidie wordt verleend, geregeld worden in de Beleidsregels Subsidieverstrekking gemeente Olst-Wijhe. Deze beleidsregels worden jaarlijks vastgesteld. In dit document worden de beleidsregels voor het jaar 2024 vastgesteld.

II. Soorten voorzieningen

Ten behoeve van de beleidsterreinen en de organisaties die onder de reikwijdte van dit document vallen maakt de gemeente Olst-Wijhe onderscheid in twee soorten voorzieningen: primaire en secundaire.

 

  • A.

    Primaire voorzieningen

Primaire voorzieningen zijn voorzieningen waarvoor de gemeente primair de verantwoordelijkheid op zich neemt in het belang van de inwoners. De volgende stichtingen zijn aangemerkt als primaire voorzieningen:

A1. Stichting Openbare Bibliotheek Salland

A2. Het Breed WelzijnsVerband Olst-Wijhe (Stichting Kulturhus Olst-Wijhe/ ut Huus)

A3. Stichting Evenmens

A4. Stichting Vriendendiensten Deventer

A5. MEE Samen

A6. Vizier antidiscriminatievoorziening

 

  • B.

    Secundaire voorzieningen

Secundaire voorzieningen zijn voorzieningen die van belang zijn voor het welzijn in onze gemeente en waarbij de gemeente een belangrijke rol wil spelen, maar waarbij de primaire verantwoordelijkheid bij de burger ligt. Deze voorzieningen leveren een bijdrage aan doelstellingen uit het gemeentelijk beleid ten aanzien van sport, jeugd, ouderen en kunst en cultuur. Voorzieningen die hiertoe gerekend worden zijn, zijn voorzieningen op het gebied van:

B1. Sport (ledensubsidie)

B2. Amateuristische Kunstbeoefening en Cultuur

B3. Recreatieve voorzieningen

B4. Jeugd (gezondheidszorg)

B5. Jeugd en jongerenwerk (vrijwilligersorganisaties)

B6. Overig maatschappelijk werk

B7. WMO

B8. Leefbaarheid in de kernen

B9. Onderwijs

B10 Vluchtelingenwerk

B11 Buurtbus

B12. Milieueducatie en voorlichting

B13. Reclamefonds sport

III. Soorten subsidies

Naast onderscheid in voorzieningen wordt er ook onderscheid in subsidies gemaakt. De ASV van de gemeente Olst-Wijhe kent de volgende subsidies:

  • -

    Jaarlijkse subsidies: subsidie die per (boek)jaar of voor een bepaald aantal boekjaren aan een instelling voor een periode van maximaal vier jaar wordt verstrekt. Hieronder vallen:

    • >

      Budgetsubsidies: subsidies die worden verstrekt aan de primaire instellingen. Met deze instellingen worden in een uitvoeringsovereenkomst afspraken gemaakt over prestaties die geleverd moeten worden tegen een van te voren vastgesteld bedrag.

    • >

      Waarderingssubsidies: subsidies die van jaar tot jaar worden verstrekt aan secundaire instellingen ten behoeve van steeds terugkerende activiteiten.

  • -

    Eenmalige subsidies: subsidie ten behoeve van bijzondere incidentele projecten of activiteiten die niet behoren tot de reguliere bezigheden van de aanvrager en waarvoor het college slechts voor een van tevoren bepaalde tijd van maximaal vier jaar subsidie wil verstrekken. Hieronder vallen:

    • >

      Incidentele subsidies: subsidie om activiteiten van eenmalige, incidentele aard uit te voeren.

    • >

      Subsidies vanuit het Reclamefonds: subsidie aan vaste grootgebruikers van Sporthal de Hooiberg te Olst voor activiteiten die voldoen aan de criteria die zijn vastgesteld voor het Reclamefonds.

    • >

      Projectsubsidies: subsidie waarbij de instelling een bedrag krijgt toegewezen om een vooraf goedgekeurd project uit te voeren.

    • >

      Leadersubsidies: Leader is onderdeel van het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling. Dit programma wordt uitgevoerd van 2015 tot en met 2022. Leader richt zich op de economische, ecologische en sociale versterking van het platteland en stimuleert en ondersteunt inwoners bij het uitwerken van een projectidee tot een plan. Voor de uitvoering van dat plan kun je vervolgens een Leader-bijdrage aanvragen. De aanvraag en verantwoordingsprocedure wijkt af van de procedure zoals is vastgesteld in de ASV.

IV. Indexering

Ten aanzien van de indexering wordt onderscheid gemaakt in primaire voorzieningen en secundaire voorzieningen.

 

  • 1.

    Indexering subsidies t.b.v. primaire voorzieningen

Bij de primaire voorzieningen wordt vervolgens weer onderscheid gemaakt in structurele subsidies en éénmalige subsidies (subsidies met een looptijd van maximaal vier jaar).

 

1a. Structurele subsidies primaire voorzieningen

Voor de indexering van de structurele subsidies wordt er een onderverdeling gemaakt in personele kosten en materiële kosten.

 

Personele kosten.

Voor de indexering van de personele kostencomponent in de subsidies hanteren wij de OVA-index (Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling). Als bron hanteren wij de cijfers zoals door de Nederlandse Zorgautoriteiten (NZa) worden gepubliceerd voor het onderdeel prijsindexcijfer voor personele kosten. Zie Prijsindexcijfers | Nederlandse Zorgautoriteit (nza.nl)

Als het definitieve percentage hiervan afwijkt, dan wordt de te hanteren index bijgesteld op basis van het definitieve percentage

 

Bijgestelde OVA-index 2023

Voor de OVA-index wordt in eerste instantie uitgegaan van voorlopige percentages. Als het definitieve percentage hiervan afwijkt, dan wordt de te hanteren index bijgesteld op basis van het definitieve percentage. Voor 2023 is bij de subsidieberekening 2023 uitgegaan van een voorlopige index van 4,74%. Dit percentage is inmiddels definitief vastgesteld 6,36%. Op basis hiervan is de subsidie 2023 voor de personele kosten bijgesteld. De bijgestelde subsidie 2023 is de basis voor de subsidieberekening 2024.

 

Voorlopige OVA-index 2024

De voorlopige OVA-index voor 2023 is vastgesteld op 4,94%.

Voor het berekenen van het aandeel personele kosten in de subsidie geldt de volgende formule voor 2024:

  • >

    Aandeel personele kosten in % van totale begroting van het jaar 2024 zoals die door het bestuur is vastgesteld.

  • >

    Dit percentage wordt vervolgens toegepast op het herziene subsidiebedrag jaar 2023.

  • >

    Het aldus verkregen bedrag wordt vervolgens vermenigvuldigd met 1,0494.

  • >

    Na afloop van het jaar volgt verrekening op basis van de definitieve OVA-index.

     

Materiële kosten

Voor de indexering van de materiële kostencomponent in de subsidies hanteren wij:

  • a.

    Een vast percentage van 2% als het aandeel materiële kosten in de subsidie niet hoger is dan € 50.000, -

  • b.

    Het CPI-index (Consumenten Prijs Index). Als bron hanteren wij de cijfers zoals door het CentraalPlanbureau (CPB) worden gepubliceerd, in de kerngegevenstabel onder het kopje “Prijzen, lonen, koopkracht en armoede” en dan specifiek ”Inflatie, nationale consumentenprijsindex (cpi, %). In eerste instantie wordt uitgegaan van het voorlopige percentage. Als het definitieve percentage hiervan afwijkt, dan wordt de te hanteren index bijgesteld op basis van het definitieve percentage.

 

Ter toelichting met betrekking tot punt a.

Mocht de werkelijke prijsstijging afwijken van deze 2%, dan levert dit deze partijen slechts een beperkt voor- of nadeel op en weegt het niet op tegen de administratieve last voor gemeente en stichting wanneer wel het fluctuerende prijsindexatiecijfer wordt gebruikt.

 

Bijgestelde CPI-index (Consumenten Prijs Index) over 2023

Ook bij de indexering van de materiële kostencomponent in de subsidies wordt in eerste instantie uitgegaan van een voorlopig percentage en vindt bijstelling plaats op basis van het definitieve percentage.

Bij de voorlopige subsidiebeschikkingen 2023 is uitgegaan van een index van 2,4%. De CPI- index is voor 2023 is in maart 2023 bijgesteld van 2,4% naar 3,0%. Dit percentage is nog voorlopig en zal begin 2024 definitief worden vastgesteld. In de bijgestelde voorlopige subsidies 2023 hebben wij gerekend met 3%. Als het definitieve CPI-index afwijkt van 3%, dan wordt het verschil verrekend bij de definitieve vaststelling van de subsidies 2023.

