Voornemen tot verkoop gronden in het kader van grondruil Bedrijventerrein Habraken

 

De gemeente Veldhoven geeft hierbij kennis van haar voornemen om gedeelten van percelen grond op bedrijventerrein Habraken te verkopen, in het kader van een grondruil, zijnde:

gedeelten van de percelen kadastraal bekend gemeente Veldhoven, sectie H, nummers 667, 849, 1011, 1571, 1573, 1575 en 1675 met een oppervlakte van in totaal circa 8.462 m2.

 

De beoogde koper is RJB Logistics B.V. (hierna: RJB).

 

De gemeente heeft project Habraken lopen waarbij zij (toekomstige) bouwkavels uitgeeft en zorgt voor boven-en ondergrondse infrastructuur ten behoeve van de afronding van het Bedrijventerrein Habraken. Voor deze afronding op het gebied van boven-en ondergrondse infrastructuur op het bedrijventerrein heeft de gemeente gronden van RJB, kadastraal bekend gemeente Veldhoven, sectie H, nummer 1676 gedeeltelijk, nodig met een oppervlakte van circa 11.570 m2.

 

RJB heeft op haar beurt een aantal delen van percelen van de gemeente, zoals bovenstaand genoemd, nodig om te komen tot een goed ruimtelijk ingepast volwaardig bouwkavel op bedrijventerrein Habraken voor het tot ontwikkeling brengen van haar bedrijfsdoeleinden. De gemeente en RJB zijn dan ook voornemens over te gaan tot een grondruil van voornoemde percelen.

 

Indien deze grondruil niet tot stand komt, kan de gemeente niet komen tot de infrastructurele afronding van het Bedrijventerrein Habraken. Vanuit ruimtelijk oogpunt is dit noodzakelijk. De door de gemeente aan RJB te verkopen grond kan derhalve niet los worden gezien van het door beoogd koper (RJB) ingebrachte perceelsgedeelte.

 

Op grond van de Kadernota Grondbeleid 2023 van de gemeente Veldhoven, levert het grondeigendom van de gemeente dat is benodigd voor integrale planvorming een objectief, toetsbaar en redelijk criterium op, op grond waarvan een beoogd koper redelijkerwijs als enige gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop van het gemelde perceel. Zo ook in dit geval.

 

Vervaltermijn

Bent u het niet eens met dit voornemen tot verkoop aan de beoogd koper in het kader van de voorgenomen grondruil, omdat u van mening bent ook als serieuze gegadigde in aanmerking te kunnen komen voor de aankoop? Dan dient u dit kenbaar te maken door binnen een termijn van 20 dagen na publicatie van deze bekendmaking, een kort geding tegen dit voornemen aanhangig te maken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant, locatie 's-Hertogenbosch.

 

De termijn van 20 dagen is een vervaltermijn. Dit betekent dat indien een serieuze gegadigde binnen deze termijn géén kort geding is gestart, alle rechten vervallen, waaronder het recht om nadien in rechte op te komen tegen dit voornemen tot verkoop. De gemeente hanteert deze handelwijze om rechtszekerheid te creëren, zodat zij na ommekomst van de termijn van 20 dagen of nadat de voorzieningenrechter in kort geding heeft geoordeeld dat geen sprake is van een andere serieuze gegadigde, één op één kan contracteren.

 

Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat de thans gestelde termijnen uiterlijke termijnen zijn en dat een nadere verlenging van deze termijnen niet aan de orde is.

 

Naar boven