Gemeenteblad van Sluis
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Sluis | Gemeenteblad 2024, 37191 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Sluis | Gemeenteblad 2024, 37191 | beleidsregel |
Beleidsregels Bijzondere bijstand en Minimabeleid Gemeente Sluis 2024
Burgemeester en wethouders van Sluis,
Overwegende dat het wenselijk is regels vast te stellen waarbinnen bijzondere bijstand en minimabeleid kan worden verleend
Artikel 4:81 lid 1 van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen 7 lid 1 onder b, 11, 35 van de Participatiewet
Raadsbesluit d.d. 19 december 2019 “Armoedebeleid gemeente Sluis 2020”
“Beleidsregels Bijzondere bijstand en Minimabeleid gemeente Sluis 2024”
Beleidsregels Bijzondere Bijstand Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
Bijzondere bijstand is bedoeld voor inwoners die bepaalde noodzakelijke kosten niet kunnen betalen. Inwoners zijn in de eerste plaats zelf aan zet als er financiële problemen zijn. Als het inwoners niet lukt om zelf onverwachte noodzakelijke kosten te betalen, kan de gemeente hulp bieden in de vorm van bijzondere bijstand. De beleidsregels beschrijven hoe en wanneer deze hulp aangeboden kan worden. Het zijn regels op hoofdlijnen. Per situatie onderzoekt de gemeente wat de beste oplossing is voor het probleem van de inwoner. Dat noemen we maatwerk, rekening houdend met de wettelijke bepalingen.
Artikel 1.4 Vorm van de bijzondere bijstand
1. Bijzondere bijstand wordt verleend als een uitkering om niet (zonder terugbetalingsverplichting), tenzij de wet of de beleidsregels anders bepalen.
Hoofdstuk 3 Veelvoorkomende bijzondere individuele kosten
Artikel 3.6 Langdurige en tijdelijke opname in een inrichting/ziekenhuis
Bij niet-uitkeringsgerechtigden, waarvan bij aanvang de duur nog niet duidelijk is, kan bij een langdurige opname in een inrichting/ziekenhuis gedurende maximaal 6 maanden bijzondere bijstand vanaf datum opname worden verleend voor de kosten van de woonkosten en de kosten van vastrecht van nutsvoorzieningen.
Artikel 3.7 Kinder- en peuteropvangkosten
De kinderopvangtoeslag is volledig inkomensafhankelijk. De regeling wordt uitgevoerd door de Belastingdienst. De toeslag van de belastingdienst dekt echter niet (altijd) de volledige kosten van de kinderopvang of peuterspeelzaal, waardoor minima in de problemen kunnen komen. Voor het resterende deel van de totale kosten kan bijzondere bijstand worden verstrekt.
De hoogte van de bijzondere bijstand van de zelfstandig wonende, alleenstaande of gehuwde jongere(n) (artikel 12 Pw) is gelijk aan het verschil tussen de van toepassing zijnde jongerennorm (artikel 20 Pw) en het bedrag dat een 21-jarige in vergelijkbare omstandigheden zou krijgen, inclusief vakantietoeslag (artikel 21 Pw).
Wanneer aan een inwoner een toevoeging is verleend, is verder van belang of inwoner aanspraak maakt op verlaging van de eigen bijdrage. De eigen bijdrage wordt verlaagd wanneer een inwoner, voordat hij een advocaat raadpleegt, eerst (gratis) rechtshulp vraagt aan het Juridisch Loket. Om voor de verlaging in aanmerking te komen is vereist dat het Juridisch Loket de inwoner in persoon rechtshulp heeft verleend en dit heeft geleid tot een diagnosedocument. Indien er geen diagnosedocument kan worden voorgelegd, dient men zelf in te staan voor de eigen bijdrage. Dit geldt eveneens voor de diagnosedocumenten met een negatief advies.
Artikel 3.11 Curatele, beschermingsbewind en mentorschap
De bijzondere bijstand voor de kosten voor uitkeringsgerechtigden duurt voort zolang inwoner(s) een uitkering heeft (hebben) en onder curatele/bewind/mentorschap staat (staan). De bijzondere bijstand voor de kosten voor niet uitkeringsgerechtigden wordt toegekend voor maximaal één jaar en zolang er sprake is van curatorschap, bewind of mentorschap.
1. In bijzondere, uitzonderlijke gevallen (conform artikel 16 PW: “zeer dringende redenen) kan in positieve zin worden afgeweken van de bepalingen in deze beleidsregels, indien onverkorte toepassing zou leiden tot onredelijkheid of onbillijkheid.
Minimabeleid Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
Artikel 1.6 Draagkrachtperiode minimabeleid
1. De draagkracht uit inkomen en vermogen wordt vastgesteld over de periode van toekenning, maar voor maximaal twaalf maanden, te rekenen vanaf de eerste dag van de maand waarin de gemeente de voorziening toekent.
Artikel 1.8 Vorm van verstrekking
1. Minimaregelingen worden verleend als een uitkering om niet (zonder terugbetalingsverplichting), tenzij de wet of de beleidsregels anders bepalen.
1. Naast de specifieke bewijsstukken behorende bij de aanvraag dient/dienen belanghebbende(n) met een uitkering op grond van de Participatiewet, IOAW of de IOAZ het meest recente maand bankafschrift te overleggen van alle rekeningen. Belanghebbende(n) zonder een van genoemde uitkeringen dient/dienen, naast de specifieke bewijsstukken behorende bij de aanvraag de bankafschriften van de laatste 3 maanden te overleggen van alle rekeningen.
Artikel 2.1 Zomerzwemabonnement en kindervakantieweek
Gezinnen met ten laste komende kinderen, conform het bepaalde in de Pw komen in aanmerking voor: een gezinsabonnement voor het openluchtzwembad in Aardenburg en de eigen bijdrage voor de georganiseerde kindervakantieweken binnen de gemeente Sluis.
Artikel 2.2 Identiteitsbewijs of reisdocument
18-jarige inwoners en ten laste komende kinderen (artikel 4 lid 1.e van de Pw) komen 1 keer per 5 jaar in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten van een identiteitsbewijs of reisdocument ter hoogte van € 40.
Artikel 2.10 Hardheidsclausule
1. In bijzondere, uitzonderlijke gevallen (conform artikel 16 PW: “zeer dringende redenen) kan in positieve zin worden afgeweken van de bepalingen in deze beleidsregels, indien onverkorte toepassing zou leiden tot onredelijkheid of onbillijkheid.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-37191.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.