 

Voorlopige CPI-index (Consumenten Prijs Index) over 2024

Voor 2024 wordt voor de CPI-index OVA-index uitgegaan van een voorlopig percentage van 3,1 %; op basis van de publicatie van maart 2023 van het CPB.

 

Uitzondering

Bovenstaande indexeringsregels zijn van toepassing voor de structurele subsidies ten behoeve van de instellingen die behoren tot de primaire voorzieningen; dit met uitzondering van Vizier antidiscriminatie- voorziening. Voor deze organisatie geldt alleen een index van 2% op het bedrag per inwoner.

 

1b. Incidentele subsidies primaire voorzieningen

Vanwege het incidentele karakter van de subsidie wordt de nullijn gehanteerd m.b.t. indexering

 

  • 2.

    Indexering subsidies t.b.v. secundaire voorzieningen

Anders dan bij primaire voorzieningen, ligt bij secundaire voorzieningen de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij betreffende organisatie. De gemeente ondersteunt de organisatie veelal in de vorm van een waarderingssubsidie. Voor 2024 is besloten om de subsidie voor de secundaire voorzieningen met 2% te verhogen.

V. Beleidsregels per voorziening/ werksoort

Op basis van het bovenstaande zijn de beleidsregels en subsidiebedragen voor 2024 per voorziening/werksoort nader uitgewerkt in bijlage 1 van dit besluit (Beleidsregels subsidieverstrekking 2024)

Inwerkingtreding

De beleidsregels treden in werking op de dag na bekendmaking.

Burgemeester en wethouders van Olst-Wijhe

de secretaris

de heer drs. D.L.W. Zielhuis

de burgemeester

mevrouw mr. Y. van Mastrigt

Bijlage 1 behorende bij besluit Beleidsregels subsidieverstrekking 2024

Betreft beleidsregels en subsidiebedragen per voorziening/werksoort

 

 

  • I.

    Primaire voorzieningen

De volgende organisaties behoren tot de primaire voorzieningen.

A1. Stichting Openbare Bibliotheek Salland

A2. Het Breed WelzijnsVerband Olst-Wijhe (Stichting Kulturhus Olst-Wijhe/ ut Huus)

A3. Stichting Evenmens

A4. Stichting Vriendendiensten Deventer

A5. MEE SAMEN

A6. Vizier antidiscriminatievoorziening

 

Budgetsubsidie

Aan deze organisaties wordt op basis van artikel 7, lid 1 a van de Algemene Subsidieverordening gemeente Olst-Wijhe een voorlopige budgetsubsidie toegekend; waarbij de subsidie wordt verstrekt op basis van afspraken met de organisatie over de activiteiten en prestaties die daarvoor waargemaakt moeten worden tegen een van tevoren vastgesteld bedrag. Na afloop van het jaar wordt de subsidie definitief vastgesteld. Daarvoor moeten de organisaties uiterlijk 1 juli volgende op het boekjaar een inhoudelijk en financieel verslag indienen volgens de verantwoordingseisen zoals deze in de budgetovereenkomst zijn genoemd.

 

A1. Stich ting Openbare Bibliotheek Salland

Doelstelling subsidie.

Het openbaar bibliotheekwerk wordt beschouwd als een onafhankelijk en laagdrempelige toegangspoort tot informatie, cultuur en educatie en is een belangrijk ontmoetingspunt in de samenleving. De informatiebehoeften van de klanten bepalen mede het aanbod van media en informatie in de bibliotheek. De bibliotheek maakt informatie toegankelijk, bevordert het gebruik daarvan en richt zich daarbij op een aantal specifieke doelgroepen.

 

Subsidiabele activiteiten.

Het leveren van producten en prestaties die het bibliotheekbeleid concretiseren, met toepassing van kwaliteitscriteria, zoals die geformuleerd worden in de budgetovereenkomst.

 

Subsidiebudget 2024.

Voorlopig subsidiebedrag 2024 € 621.990, - (bijgestelde subsidie 2023: € 487.894, -).

Onderstaand de opbouw van het subsidiebedrag 2024.

Activiteit/ onderdeel

Subsidie 2024

Subsidie 2024 structureel

Subsidie 2024 incidenteel

Basissubsidie

€ 407.270

€ 407.270

Huisvestingssubsidie nieuwe locatie servicepunt Wijhe

€ 54.000

€ 54.000

Taalpunt

€ 23.074

€ 23.074

VVE

€ 8.175

€ 8.175

Gezinsaanpak

€ 26.600

€ 26.600

Servicepunt Wijhe oude locatie

€ -

€ -

Eenmalige kosten nieuwe huisvesting Wijhe

€ 85.000

€ 85.000

Subsidie IDO

€ 17.872

€ 17.872

Totaal bibliotheek

€ 621.990

€ 510.390

€ 111.600

Subsidiemethodiek.

Betreft budgetsubsidie. Met de stichting wordt in een budgetovereenkomst afspraken gemaakt over te leveren prestaties en activiteiten. Het subsidiebedrag wordt in eerste instantie voorlopig vastgesteld. De subsidie wordt na afloop van het jaar definitief vastgesteld op basis van het inhoudelijk jaarverslag waarin wordt ingegaan op de daadwerkelijk gerealiseerde prestaties en activiteiten en de door de accountant akkoord bevonden jaarrekening.

 

Bijzonderheden.

In de subsidie 2024 is rekening gehouden met een extra subsidie voor de nieuwe huisvesting van de bibliotheek in Wijhe in de Langstraat.

 

A2. Het Breed WelzijnsVerband Olst-Wijhe (Stichting Kulturhus Olst-Wijhe/ut Huus)

 

Doelstelling subsidie.

Zorgdragen voor het welzijn van de inwoners van Olst-Wijhe.

 

Subsidiabele activiteiten.

Het leveren van producten en prestaties, met toepassing van kwaliteitscriteria, zoals die geformuleerd worden in de budgetovereenkomst en de geformuleerde ‘Opdrachten Welzijnsverband Olst-Wijhe’.

 

Subsidiebudget 2024.

€ 1.872.483, - (2023: € 1.875.085, -).

Dit bedrag is als volgt opgebouwd.

 

Subsidiemethodiek.

Betreft budgetsubsidie. Met de stichting wordt in een budgetovereenkomst afspraken gemaakt over te leveren prestaties en activiteiten. Het subsidiebedrag wordt in eerste instantie voorlopig vastgesteld. De subsidie wordt na afloop van het jaar definitief vastgesteld op basis van het inhoudelijk jaarverslag waarin wordt ingegaan op de daadwerkelijk gerealiseerde prestaties en activiteiten en de door de accountant akkoord bevonden jaarrekening.

 

Bijzonderheden

  • 1.

    Stichting Kulturhus Olst-Wijhe heeft als werknaam ut Huus. De stichting heeft een samenwerkingsverband met WIJZ Olst-Wijhe (jeugd en jongerenwerk en De Kern (algemeen en schoolmaatschappelijk werk), die onder de vlag vallen van Dimence. Met deze partijen is de afspraak gemaakt dat Stichting Kulturhus Olst-Wijhe als penvoeder optreedt voor de subsidies aan Wijz Olst-Wijhe en De Kern.

  • 2.

    Ondanks de indexering is het subsidiebudget voor 2024 lager dan het budget voor 2023. Dit heeft onder meer te maken dat in het budget voor 2023 een aantal incidentele subsidies zijn verwerkt die voor 2024 niet meer van toepassing zijn. Verder is op basis van de besluitvorming over de voorliggende voorzieningen het budget voor maatschappelijk vastgoed voor ut Huus met € 48.000, - verlaagd.

  • 3.

    De kosten van de combinatiefunctie voor 2024 zijn door ut Huus begroot op € 116.400, -. Dit bedrag wordt als volgt gedekt:

  • >

    ten laste van de basissubsidie Welzijn € 17.800, -;

  • >

    afname uren door Bieenkorf € 6.670, -

  • >

    basissubsidie combinatiefunctie   € 85.477, -

  • >

    extra subsidie vanuit GALA middelen € 6.453, -

  • 4.

    In aanvulling op het bedrag van € 1.431.972, - ontvangt ut Huus een subsidiebedrag van € 30.000, - voor versterking sociale basis. In verband met de looptijd van deze beschikking ontvangt de stichting hiervoor een afzonderlijke beschikking. .

