Bekendmaking van voornemen vestigen erfdienstbaarheid op gemeentegrond

 

De gemeente Asten (hierna: de gemeente) is voornemens om een erfdienstbaarheid te vestigen ten behoeve van het perceel gelegen aan de Prins Bernhardstraat genummerd 54a en 56a (perceel kadastraal bekend als ATN01 C 5618). De erfdienstbaarheid wordt gevestigd op grond die in eigendom is van de gemeente Asten (perceel kadastraal bekend als ATN01 C 5653 G, hierna te noemen: de gemeentegrond).

 

Motivatie

Erfdienstbaarheid is een last, waarmee een onroerende zaak - het dienende erf - ten behoeve van een andere onroerende zaak - het heersende erf - is bezwaard. In dit geval wordt de gemeentegrond bezwaard met een recht van overbouw voor de andere onroerende zaak, namelijk de appartementsrechten van 54a en 56a.

De gemeente is van oordeel dat er op basis van objectieve, redelijke en toetsbare criteria twee serieuze gegadigden in aanmerking komen voor het vestigen van een erfdienstbaarheid.

De gerechtigden van de appartementsrechten van de Prins Bernhardstraat 54a en 56a komen als enige serieuze gegadigden in aanmerking omdat:

 

  • 1.

    Alleen deze twee appartementsrechten zich boven gemeentegrond bevinden. Er zijn dus geen andere onroerende zaken of appartementsrechten waar de erfdienstbaarheid op kan zien.

  • 2.

    Gelet op het onder 1 genoemde het niet mogelijk is dat andere gegadigden interesse hebben in of baat hebben bij het vestigen van de erfdienstbaarheid.

  • 3.

    Het gelet op de reden en het doel van het vestigen van de erfdienstbaarheid niet van de gemeente gevergd kan worden een omvangrijke en arbeidsintensieve verkoopprocedure te volgen.

     

Reactietermijn

Bent u het niet eens met dit voornemen tot het vestigen van de erfdienstbaarheid, omdat u van mening bent dat u hiervoor ook als serieuze gegadigde in aanmerking komt? Dan dient u dit gemotiveerd kenbaar te maken door binnen een termijn van 20 dagen na publicatie van deze bekendmaking, een kort geding tegen dit voornemen aanhangig te maken bij de voorzieningenrechter (civiel) bij de rechtbank Oost-Brabant. Wij verzoeken u hierbij ook een digitaal afschrift van de door de deurwaarder betekende dagvaarding per e-mail aan gemeente@asten.nl te verzenden, onder vermelding van “dagvaarding inzake voorgenomen erfdienstbaarheid perceel Prins Bernhardstraat 54a en 56a”

 

De termijn van 20 dagen is een zogeheten vervaltermijn. Dit betekent dat indien een serieuze gegadigde binnen deze termijn géén kort geding heeft gestart, alle rechten vervallen, waaronder het recht om nadien in rechte op te komen tegen dit voornemen tot de vestiging van de erfdienstbaarheid. De gemeente hanteert deze handelwijze om rechtszekerheid te creëren, zodat na het verstrijken van de termijn van 20 dagen of nadat de voorzieningenrechter in kort geding heeft geoordeeld dat geen sprake is van een andere serieuze gegadigde, het recht van erfdienstbaarheid kan worden gevestigd.

 

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778 Didam).

 

Naar boven