BEKENDMAKING Monumentenwet 1988,

Burgemeester en Wethouders van Nijmegen maken bekend dat de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op 9 augustus 2024 heeft besloten een vergunning te verlenen voor de Restauratie en renovatie van het Valkhof op de percelen met de kadastrale aanduiding: Nijmegen C 6952, 7050, 7051, 8777, 9115 (Rijksmonumentnummer 395952/ Valkhof) in de gemeente Nijmegen.

NB: In diverse stukken die zijn opgesteld voor de publicatie van het Ontwerpbesluit en nu weer ter inzage liggen vanwege de publicatie van het Besluit, is de naamgeving Valkhofpark gebruikt. Dit is een fout. Hier dient Valkhof gelezen te worden. In de nog op te stellen stukken zal de correcte naamgeving (Valkhof) worden gebruikt.

Het monument betreft sporen van bewoning (burgerlijk en militair) uit de Romeinse Tijd, sporen van bewoning en begraving uit de Vroege en Late Middeleeuwen en de resten van een burcht uit de Late Middeleeuwen. Archeologische resten kunnen verwacht worden vanaf het maaiveld.

De gemeente Nijmegen is voornemens de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren van de omgeving van het Valkhofkwartier en het Valkhof beter te verbinden met de binnenstad en de Waalkade. De laatste grote parkrenovatie dateert uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Door het intensieve gebruik van het park sindsdien oogt het sleets. De overblijfselen van de voormalige burchtmuur aan de zuidwestzijde van het plateau en de noordwestelijke hoektoren eroderen steeds verder als er niet wordt ingegrepen. De noodzakelijk restauratie van het park wordt aangegrepen om het verleden van de burcht beter zichtbaar en beleefbaar te maken. Zo wordt de historische beleving van het Valkhof vergroot middels het gedeeltelijke herstel (zie onderstaand) en zichtbaar maken van de 12e eeuwse tufstenen ringmuur met muurtorens.

Ter voorbereiding van de restauratie, consolidatie en reconstructie van de ringmuur en het parkherstel is in 2019 en 2022 archeologisch onderzoek uitgevoerd. Voor dit doel zijn alleen de contouren en diepteligging van de bouwsporen vastgesteld en is niet dieper gegraven dan 0,6 m -mv (funderingsdiepte reconstructie). Er is niet meer blootgelegd en/of dieper gegraven dan strikt noodzakelijk is voor het beantwoorden van de onderzoeksvragen en het verschaffen van de voor de architecten en constructeur benodigde informatie.

Onderhavig plan betreft de daadwerkelijke uitvoering van de restauratie, consolidatie en reconstructie van de ringmuur en het parkherstel. De werkzaamheden worden uitgevoerd met een zo beperkt mogelijke verstoring van de archeologische resten. Hiertoe hebben meerdere planaanpassingen plaatsgevonden. Zo zullen de plantgaten voor de nieuw aan te planten bomen een relatief geringe omvang hebben en wordt voor de aanleg van kabels en leidingen zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande kabels en leidingen tracés.

De werkzaamheden vinden plaats op de UNESCO werelderfgoed-site ‘De Neder-Germaanse limes’ kernzone Nijmegen-Valkhof area. Uitgangspunt is dat sporen en lagen uit de Romeinse tijd te allen tijde in situ behouden blijven en niet verstoord worden. Hetzelfde geldt voor de middeleeuwse sporen omdat de werkzaamheden plaatsvinden in een geroerd pakket, bestaande uit verschillende puinlagen.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) beoordeelt vergunningplichtige ingrepen op archeologische rijksmonumenten op basis van een beoordelingskader.[1]

[1] Beleidsnotitie Behandelen vergunningaanvragen archeologische monumenten, 2012: Beleidsnotitie behandelen vergunningaanvragen archeologische monumenten | Beleidsnota | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Het feit dat bij de restauratie en renovatie van het Valkhof sprake is van consolidatie en het beleefbaar maken van de archeologische resten, de ingrepen minimaal zijn en ten dienste staan van het behoud van het monument is bepalend in mijn besluit om vergunning te verlenen voor het plan onder voorwaarde van archeologisch onderzoek en archeologisch toezicht op de uitvoeringswerkzaamheden op basis van een door de RCE goedgekeurd PvE en PvA.

U kunt een beroep indienen. Dit kan van 28-8-2024 tot en met 09-10-2024.

Mogelijkheid tot beroep: U kunt tegen deze beschikking beroep instellen bij de sector bestuursrecht van de rechtbank Gelderland (o.v.v. soort zaak), Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. Het beroepschrift moet binnen zes weken na de dag waarop de beschikking bij de gemeente Nijmegen ter inzage is gelegd aan de rechtbank worden gestuurd. Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en tenminste te bevatten uw naam, adres, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep.

Het besluit (met bijbehorende stukken) ligt vanaf 28-08-2024 tot en met 09-10-2024 ter inzage bij de Informatiebalie in de Stadswinkel, Mariënburg 30 te Nijmegen. Het besluit is ook op te vragen via bevoegdgezagarcheologie@nijmegen.nl

Besluit gepubliceerd op: 28-08-2024 op https://www.overheid.nl (in het elektronische Gemeenteblad van de gemeente Nijmegen)

Definitieve vergunning verzonden op: 9 augustus 2024

Ontwerp beschikking ter inzage gelegd op: 20 juni 2024

Naar boven