     

A3. Stichting Evenmens

Doelstelling subsidie.

Ondersteuning informele zorg.

 

Subsidiabele activiteiten.

Ondersteuning mantelzorg en respijtzorg

 

Subsidiebudget 2024

€ 99.748, - (2023: € 92.000, -)

Het bedrag voor 2024 is als volgt opgebouwd

 

Basisbedrag

€ 81.248

Projectsubsidie Brede gezinsondersteuning

€ 11.500

Gespecialiseerde gastgezinnen en Samen Oplopen

€ 7.000

Totaal Evenmens

€ 99.748

 

Subsidiemethodiek

Betreft budgetsubsidie. Met de stichting wordt in een budgetovereenkomst afspraken gemaakt over te leveren prestaties en activiteiten. Het subsidiebedrag wordt in eerste instantie voorlopig vastgesteld. De subsidie wordt na afloop van het jaar definitief vastgesteld op basis van het inhoudelijk jaarverslag waarin wordt ingegaan op de daadwerkelijk gerealiseerde prestaties en activiteiten en de door de accountant akkoord bevonden jaarrekening.

 

Bijzonderheden

  • 1.

    In 2023 is een incidentele subsidie verleend van € 7.140, - i.v.m. de effecten van corona. Deze subsidie is voor 2024 niet meer van toepassing.

  • 2.

    Vanuit de zogenaamde GALA middelen ontvangt de stichting ook projectsubsidies voor:

    • >

      Jonge mantelzorgers- vriendelijke school: € 3.000, -

    • >

      Extra inzet mantelzorgers/ respijtzorg: € 3.500, -

    • >

      Dementie werkgroep: € 3.000, -

      Hierover heeft echter al eerder besluitvorming plaatsgevonden. Daarnaast gelden van de verantwoording van de GALA subsidies specifieke regels vanuit de zogenaamde Sisa verantwoording.

       

A4. Stichting Vriendendiensten Deventer

Doelstelling subsidie.

Het vergroten van sociale netwerken en zelfredzaamheid van mensen die psychische en psychiatrische problematiek in een isolement dreigen te raken.

 

Subsidiabele activiteiten.

Maatjesactiviteiten en Onafhankelijke GGZ clientondersteuning

 

Subsidiebudget 2024.

€ 30.801, - (2023: € 35.025, -)

Het bedrag voor 2024 is als volgt opgebouwd.

 

Maatjesactiviteiten (6 uur per week)

€ 16.610

Onafhankelijke GGZ-clientondersteuning (6 uur per week)

€ 14.191

Totaal St. Vriendendiensten

€ 30.801

 

Subsidiemethodiek.

Betreft budgetsubsidie. Met de stichting wordt in een budgetovereenkomst afspraken gemaakt over te leveren prestaties en activiteiten. Het subsidiebedrag wordt in eerste instantie voorlopig vastgesteld. De subsidie wordt na afloop van het jaar definitief vastgesteld op basis van het inhoudelijk jaarverslag waarin wordt ingegaan op de daadwerkelijk gerealiseerde prestaties en activiteiten en de door de accountant akkoord bevonden jaarrekening.

 

Bijzonderheden.

  • 1.

    In 2023 is een incidentele subsidie verleend van € 5.500, - i.v.m. de effecten van corona. Deze subsidie is voor 2024 niet meer van toepassing.

  • 2.

    Naast bovengenoemd bedrag ontvangt de stichting over een periode van 2023 t/m 2025 een bedrag van € 90.000, - voor een zelfregiecentrum. Een en ander is vastgelegd in de subsidiebeschikkking van 6 februari 2023 met zaaknummer 59523-2002. Op basis van deze beschikking wordt over 2024 een bedrag van € 30.000, - uitbetaald.

     

A5. MEE Samen

Doelstelling subsidie.

Cliëntondersteuning; versterking van de positie, zelfredzaamheid, participatie en eigen regie van een inwoner met een ondersteunings- of zorgvraag (in overeenstemming met Wmo 2015)

 

Subsidiabele activiteiten.

Op verzoek van een inwoner met een ondersteuningsvraag informatie en advies bieden, de inwoner wegwijs maken, steun bieden bij de voorbereiding van een (zorg)aanvraag of melding en kortdurende ondersteuning aan minder zelfredzame inwoners op alle leefgebieden.

 

Subsidiebudget 2024.

Voor de onafhankelijke clientondersteuning ontvangt MEE SAMEN voor 2024 een voorlopig bedrag van € 41.628, - (2023: € 45.325, -)

 

Subsidiemethodiek.

Betreft budgetsubsidie. Met de stichting wordt in een budgetovereenkomst afspraken gemaakt over te leveren prestaties en activiteiten. Het subsidiebedrag wordt in eerste instantie voorlopig vastgesteld. De subsidie wordt na afloop van het jaar definitief vastgesteld op basis van het inhoudelijk jaarverslag waarin wordt ingegaan op de daadwerkelijk gerealiseerde prestaties en activiteiten en de door de accountant akkoord bevonden jaarrekening.

 

Bijzonderheden

In 2023 is een incidentele subsidie verleend van € 5.500, - i.v.m. de effecten van corona. Deze subsidie is voor 2024 niet meer van toepassing

 

A6. Vizier antidiscriminatievoorziening

Doelstelling subsidie.

Het inrichten van een antidiscriminatievoorziening voor de gemeente Olst-Wijhe.

 

Subsidiabele activiteiten.

1. Toegangsfunctie van de antidiscriminatievoorziening

2. Onafhankelijke bijstand

3. Registratie van klachten

4. Monitoring van discriminatieklachten

De activiteiten worden op een toegankelijke wijze aangeboden. Dat betekent dat één of meer plaatsen waar de activiteiten aangeboden worden, voor alle inwoners van de gemeente redelijkerwijs toegankelijk en bereikbaar moeten zijn

 

Voorlopig subsidiebedrag 2024.

€ 8.818, -. Dit bedrag is gebaseerd op een bedrag per inwoner van € 0,472 (bedrag inwoner jaar 2023:

€ 0,463 + index van 2%) en 18.682 inwoners (peildatum 1 januari 2023).

 

Bijzonderheden.

  • 1.

    Ten opzichte van het gevraagde bedrag van € 14.279, - wordt een bedrag van € 5.461, - niet toegekend. Omdat het takenpakket voor 2024 niet gewijzigd is ten opzichte van 2023, wordt indexering toegepast en is er geen aanleiding om de subsidie verder te verhogen. Uitzondering hierop is een mogelijke samenwerking op het gebied van de ontwikkelingen rond de Wet Goed Verhuurderschap. Hier zullen aparte afspraken over gemaakt worden. Mogelijk geeft dit aanleiding om het subsidiebedrag aan te passen.

  • 2.

    In afwijking van de ASV verstrekt Vizier jaarlijks voor 1 februari een overzicht van het aantal geregistreerde klachten ten behoeve van verantwoording aan het ministerie. Deze registratie wordt onderverdeeld in:

    a. Grond of gronden van onderscheid en discriminatie;

    b. Maatschappelijk terrein;

    c. Aard van de klacht;

    d. Plaats van het voorval;

    e. Wijze van behandeling.

     

 

  • II.

    Secundaire voorzieningen

Tot de secundaire voorzieningen, worden vvoorzieningen gerekend op het gebied van.

B1. Sport (ledensubsidie).

B2. Amateuristische Kunstbeoefening en Cultuur.

B3. Recreatieve voorzieningen.

B4. Jeugdgezondheidszorg.

B5. Jeugd en jongerenwerk (vrijwilligersorganisaties).

B6. Overig maatschappelijk werk.

B7. WMO.

B8. Leefbaarheid in de kernen.

B9. Onderwijs.

B10 Vluchtelingenwerk.

B11 Buurtbus.

B12. Milieueducatie en voorlichting.

B13. Reclamefonds sport.

 

Subsidievorm.

Structurele subsidie

Aan de organisaties die vallen onder de secundaire voorzieningen wordt een structurele subsidie toegekend. Onder structurele subsidie wordt verstaan een subsidie die van jaar tot jaar wordt toegekend ten behoeve van steeds terugkerende activiteiten. Het merendeel van de organisaties ontvangt een structurele subsidie in de vorm van een waarderingssubsidie, waarbij het subsidiebedrag een vast bedrag is, waarover na afloop van het jaar geen verantwoording hoeft afgelegd te worden. Voor een aantal organisatie geldt dat de subsidie in eerste instantie voorlopig wordt vastgesteld en na afloop van het jaar definitief wordt vastgesteld aan de hand van het financieel verslag en het verslag over de gerealiseerde prestaties/activiteiten. De verantwoording moet uiterlijk 15 oktober 2025 ingediend worden.

