Bekendmaking van voornemen tot vestigen van recht van opstal op gemeentegrond op diverse locaties: Botter Acker/Rijksstraatweg; Duitslandlaan; C. Geelvinckstraat; Sweelinckstraat/Bachstraat en een grondruil aan de Communicatieweg, te Heemskerk.

De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 het “Didam”-arrest gewezen. Dit arrest bevestigt dat gemeenten in Nederland bij voorgenomen verkopen/gronduitgiftes van onroerende zaken transparant moeten handelen, zodat iedere gegadigde kenbaar kan maken dat deze ook in aanmerking wenst te komen om een (koop)overeenkomst te sluiten.

De gemeente Heemskerk maakt hierbij bekend dat deze met betrekking tot onderstaande onroerende zaken het voornemen heeft om op diverse locaties grond uit te geven aan Liander N.V., door het vestigen van een recht van opstal op gemeentegrond (vier locaties) en het aangaan van een grondruilovereenkomst, eveneens met Liander N.V., ten behoeve van het (ver)plaatsen en in werking houden van vijf transformatorstations.

 

Locatie 1.: Botter Acker/Rijksstraatweg

Kadastrale percelen: Heemskerk , D11379 (ged.)

Grootte: Ca. 20 m2

Titel: Vestiging recht van opstal

Partij: Liander N.V., gevestigd te Duiven

 

Locatie 2.: Duitslandlaan

Kadastrale percelen: Heemskerk , C 2731 (ged.)

Grootte: Ca. 20 m2

Titel: Vestiging recht van opstal

Partij: Liander N.V., gevestigd te Duiven

Locatie 3.: C. Geelvinckstraat

Kadastrale percelen: Heemskerk , D 11202 (ged.)

Grootte: Ca. 22 m2

Titel: Vestiging recht van opstal

Partij: Liander N.V., gevestigd te Duiven

 

Locatie 4: Sweelinckstraat/Bachstraat

Kadastrale percelen: Heemskerk , D 10792 (ged.)

Grootte: Ca. 20 m2

Titel: Vestiging recht van opstal

Partij: Liander N.V., gevestigd te Duiven

 

Locatie 5: Communicatieweg

Kadastrale percelen: Heemskerk , C 2755 (ged.)

Grootte: Ca. 34 m² uitgifte gemeentegrond tegen 31m² eigendom van Liander N.V.

Titel: Grondruil/verkoop

Partij: Liander N.V., gevestigd te Duiven

Zaaknummer: Z/2023/460918

 

Toelichting: De gemeente Heemskerk heeft het voornemen om gedeelten van bovengenoemde percelen (hierboven genoemde locaties 1. tot en met 4.) uit te geven aan Liander N.V. door het vestigen van een opstalrecht dan wel door uitgifte door middel van het aangaan van een grondruilovereenkomst (locatie 5).

De gemeente Heemskerk is van mening dat de uitgifte van bovenstaande gemeentepercelen en het vestigen van een recht van opstal en het aangaan van een grondruilovereenkomst één op één gegund kan worden aangezien aannemelijk kan worden gemaakt dat er slechts één serieuze gegadigde is; Liander N.V..

De gemeente voert hiervoor de volgende argumenten aan:

 

  • -

    Liander N.V. is verantwoordelijk voor het elektranetwerk, een netwerk dat uitbreiding behoeft nu steeds meer woningen van het gas gaan en overgaan op elektra voor verwarming van woningen.

  • -

    De grond uitsluitend mag worden gebruikt voor de hierop te plaatsen en in werking te hebben en te houden transformatorstations. In de akte van opstalrecht wordt hierover de voorwaarde opgenomen dat het recht van opstal komt te vervallen zodra het trafostation niet meer als zodanig wordt gebruikt.

  • -

    De grond wordt alleen ten behoeve van dit specifieke doel uitgegeven.

  •  

Gegadigde is om bovenstaande reden te beschouwen als de enige serieuze gegadigde die voor bovengenoemde uitgiften in aanmerking komt.

Indien u zich niet kunt verenigen met dit voornemen, dan dient u uiterlijk op de vervaldatum (20 dagen na publicatie d.d. 30 augustus 2024) een kort geding aanhangig te hebben gemaakt bij de rechtbank Noord-Holland locatie Haarlem. Een ieder kan verzoeken om een nadere toelichting op de voorgenomen grondverkopen en/of gronduitgiftes van gemeentegrond. Reacties dienen binnen 20 kalenderdagen te worden gericht aan Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heemskerk, Postbus 1, 1960 AA Heemskerk of per e-mail: post@heemskerk.nl.

 

Naar boven