Categorieën buitenplanse omgevingsplanactiviteiten waarbij participatie verplicht is

De raad van de gemeente Terschelling;

 

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van 19 september 2023;

 

Overwegende dat:

 

uit de motie Nooren (11 februari 2020) voortvloeit dat gemeenten, liefst voor inwerkingtreding van de Omgevingswet, participatiebeleid moeten vaststellen;

 

de Omgevingswet mogelijkheden biedt voor het aanwijzen van gevallen die zien op buitenplanse omgevingsplanactiviteiten waarbij participatie verplicht is;

 

gelet op artikel 16.55, lid 7, Omgevingswet

 

Besluit:

 

  • 2.

    Vast te stellen de categorieën buitenplanse omgevingsplanactiviteiten waarbij participatie verplicht is, zijnde:

Categorie 1 (gebaseerd op de wijzigingsbevoegdheid)

Vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet, kon het college van burgemeester en wethouders een bestemmingsplan of beheersverordening, voor nader aangegeven gevallen, wijzigen. Deze binnenplanse wijzigingsbevoegdheid is onder de Omgevingswet komen te vervallen. Onder de Omgevingswet kunnen ontwikkelingen die voorheen mogelijk werden gemaakt met de wijzigingsbevoegdheid, worden bewerkstelligd middels een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit.

 

Categorie 2 (gebaseerd op de kruimellijst/beleidsregels)

In de beleidsregels afwijken bestemmingsplan en beheersverordening 2019 is bepaald onder welke voorwaarden het college van burgemeester en wethouders toepassing geeft aan haar bevoegdheid om af te wijken van de regels in een bestemmingsplan of beheersverordening. Het gaat hier om gevallen bedoeld in artikel 2.12, eerste lid, onder a sub 2° Wabo. In dat artikel wordt verwezen naar artikel 4 van Bijlage II uit het Besluit omgevingsrecht. Deze zogenoemde kruimellijst bestaat niet onder de Omgevingswet. De activiteiten die hierin waren opgenomen, zijn straks buitenplanse omgevingsplanactiviteiten.

 

Categorie 3 (overige gevallen)

De laatste categorie omvat overige activiteiten die in strijd zijn met het (tijdelijke) omgevingsplan. Om deze activiteiten mogelijk te maken werd onder de Wet ruimtelijke ordening gebruik gemaakt van de bestemmingsplanprocedure (postzegelbestemmingplan) of de uitgebreide procedure op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

 

Dit besluit treedt in werking vanaf het moment waarop de Omgevingswet in werking treedt.

Terschelling, 9 november 2023

De raad van de gemeente Terschelling voornoemd,

T.D. de Jong,

griffier

C.M. van de Pol,

voorzitter

Naar boven