 

Onderstaand wordt per onderdeel aangegeven of er sprake is van definitieve bedragen of voorlopige bedragen.

 

Incidentele subsidie

Naast de structurele subsidies kent de subsidieregeling voor secundaire voorzieningen een drietal incidentele subsidiemogelijkheden. Dit betreft de subsidie vanuit het Leefbaarheidsbudget, de Aanjaagsubsidie voor recreatie, toerisme en cultuur en het Reclamefonds Sport.

 

B1. Sport (ledensubsidie).

Doelstelling subsidie.

Het bevorderen en ondersteunen van actieve sportbeoefening van de jeugd.

 

Subsidiebudget 2024.

€ 33.528, - (2023: € 32.870, -).

 

Subsidiemethodiek.

Vast bedrag per jeugdlid. Het bedrag per jeugdlid wordt berekend door het subsidiebudget 2024 van € 33.529, - te delen door het aantal jeugdleden dat voor subsidie in aanmerking. Dit bedrag wordt definitief vastgesteld en de verenigingen hoeven na afloop van het jaar geen financieel en/of inhoudelijk verslag in te dienen.

 

Om voor de jeugdledensubsidie in aanmerking te komen moet uit de aanvraag van de subsidie blijken dat de vereniging aan de volgende voorwaarden voldoet

  • 1.

    De sportvereniging organiseert sportkennismakingslessen voor nieuwe jeugdleden.

  • 2.

    De sportvereniging onderschrijft en ondersteunt het alcoholmatigingsbeleid ‘Pilsie op z’n tied, maar onder de 18 niet’

  • 3.

    Sportverenigingen met een eigen kantine hebben een bestuursreglement ‘Alcohol’ in sportkantines, waarin de wijzigingen zijn opgenomen die sinds de wijziging van de ‘Drank- en Horecawet’ per 1 januari 2014 van kracht zijn.

     

Voor wat betreft het aantal jeugdleden dat voor subsidie in aanmerking komen, gelden de volgende regels.

  • 1.

    Jeugdlid: alle leden die op 1 januari van het jaar voorafgaande aan het subsidiejaar nog niet de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. Voor de Wijhese Zwemclub geldt de peildatum 1 juli in plaats van 1 januari (i.v.m. zomerlidmaatschappen).

  • 2.

    Voorwaarde: de contributie bedraagt minimaal € 27,50 per jeugdlid per jaar.

  • 3.

    Voor verenigingen met jeugdleden die niet woonachtig zijn in de gemeente Olst-Wijhe geldt de volgende regeling.

    a. 50% van de jeugdleden woonachtig in de gemeente Olst-Wijhe 100% subsidie (voor alle jeugdleden).

    b. Tussen 25% en 50% van de jeugdleden woonachtig in de gemeente Olst-Wijhe wordt naar rato gesubsidieerd.

    c. < 25% Van de jeugdleden woonachtig in de gemeente Olst-Wijhe betekent geen subsidie.

    d. Sportverenigingen in omliggende gemeenten die specifiek gericht zijn op gehandicapten ontvangen voor elk jeugdlid uit Olst-Wijhe subsidie.

     

Bijzonderheden.

Geen.

 

B2. Amateuristische Kunstbeoefening en Cultuur .

Tot de Amateuristische Kunstbeoefening en Cultuur behoren de volgende organisaties.

  • 1.

    Stichting Muziekonderwijs Olst-Wijhe.

  • 2.

    Stichting Muzieknetwerk Salland.

  • 3.

    Muziek- en toneelverenigingen.

  • 4.

    Diverse sociaal culturele verenigingen en stichtingen.

     

B2.1. Stichting Muziekonderwijs Olst-Wijhe.

Doelstelling subsidie.

Een bijdrage leveren aan en het bevorderen van de muzikale vorming en educatie van de inwoners van de gemeente Olst-Wijhe.

 

Subsidiebudget 2024.

€ 14.535, - (2023: € 14.250, -).

 

Subsidiemethodiek.

Tegemoetkoming in de huisvestingslasten in het Holstohus in Olst en het SPOC-park in Wijhe voor maximaal € 14.535, -. De subsidie wordt na afloop van het jaar definitief vastgesteld op basis van een inhoudelijk verslag en een overzicht van de definitieve huisvestingskosten.

 

Bijzonderheden.

De subsidie wordt in eerste uitbetaald aan Stichting Kulturhus Olst-Wijhe en vervolgens na afloop van het jaar op basis van de werkelijke kosten in mindering gebracht op de subsidie aan de Stichting Kulturhus Olst-Wijhe en uitbetaald aan Stichting Muziekonderwijs Salland. Door deze wijze wordt de administratieve last voor beide organisaties verminderd.

 

B2.2. Stichting Muzieknetwerk Salland.

Doelstelling subsidie.

Een bijdrage leveren aan het bevorderen van binnen schoolse en buitenschoolse muziekeducatie. Dit betekent werken aan modernisering van de identiteit en de activiteiten van lokale muziekverenigingen en het enthousiasmeren van kinderen voor het maken van muziek.

 

Subsidiebudget 2024.

€ 2.423, - (2023: € 2.375, -).

 

Subsidiemethodiek

Vast bedrag in de vorm van een waarderingssubsidie. De stichting hoeft na afloop van het jaar geen inhoudelijk en/of financieel verslag in te dienen

 

Bijzonderheden

Geen.

 

B2.3. Muziek- en toneelverenigingen.

Doelstelling subsidie.

Het bevorderen en ondersteunen van deelname aan amateurkunst, disciplines muziek en toneel.

 

Subsidiebudget 2024.

€ 19.164, - (2023: € 21.145, -). Zie onderstaande specificatie.

Naam organisatie

Subsidiebedrag 2023

Subsidiebedrag 2024 (2023+ 2% index

Toelichting subsidie

Accordeonvereniging Kunst na arbeid

€ 1.557

€ 1.588

Vast bedrag

ASMB Beatrix

€ 2.357

€ -

Voor 2024 geen aanvraag ingediend

Kon. Muziekvereniging Apollo

€ 1.580

€ 1.612

Vast bedrag

Muziekvereniging Wijhese Harmonie

€ 3.592

€ 3.664

Vast bedrag

Olster Harmonie

€ 4.594

€ 4.686

Vast bedrag

Revuegezelschap Tempo Wesepe

€ 177

€ 181

Vast bedrag

Showkorps Amicitia Boerhaar

€ 5.378

€ 5.486

Vast bedrag

Toneelvereniging Herman Heyermans

€ 782

€ 798

Vast bedrag

Toneelvereniging Tavenu

€ 257

€ 262

Vast bedrag

Verenigd Comité Wijhe

€ 600

€ 612

Vast bedrag

Zang en Toneelvereniging Harmonie W

€ 271

€ 277

Vast bedrag

Totaal

€ 21.1455

€ 19.164

 

Subsidiemethodiek.

Vast bedrag in de vorm van een waarderingssubsidie. De verenigingen hoeven na afloop van het jaar geen inhoudelijk en/of financieel verslag in te dienen.

 

Bijzonderheden.

Geen.

 

B2.4. Diverse sociaal culturele verenigingen en stichtingen

Doelstelling subsidie.

Het bevorderen en ondersteunen van initiatieven op het gebied van kunst en cultuur.

 

Subsidiebudget 2024

€ 62.113, - (2023: € 60.895, -) Zie onderstaande specificatie.

Naam organisatie

Subsidiebedrag 2023

Subsidiebedrag 2024 (2023+ 2% index

Toelichting subsidie

Stichting 't Sal

€ 732

€ 747

Vast bedrag

Historische vereniging 't Olster

€ 526

€ 537

Vast bedrag

Historische Vereniging Wijhe

€ 4.726

€ 4.821

Vast bedrag

KIJK Wijhe

€ 703

€ 717

Vast bedrag

IJsselacademie

€ 1.457

€ 1.486

Vast bedrag

Stichting Kunst en Cultuur Olst-Wijhe

€ 11.474

€ 11.704

Maximumbedrag, afrekening op basis van inhoudelijk en financieel verslag

Maatschappij tot Nut van 't Algemeen

€ 659

€ 672

Vast bedrag

St. Kulturele Evenementen Wijhe

€ 588

€ 600

Vast bedrag

Stichting Theater Langs de IJssel

€ 7.030

€ 7.171

Vast bedrag

Verenigd Comité Wijhe

€ 600

€ 612

Vast bedrag

Historische vereniging 't Olster/ Infocentrum Den Nul

€ 32.400

€ 33.048

Maximumbedrag, afrekening op basis van inhoudelijk en financieel verslag

Totaal

€ 60.895

€ 62.113

 

Subsidiemethodiek.

