Artikel I Wijziging verordening
de Verordening op de Raadscommissie Woudenberg 2023 wordt als volgt gewijzigd:
A.
Artikel 9, lid 3, komt te luiden:
- 3.
Indien een aanvullende agenda wordt vastgesteld als bedoeld in artikel 10, tweede lid, worden deze agenda en de daarop vermelde voorstellen of onderwerpen zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk 48 uur voor aanvang van de vergadering aan de leden gezonden.
B.
Artikel 11, lid 3, komt te luiden:
- 3.
Informatie van de raadscommissie of aan de raadscommissie verstrekte informatie waaromtrent op grond van hoofdstuk Va van de wet geheimhouding is opgelegd, wordt in afwijking van het eerste en tweede lid in een besloten gedeelte van het Raadsinformatiesysteem geplaatst.
C.
Artikel 11, lid 4, wordt toegevoegd, luidend:
- 4.
Ten behoeve van de beraadslagingen in de raadscommissie kunnen leden van de raad en plaatsvervangend commissieleden schriftelijk technische vragen stellen. Het presidium kan een regeling voor technische vragen vaststellen.
D.
Artikel 11, lid 4, wordt toegevoegd:
- 4.
Ten behoeve van de beraadslagingen in de raadscommissie kunnen leden van de raad en plaatsvervangend commissieleden technische vragen stellen. Het presidium kan een regeling voor technische vragen vaststellen.
E.
Artikel 12, lid 2, sub c komt te luiden:
- c.
de mogelijkheid tot het uitoefenen van het spreekrecht als bedoeld in artikel 15.
F.
Een nieuw artikel 16 wordt toegevoegd, luidend:
Artikel 16 Rondvraag
- 1.
Na de opening van de vergadering is er een rondvraag, tenzij er bij de voorzitter geen vragen zijn ingediend. In bijzondere gevallen kan het presidium bepalen dat de rondvraag op een ander tijdstip wordt gehouden. De voorzitter bepaalt op welk tijdstip de rondvraag eindigt.
- 2.
De voorzitter kan na overleg met het presidium weigeren een onderwerp tijdens de rondvraag aan de orde te stellen indien hij het onderwerp niet voldoende nauwkeurig acht aangegeven of indien het onderwerp in de raadscommissievergadering op diezelfde dag aan de orde komt.
- 3.
De voorzitter bepaalt de volgorde, waarin aangemelde onderwerpen tijdens de rondvraag aan de orde worden gesteld.
- 4.
De vragensteller krijgt desgewenst het woord om aanvullende vragen te stellen.
- 5.
Vervolgens kan de voorzitter aan andere leden van de raadscommissie het woord verlenen om hetzij aan de vragensteller, hetzij aan het college of de burgemeester vragen te stellen over hetzelfde onderwerp.
- 6.
Tijdens de rondvraag kunnen geen moties worden ingediend en worden geen interrupties toegelaten.
- 7.
Het presidium kan een regeling voor de rondvraag vaststellen.
G.
Het ‘oude’ Artikel 16 is hernummerd naar Artikel 17.
H.
Artikel 18 wordt toegevoegd, luidend:
Artikel 18 Actielijst (toezeggingen) en overzicht stand van zaken moties
Over de actielijst en het overzicht stand van zaken moties kunnen leden van de raad en plaatsvervangend commissieleden schriftelijk technische vragen stellen. Het presidium kan hiervoor een regeling vaststellen.
I.
Artikelen 19 tot en met 35 zijn hernummerd.
J.
Artikel 19 komt te luiden:
Artikel 19 Ingekomen stukken en externe vergaderstukken
- 1.
Ingekomen stukken en externe vergaderstukken worden op een lijst geplaatst. Deze lijst wordt voor de raadscommissie geagendeerd.
- 2.
De raadscommissie stelt op voorstel van de griffier de wijze van afdoening van de ingekomen stukken vast.
- 3.
Over ingekomen stukken kunnen leden van de raad en plaatsvervangend commissieleden technische vragen stellen. Het presidium kan hiervoor een regeling vaststellen.
- 4.
Geeft een antwoord van het college op een technische vraag aanleiding om een ingekomen stuk te agenderen, dan wordt dit aangegeven bij het agendapunt ‘ingekomen stukken’ in de vergadering. De motivering wordt dan direct mondeling gegeven. Leden van de raad en plaatsvervangend commissieleden kunnen een nadere toelichting op de motivering vragen. Nadien wordt de motivering alsnog schriftelijk bij de griffier aangeleverd, uiterlijk een dag voor het aanbieden van de commissiestukken (volgens het vergaderschema). Zonder tijdige schriftelijke motivering volgt geen agendering.
- 5.
Bespreking van het ingekomen stuk in de raadscommissievergadering vindt plaats als een gewoon agendapunt, maar blijft binnen het kader van de gegeven motivering. Dit geldt zowel voor de fractie die het ingekomen stuk heeft geagendeerd als voor de andere fracties.
- 6.
Is een ingekomen stuk geagendeerd dan beslist de raadscommissie bij meerderheid van stemmen op een eventueel verzoek van de inbrengende fractie om het punt van de agenda te halen.