De subsidies aan Stichting Kunst en Cultuur Olst- Wijhe en Historische vereniging ‘t Olster voor het Infocentrum Den Nul zijn voorlopige subsidies en worden na afloop van het jaar definitief vastgesteld op basis van het inhoudelijke verslag over de gerealiseerde prestaties en verrichte activiteiten en het financiële verslag. De overige organisaties ontvangen een vast bedrag in de vorm van een waarderingssubsidie.

 

Bijzonderheden.

Geen.

 

B3. Recreatieve voorzieningen .

Tot de Recreatieve voorzieningen behoren de volgende organisaties/ regelingen.

  • 1.

    Kinderboerderijen: Stichting Kinderboerderij Wijhe en Stichting Kinderboerderij De Vijverhof (Olst).

  • 2.

    Speeltuinvereniging KIO.

  • 3.

    Omroep Salland1.

  • 4.

    Stichting Marketing Oost, Ondernemersverenigingen Olst en Wijhe en Historisch Centrum Wijhe,

  • 5.

    Molens: Stichting De Wijhese Molen, Stichting IJssellandschap (Olster Korenmolen) en Stichting Molen Houdt Braef Stant.

  • 6.

    Aanjaagsubsidie recreatie, toerisme en cultuur. Dit betreft een subsidieregeling voor incidentele subsidies.

     

B3.1. Kinderboerderijen: Stichting Kinderboerderij Wijhe en Stichting Kinderboerderij De Vijverhof (Olst).

Doelstelling subsidie.

Het in standhouden van kinderboerderijen in Olst en in Wijhe.

 

Subsidiebudget 2024.

€ 7.230, -; € 3.615, - Per kinderboerderij (2023: totaal €7.088, - € 3.544, - per kinderboerderij).

 

Subsidiemethodiek.

Vast bedrag in de vorm van een waarderingssubsidie. De stichtingen hoeven na afloop van het jaar geen inhoudelijk en/of financieel verslag in te dienen.

 

Bijzonderheden.

De ondergrond van Stichting Kinderboerderij De Vijverhof in Olst is in eigendom van de gemeente. Voor de opstallen is een recht van opstal gevestigd, waarvoor de stichting jaarlijks een bedrag betaald van € 0,45. Dit bedrag wordt jaarlijks via de subsidie verrekend met de stichting.

 

B3.2. Speeltuinvereniging KIO.

Doelstelling subsidie.

Het spelende kind voldoende, veilige, bereikbare en herkenbare buitenspeelruimte geven.

 

Subsidiebudget 2024

€ 459, - (2023: € 450, -).

Subsidiemethodiek.

Vast bedrag in de vorm van een waarderingssubsidie. De vereniging hoeft na afloop van het jaar geen inhoudelijk en/of financieel verslag in te dienen.

 

Bijzonderheden.

Geen.

 

B3.3 Omroep Salland1

Doelstelling subsidie.

Het voor zover noodzakelijk ondersteunen van een lokale omroep die een omroepprogramma uitzendt dat in zodanige mate is gericht op de bevrediging van de in de gemeente Olst-Wijhe levende maatschappelijke, culturele, educatieve en geestelijke behoeften dat haar programma geacht kan worden van algemeen nut te zijn.

 

Subsidiebudget 2024.

€ 10.124, - (2023: € 9.925, -).

 

Subsidiemethodiek.

Bedrag per woonruimte van € 1,27. Aantal wooneenheden per 1 januari 2023 7.980. Dit betreft een vast bedrag dat direct definitief wordt vastgesteld. De omroep hoeft voor de verantwoording van de subsidie na afloop van het jaar geen inhoudelijk en/of financieel verslag te overleggen.

 

Bijzonderheden.

Via de Algemene uitkering uit het Gemeentefonds ontvangt de gemeente een vergoeding van het rijk voor de lokale omroep.

 

B3.4 Stichting Marketing Oost, Ondernemersverenigingen Olst en Wijhe en Historisch Centrum Wijhe

Doelstelling subsidie.

Het bevorderen van een zo goed mogelijk gebruik van de mogelijkheden in de vrijetijdseconomie binnen de gemeente, door middel van marketing, promotie en productontwikkeling en het beheer en onderhoud van verscheidene recreatieve voorzieningen.

 

Subsidiebudget 2024.

€ 17.506, - (2023: € 11.749, -)

Het budget voor 2024 is als volgt opgebouwd.

  • >

    Stichting Marketing Oost; € 13.872, -.

  • >

    Ondernemersvereniging Olst, Ondernemersvereniging Wijhe en Historisch Centrum Wijhe: gezamenlijk € 3.634, -.

     

Subsidiemethodiek.

Vaste bedragen, die direct definitief worden vastgesteld. De organisaties hoeven voor de verantwoording van de subsidie na afloop van het jaar geen inhoudelijk en/of financieel verslag te overleggen.

 

Bijzonderheden.

  • >

    De Stichting Toerisme en Recreatie Olst-Wijhe stopt per 1 januari 2024. De taken en daarmee ook het subsidiebudget worden overgenomen door Ondernemersvereniging Olst, Ondernemersvereniging Wijhe en Historisch Centrum Wijhe.

  • >

    In februari 2023 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de jaarlijkse subsidie aan stichting Marketing Oost op te hogen met € 5.956, -.

     

B3.5 Molens: Stichting De Wijhese Molen, Stichting IJssellandschap (Olster Korenmolen) en Stichting Molen Houdt Braef Stant.

Doelstelling subsidie.

Het beheren en onderhouden van de molens in Olst-Wijhe.

 

Subsidiebudget 2024

€ 24.219, - (2023: 23.656, -).

Het budget voor 2024 is als volgt opgebouwd.

Naam organisatie

Subsidiebedrag 2023

Subsidiebedrag 2024 (2023+ 2% index

Stichting De Wijhese Molen

€ 9.031

€ 9.212

Molen Houdt Braef Standt Welsum

€ 1.411

€ 1.439

Stichting IJssellandschap (Olster Korenmolen)

€ 13.214

€ 13.478

Totaal

€ 23.6546

€ 24.219

 

Bijzonderheden.

Geen.

 

B3.6 Aanjaagsubsidie recreatie, toerisme en cultuur.

Doelstelling subsidie.

Dit betreft een subsidieregeling voor incidentele subsidies

De aanjaagsubsidie is bedoeld als impulsbudget voor het ‘op de kaart zetten’ van Olst-Wijhe. Het bevorderen van een zo goed mogelijk gebruik van de toeristische en recreatieve mogelijkheden binnen de gemeente. Dit aanjaagbudget is zowel bedoeld voor initiatieven van onderop, als voor gemeentelijke initiatieven.

 

Initiatieven dienen (bij voorkeur):

  • >

    Aan te sluiten bij het profiel van de gemeente Olst-Wijhe; en/of

  • >

    Aan te sluiten bij een van de drie hoofdthema’s of overkoepelende thema’s; en/of

  • >

    Vernieuwend te zijn en te leiden tot kwaliteitsverbetering en verbijzondering van het aanbod en/of.

  • >

    Aan te sluiten bij de doelgroepen van Salland en Olst-Wijhe; en/of

  • >

    In te spelen op de sterktes, zwaktes, kansen of bedreigingen; en/of

  • >

    Een (boven)regionaal karakter te hebben en een algemeen belang te dienen; en/of

  • >

    Vernieuwend te zijn en te leiden tot kwaliteitsverbetering en verbijzondering van het aanbod.

Initiatieven worden getoetst op haalbaarheid, continuïteit, duurzaamheid, draagvlak en toegankelijkheid. Ook wordt gekeken naar de verhouding gemeentelijke subsidie en overige middelen. Andere financieringsbronnen zoals subsidies, fondsen en sponsoren moeten voldoende zijn onderzocht.

 

Subsidiebudget 2024.

€ 16.873, - (2023: € 16.542, -).

 

Subsidiemethodiek.

De gemeentelijke subsidie bedraagt maximaal 50% van de projectkosten met een maximum van € 3.000, - Het college kan in uitzonderlijke gevallen van dit maximum afwijken. De subsidiebedragen worden direct definitief vastgesteld.

 

Bijzonderheden.

Geen.

 

B4. Jeugdgezondheidszorg

Doelstelling subsidie.

Aanbieden van diensten die invulling geven aan de ondersteuning bij opgroei- en opvoedvragen.

 

Subsidiebudget 2024

€ 17.210, - (2023: € 15.913, -).

Dit bedrag is als volgt opgebouwd:

Naam organisatie

Subsidiebedrag 2023

Subsidiebedrag 2024 (2023+ 2% index

Toelichting subsidie

GGD IJsselland

€ 8.136

€ 8.300

Prenatale zorg 16 uur Collectieve Voorlichting: 97 uur

NavivaKraamzorg

€ 7.777

€ 8.910

Prenatale voorlichting Baby op komst. Ten opzichte van 2023 is de subsidie naast de 2% index opgehoogd met een bedrag van € 970, -

 

Subsidiemethodiek.

Het betreft maximumbedragen en voorlopige bedragen. De subsidies worden na afloop van het jaar definitief vastgesteld op basis van het financieel en inhoudelijk verslag.

 

Bijzonderheden.

De subsidie aan de GGD IJsselland is aanvullend op de bijdrage die de gemeente doet via de gemeenschappelijke regeling.

 

B5. Jeugd en jongerenwerk (vrijwilligersorganisaties).

Doelstelling subsidie.

Het bevorderen en ondersteunen van organisaties die enkel met behulp van vrijwilligers recreatieve activiteiten voor jongeren van 4-18 jaar organiseren. Het gaat daarbij om recreatieve activiteiten die bijdragen aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

 

Subsidiebudget 2024.

€ 7.140, - (2023: € 7.000, -).

 

Subsidiemethodiek

Jeugd- en jongerenwerk 2024

Waarderingssubsidie, vaste bedragen

1. Subsidieregeling voor

Stichting Aktiviteiten Commissie Boskamp

Jongerenvereniging Boerhaar KPJ

Stichting De Elshofjes

Jeugdcentrale Wijhe

Stichting Scouting Olst-Wijhe

Plaatselijk Belang Eikelhof afdeling jongerenwerk

St. Jeugdsoos Wesepe

Fun time Olst

Subsidiemethodiek

Basisbedrag voor soosactiviteiten:

€ 127,50

Bedrag per activiteit:

€ 38,76

Aantal activiteiten in 2022 (jaar x -2)

Maximum subsidie:

€ 1.325,00

Aanvullende subsidie voor Scouting Olst-Wijhe

Subsidie in kosten opstalrecht

€ 2.180,00

2. Subsidieregeling voor

Houtdorp Olst

Subsidiemethodiek

Vast bedrag van voor het afvoeren van het hout

€ 562,00

Driemaal het subsidiebedrag voor jeugdactiviteiten (activiteit duurt drie dagen).

€ 116,28

3. Subsidieregeling voor

Vogelvreugd Olst-Diepenveen

Subsidiemethodiek

Basisbedrag voor soosactiviteiten:

€ 127,50

Bedrag per activiteit:

€ 19,38

Aantal activiteiten in 2022 (jaar x -2)

Maximum subsidie:

€ 1.325,00

 

Bijzonderheden.

Geen.

 

B6. Overig maatschappelijk werk

Tot het overig maatschappelijk werk behoren de volgende organisaties.

  • >

    De Koepel voor Ouderenbonden.

  • >

    De EHBO-verenigingen.

  • >

    Stichting Slachtofferhulp IJsselland.

  • >

    De wereldwinkels in Olst en Wijhe.

  • >

    Stuurgroep Lets Go.

  • >

    Voedselbank Raalte en omgeving.

     

Doelstelling subsidie.

De subsidies aan De Koepel voor Ouderenbonden, De EHBO-verenigingen en Stichting Slachtofferhulp IJsselland en OVKK worden verleend voor het ondersteunen van individuele en groepen mensen in de gemeente met als doel het vergroten van hun maatschappelijke participatie en hun zelfredzaamheid.

 

 

De subsidies aan de wereldwinkels in Olst en Wijhe en Stuurgroep Lets Go worden verleend voor het bevorderen van de betrokkenheid en bewustwording van de inwoners van de gemeente Olst-Wijhe bij ontwikkelingen in de wereld, in het bijzonder op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, vrede en veiligheid, mensenrechten en milieu.

 

De voedselbank Raalte en omgeving ontvangt subsidie voor het verzorgen van voedselpakketten voor inwoners. Het gaat om inwoners die op uiteenlopende redenen zodanig in (financiële) problemen zijn geraakt, dat zij geen ofonvoldoende financiële middelen hebben om voedsel te kopen

 

Subsidiebudget 2024

€ 14.665, - (2023: € 14.234, -.)

Dit bedrag is als volgt opgebouwd:

Naam organisatie

Subsidiebedrag 2023

Subsidiebedrag 2024 (2023+ 2% index

Koepel van ouderenbonden Olst-Wijhe

€ 1.910

€ 1.948

EHBO Sint Willibrord afdeling Boskamp

€ 145

€ 148

EHBO-vereniging Wesepe

€ 145

€ 148

Stichting Slachtofferhulp Nederland

€ 4.069

€ 4.297

Stichting Wereldwinkel Wijhe

€ 954

€ 973

Stichting Wereldwinkel Olst

€ 954

€ 973

Stuurgroep Lets Go!

€ 1.057

€ 1.078

Voedselbank Raalte en omgeving

€ 5.000

€ 5.100

Totaal

€ 14.234

€ 14.665

 

Subsidiemethodiek.

De organisaties ontvangen waarderingssubsidies in de vorm van vaste bedragen, die direct definitief worden vastgesteld. Na afloop van het jaar hoeven zij geen inhoudelijk en/of financieel verslag in te dienen.

 

Ter toelichting op de bedragen.

  • >

    De Koepel van Ouderenbonden ontvangt een vast bedrag van € 1.948, - (gebaseerd op een bijdrage van € 487, - per ouderenbond en uitgaande van vier ouderenbonden: ANBO Olst en Wijhe en KBO Olst-Boskamp en KBO Boerhaar-Wijhe).

  • >

    De EHBO-verenigingen ontvangen een vast bedrag van € 145,- per vereniging.

  • >

    Stichting Slachtofferhulp IJsselland ontvangt een bedrag van € 0,23 per inwoner van de gemeente Olst-Wijhe. Als peildatum voor het aantal inwoners wordt uitgegaan van 1 januari van het betreffende subsidiejaar min 1, dus 1 januari 2023. Op deze datum telde de gemeente Olst-Wijhe 18.682 inwoners.

  • >

    De wereldwinkels ontvangen een vast per bedrag van € 973, - per winkel. Ook aan de Stuurgroep Lets Go en Voedselbank Raalte en omgeving worden vaste bedragen toegekend.

 

Bijzonderheden

Stichting Slachtofferhulp vraagt om de bijdrage per inwoner te verhogen van € 0,23 naar € 0,373; hetgeen een extra bedrag betekent van € 2.671, -. De extra bijdrage wordt gevraagd omdat de loonkosten (CAO zorg en welzijn) sterk gestegen zijn (7%). Daarnaast zijn er de afgelopen jaren meer taken bijgekomen, zoals alarmering bij suïcides, vermissingen en inzet bij incidenten waar media bij betrokken is (ondersteuning in de woordvoering). Ten aanzien van de gestegen kosten, wordt de vastgestelde index gehanteerd voor de subsidie. Eventuele meerkosten worden niet gecompenseerd. Voor wat betreft extra subsidie voor de toename aan taken, wordt het verzoek meegenomen bij de actualisering en harmonisatie van het subsidiebeleid dat met ingang van 2025 in werking moet treden. Dit betekent dat de aanvraag voor extra subsidie voor 2024 niet wordt gehonoreerd.

 

B7. Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Tot de categorie Wmo behoren de volgende organisaties.

Carinova Thuiszorg, Stuurgroep Noaberhuus Olst-Wijhe, Stichting OZOverbindzorg.nl en Adviesraad Samenleving Olst-Wijhe.

 

Doelstelling subsidie.

  • >

    Carinova Thuiszorg.

    Het verlagen van de financiële drempel voor mensen die vanwege hun beperking gebruik willen maken van een alarmeringssysteem.

  • >

    Stuurgroep Noaberhuus Olst-Wijhe.

    Versterking van de positie, zelfredzaamheid, participatie en eigen regie van een inwoner met een ondersteunings- of zorgvraag (in overeenstemming met Wmo 2015).

  • >

    Stichting OZOverbindzorg.nl

    Het verbeteren van de afstemming van zorg en ondersteuning aan kwetsbare inwoners binnen onze gemeente en mantelzorgers van deze inwoners te ontlasten in hun regeltaken.

  • >

    Adviesraad Samenleving Olst-Wijhe.

    De inwoners, waaronder cliënten en/of hun vertegenwoordigers, actief betrekken bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het gemeentelijk beleid voor het sociaal domein.

     

Subsidiebudget 2024

€ 19.274, - (2023: € 21.161, -).

Dit bedrag is als volgt opgebouwd.

 

Naam organisatie

Subsidiebedrag 2023

Subsidiebedrag 2024 (2023+ 2% index

Stichting Carinova Thuiszorg

€ 4.536

€ 0 -

Stuurgroep Noaberhuus Olst-Wijhe

€ 1.425

€ 1.460

OZO Verbindzorg

€ 5.700

€ 5.814

Tactus Verslavingszorg

€ p.m.

Adviesraad Samenleving

€ 9.500

€ 12.000

Totaal

€ 21.161

€ 19.274

 

Subsidiemethodiek.

Bovengenoemde bedragen zijn voorlopige bedragen en maximale bedragen. De bedragen worden na afloop van het jaar definitief vastgesteld op basis van het inhoudelijke verslag over de gerealiseerde prestaties en activiteiten en de financiële verantwoording.

 

Bijzonderheden.

  • 1.

    Stichting Carinova Thuiszorg heeft voor 2024 geen subsidieaanvraag ingediend.

  • 2.

    De subsidie aan Adviesraad Samenleving voor 2024 is naast de index van 2% opgehoogd met € 2.310, - en komt uit op € 12.000, -. Met dit bedrag kan de adviesraad de extra huisvestingskosten en de kosten van de noodzakelijke deskundigheidsbevordering betalen.

  • 3.

    Over de subsidieaanvraag van Tactus Verslavingszorg vindt nog nadere besluitvorming plaats

     

B8. Leefbaarheid in de kernen

De verenigingen voor Plaatselijk Belang en de Overijsselse Vereniging van Krachtige Kernen (OVKK) behoren tot de categorie Leefbaarheid in de kernen. Daarnaast kent deze categorie de regeling voor incidentele subsidies vanuit het Leefbaarheidsbudget.

 

Doelstelling subsidie.

  • >

    De verenigingen voor Plaatselijk Belang en OVKK.

    Het faciliteren en het bevorderen van participatie in alle kernen van Olst-Wijhe bij de vormgeving en instandhouding van de leefbaarheid in hun eigen woon- en leefomgeving.

  • >

    Leefbaarheidsbudget

    Het leefbaarheidsbudget is bedoeld als impulsbudget voor het behouden en versterken van de lokale dynamiek in onze kernen. Inwoners worden gestimuleerd om zelf na te denken over hun eigen leefomgeving en hierin verbeteringen aan te brengen of het goede te behouden.

    Initiatieven en projecten van onderop in brede zin die voldoen aan de volgende voorwaarden komen voor een éénmalige subsidie in aanmerking.

Subsidieaanvragen voor dit budget hoeven, in afwijking van wat is vastgelegd in de ASV, niet minimaal zes weken voordat de activiteit start te worden ingediend.

Voorwaarden

  • 1.

    Het plan is bottum-up en innovatief.

  • 2.

    Het plan is voldoende toegankelijk: voor een grote groep mensen en bij voorkeur verschillende doelgroepen (dus geen buurtfeest).

  • 3.

    3. Het plan heeft voldoende draagvlak bij de direct betrokkenen.

  • 4.

    Het plan is van maatschappelijk belang en draagt bij aan het welzijn van bewoners in de kern of bezoekers aan onze gemeente op zowel korte als lange termijn (dus geen jubilea).

  • 5.

    Het plan is haalbaar en er is sprake van continuïteit dus duurzaam.

  • 6.

    Het plan is bedoeld om een nieuw initiatief aan te jagen (het is niet bedoeld voor bestaande activiteiten).

  • 7.

    Van belang is dat de mogelijkheden van cofinanciering voldoende onderzocht zijn. Cofinanciering in de vorm van bijvoorbeeld een eigen bijdrage, andere subsidies, fondsen, sponsoren of zelfwerkzaamheid.

     

Subsidiebudget 2024.

€ 18.851, - (2023: 20.983, -)

Dit budget is als volgt opgebouwd.

Naam organisatie

Subsidiebedrag 2023

Subsidiebedrag 2024 (2023+ 2% index

Toelichting subsidie

Plaatselijk Belang Eikelhof

€ 732

€ 747

Vast bedrag

Belangengroep Beter Boskamp

€ 732

€ 747

Vast bedrag

OVKK

€ 568

€ 578

Vast bedrag van € 204,- en € 0,02 per inwoner. 1 januari 2023: 18.682

Plaatselijk Belang Den Nul

€ 732

€ 747

Vast bedrag

Plaatselijk Belang Elshof

€ 732

€ 747

Vast bedrag

Plaatselijk Belang Herxen

€ 732

€ 747

Vast bedrag

Plaatselijk Belang Marle

€ 732

€ 747

Vast bedrag

Plaatselijk Belang Middel

€ 732

€ 747

Vast bedrag

Plaatselijk Belang Olst

€ 732

€ 747

Vast bedrag

Plaatselijk Belang Welsum

€ 732

€ 747

Vast bedrag

Plaatselijk Belang Wesepe

€ 732

€ 747

Vast bedrag

Leefbaarheidsbudget

€ 13.095

€ 10.807

Budget 2023 minus € 2.500, - i.v.m. bezuiniging voorliggende voorziening + 2% index

Totaal

€ 20.983

€ 18.851

 

Subsidiemethodiek.

De verenigingen voor Plaatselijk Belang en OVKK ontvangen waarderingssubsidie in de vorm van vaste bedragen die direct definitief worden vastgesteld. Na afloop van het jaar hoeven zij geen inhoudelijk en/of financieel verslag in te dienen. De subsidiebedragen vanuit het Leefbaarheidsbudget worden eveneens direct definitief vastgesteld.

 

Bijzonderheden.

In juni 2023 heeft de gemeenteraad een besluit genomen over de zogenaamde voorliggende voorzieningen. Onderdeel van het besluit is een verlaging van het Leefbaarheidsbudget van € 2.500, - met ingang van 1 januari 2024.

 

B 9. Onderwijs

Tot de subsidies voor de categorie Onderwijs behoren de subsidies voor het Expertisecentrum Passend Onderwijs Salland en de combinatiefuncties voor de schoolbesturen van De Mare, Mijnplein en Capellenborg.

 

Doelstelling subsidie.

  • >

    Expertisecentrum Passend Onderwijs Salland

Realiseren van een sluitende en doorgaande ontwikkellijn voor kinderen vanaf de voorschoolse periode tot en met het basisonderwijs, waarbij een zo breed mogelijk instrumentarium wordt ingezet om maatwerk te kunnen bieden in de ondersteuning aan zorgleerlingen.

  • >

    Combinatiefuncties voor de schoolbesturen

Mede in verband met een wijziging van de rijksregeling voor combinatiefuncties worden met de schoolbesturen nog nadere afspraken gemaakt over de invulling van de functie en de te leveren prestaties.

 

Subsidiebudget 2024.

€ 65.834, - (2023: € 67.940, -).

Dit budget is als volgt opgebouwd.

 

Naam organisatie

Subsidiebedrag 2023

Subsidiebedrag 2024

Toelichting subsidie

Expertisecentrum Passend Onderwijs

€ 19.380

€ 19.768

Expertisecentrum Passend Onderwijs

€ 2.500

€ 2.550

  • 1.

     

Stichting De Mare t.b.v. combinatiefunctie

€ 16.086

  • 1.

    p.m.

Mijnplein t.b.v. combinatiefunctie

€ 21.874

  • 1.

    p.m.

Openbaar Onderwijs Zwolle/ Capellenborg t.b.v. combinatiefunctie

€ 8.100

  • 1.

    p.m.

Totaal onderwijs (Stichting De Mare& Mijnplein& Openbaar Onderwijs Zwolle/ Capellenborg) t.b.v. combinatiefunctie 2024

€ 43.516

Mede in verband met een wijziging van de rijksregeling voor combinatiefuncties worden met de schoolbesturen nog nadere afspraken gemaakt over de invulling van de functie en de te leveren prestaties en de verdeling van het budget

Totaal

  • 1.

     

€ 65.834

 

Subsidiemethodiek.

De subsidies zijn voorlopige bedragen en maximale bedragen. De bedragen worden definitief vastgesteld nadat de organisaties na afloop van het jaar een inhoudelijk verslag en financieel verslag aanleveren waarbij in het inhoudelijk verslag wordt ingegaan op de gerealiseerde prestaties/activiteiten.

 

Bijzonderheden.

De voorlopige subsidies aan de schoolbesturen worden vastgesteld nadat nadere afspraken gemaakt zijn over de invulling van de functie en de te leveren prestaties

 

B10. Vluchtelingenwerk.

Dit betreft de subsidie aan Stichting VluchtelingenWerk Nederland.

 

Doelstelling subsidie.

Het bieden van maatschappelijke ondersteuning aan statushouders en andere nieuwkomers.

 

Subsidiebudget 2024.

€ 81.217, - (2023: 62.596, -)

 

Subsidiemethodiek.

De subsidie aan Stichting VluchtelingenWerk Nederland voor 2024 van € 81.217, - wordt voorlopig vastgesteld en is als volgt opgebouwd.

 

Subsidie VluchtelingenWerk Oost-Nederland 2024

Omschrijving

Aantal

Bedrag per traject

Subsidie 2024

Basisbedrag informatie en advies/spreekuur

€ 31.597

Maatschappelijke begeleiding: trajecten

24

€ 1.932

€ 46.368

Aanvullende dienstverlening: participatieverklaringstraject

€ 3.252

Totaal

€ 81.217

 

Bijzonderheden.

In 2023 zijn de kosten van maatschappelijke begeleiding en de aanvullende dienstverlening niet via subsidie uitbetaald maar op basis van facturen. Door de hogere (verwachte) instroom in 2024 zijn de bedragen naar boven bijgesteld. Dit verklaart grotendeels het verschil in de subsidie 2024 en de subsidie 2023.

 

B11. Buurtbus.

Dit betreft de subsidies aan de Buurtbusvereniging Wijhe-Raalte en de Buurtbusvereniging Salland.

 

Doelstelling subsidie.

In stand houden van de buurtbusvoorziening tussen Olst-Wijhe en Raalte.

 

Subsidiebudget 2024.

€ 1.938, - (2023: € 1.950, -).

Per vereniging wordt een subsidiebedrag van € 969, - beschikbaar gesteld (2023: € 950, -).

 

Subsidiemethodiek

Het betreft waarderingssubsidie in de vorm van vaste bedragen die direct definitief worden vastgesteld. Na afloop van het jaar hoeven de verenigingen geen inhoudelijk en/of financieel verslag in te dienen.

 

Bijzonderheden.

Geen.

 

B12. Milieueducatie en voorlichting.

Ten behoeve van milieueducatie en voorlichting wordt subsidie verstrekt aan IVN de Grutto afdeling Wijhe-Olst.

 

Doelstelling subsidie.

Het zo goed mogelijk behartigen van de belangen van de natuur en een bijdrage leveren om meer kennis en inzicht in de natuur uit te dragen aan de inwoners van de gemeente Olst-Wijhe.

 

Subsidiebudget 2024.

€ 1.006, - (2023: € 986, -).

 

Subsidiemethodiek.

IVN de Grutto afdeling Wijhe-Olst ontvangt een waarderingssubsidie in de vorm van een vast bedrag die direct definitief worden vastgesteld. Na afloop van het jaar hoeft er geen inhoudelijk en/of financieel verslag ingediend te worden.

 

Bijzonderheden.

Geen.

 

B13. Reclamefonds Sport.

Het reclamefonds Sport is een subsidieregeling voor incidentele subsidies voor de vaste ‘grootgebruikers’ van Sporthal de Hooiberg te Olst.

 

Doelstelling subsidie.

Incidentele subsidie voor activiteiten of evenementen die gelieerd zijn aan Sporthal de Hooiberg.

Subsidie is beschikbaar als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden.

1. Definitie vaste grootverbruikers.

Onder de vaste grootverbruikers van Sporthal de Hooiberg wordt verstaan gebruikers die

  • a.

    voor hun activiteiten, trainingen en wedstrijden het hele jaar of wedstrijdseizoen gebonden zijn aan gebruik van Sporthal de Hooiberg;

  • b.

    geen commercieel karakter hebben en;

  • c.

    geen eigen inkomsten kunnen genereren uit reclame.

2. Subsidiabele activiteiten.

De aanvraag/activiteit moet voldoen aan één van de onderstaande kenmerken.

  • a.

    Stimulering jeugdsport en participatie van jonge sporters van 4 tot 18 jaar.

  • b.

    Financiële ondersteuning aan jeugdsporters die toptrainingen bezoeken.

  • c.

    Organisatie van toernooien met een regionale of landelijke betekenis.

  • d.

    Sportieve evenementen met een sterk propagandistisch karakter, bijvoorbeeld het introduceren van nieuwe sporten.

  • e.

    Sportuitwisselingen met een partnerstad of – dorp.

  • f.

    Organisatie van een sportweek of – markt.

  • g.

    Eénmalige informatiebijeenkomsten, welke ten doel hebben voorlichting te geven over onderwerpen van bijzondere betekenis, zoals: medische begeleiding, voorlichting over doping, kadervorming, beheer, onderhoud en vernieuwing, gericht op sport en bewegen.

  • h.

    Uitgaven in het algemeen belang voor de sport voor zaken die niet als strikte taak van de gemeente gezien kunnen worden, maar wel door de sportwereld als essentieel of als zeer wenselijk worden ervaren, bijvoorbeeld een wedstrijdsecretariaat, geluidsinstallatie of een scorebord in de sporthal en daardoor in feite aan alle (wedstrijd)sporters ten goede komen.

  • i.

    Kadervormingscursussen;

  • j.

    Spelleiderscursussen voor Meer Bewegen voor Ouderen, cursussen voor begeleiding van gehandicapten en begeleiding van jeugdsport onder de voorwaarde dat men na het behalen van het diploma ook tenminste één jaar daadwerkelijk als leid(st)er actief is bij de betreffende vereniging.

     

Subsidiebudget 2024.

Het reclamefonds sport wordt gevoed door 50% van de opbrengst uit de reclame-uitingen in Sporthal de Hooiberg (2023: idem). Voor 2024 wordt uitgegaan van een subsidiebudget van € 2.200, -.

 

Subsidiemethodiek.

1. Subsidiebedrag.

  • a.

    De maximumbijdrage per vereniging voor afzonderlijke aanvragen bedraagt in totaal € 500, - per activiteit.

  • b.

    Als verenigingen gezamenlijk een aanvraag indienen, is de maximumbijdrage per aanvraag gekoppeld aan het op dat moment beschikbare budget. c. De bijdrage per activiteit bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten, tot ten hoogste het beschikbare budget.

  • c.

    Als er subsidie wordt toegekend ten behoeve van het algemeen belang voor meerdere verenigingen) dan wordt in afwijking van lid c geen 50%, maar 100% van de subsidiabele kosten gehonoreerd, tot ten hoogste het beschikbare budget.

  • d.

    Consumpties worden niet gesubsidieerd.

2. Aanvraagprocedure.

  • a.

    Een aanvraag kan doorlopend ingediend worden.

  • b.

    Een aanvraag moet tenminste 6 weken voor aanvang van de betreffende activiteit/evenement ingediend zijn.

  • c.

    Een aanvraag is in ieder geval voorzien van een omschrijving van de activiteit (aanleiding, doel, doelgroep etc.), datum van de activiteit en een begroting waaruit verwachte inkomsten en uitgaven blijken

  • d.

    Aanvragen worden in volgorde van ontvangst beoordeeld.

  • e.

    Op alle aanvragen is in algemene zin de Algemene Subsidieverordening Olst-Wijhe van toepassing.

3. Besluitvormingsprocedure.

  • a.

    De vereniging ontvangt uiterlijk 6 weken na ontvangst van de ingediende aanvraag een beslissing op het verzoek, waarbij een toegekende subsidie bestaat uit een vast bedrag die direct definitief wordt vastgesteld en waarover na afloop geen inhoudelijk en/of financieel verslag ingediend hoeft te worden.

  • b.

    Op alle aanvragen is in algemene zin de Algemene Subsidieverordening Olst-Wijhe van toepassing.

  • c.

    Het fonds kan niet meer verplichtingen aangaan dan het beschikbare budget.

     

Bijzonderheden.

Geen.

 

Naar boven