Gemeentelijk Watertakenplan 2024-2033 Hardinxveld-Giessendam

 

De raad van de gemeente Hardinxveld-Giessendam;

 

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 december 2023;

 

Gelet op het bepaalde in Wet milieubeheer en Waterwet

 

Besluit:

  • 1.

    Het vaststellen gemeentelijk Watertakenplan 2024-2033

  • 2.

    Het akkoord op uitvoeringstermijn van 10 jaar voor het Watertakenplan

  • 3.

    Het vaststellen van jaarlijkse stijging van €2,50 per aansluiting voor de riool- en waterheffing voor de periode 2024 tot 2063

 

 

Gemeentelijk watertakenplan 2024-2033 Hardinxveld-Giessendam

Over dit plan

De gemeente heeft een nieuw gemeentelijk Watertakenplan (voorheen verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan) opgesteld. In het Watertakenplan is beschreven hoe de gemeente omgaat met het beheer en onderhoud van het afval-, hemel-, grond- en oppervlaktewater. Het plan gaat over het bestaande watersysteem en -keten, maar ook over de nieuw te realiseren wateronderdelen. Het afval-, hemel-, grond- en oppervlaktewater dragen bij aan de volksgezondheid, droge voeten, tegengaan van verdroging en een goede leefomgeving.

Opzet

Het voorgaande GRP (Gemeentelijk Rioleringsplan) liep ten einde en daarom moest er een nieuw plan komen conform de Omgevingswet. Het GRP is echter niet verplicht, maar beleid en plannen blijven nodig.

De watertaken zijn onderverdeeld in:

  • De visie op water (omgevingsvisie)

  • Het voorstel voor regels (omgevingsplan)

  • Het water en rioleringsprogramma voor planperiode

  • Het kostendekkingsplan ter onderbouwing riool- en waterheffing

Het verdere beleid word vormgegeven in de omgevingsvisie en het omgevingsplan. Het uitvoeringsplan wordt jaarlijks aan het college van B&W voorgelegd. Er is een berekening gemaakt voor de komende 60 jaar voor het kostendekkingsplan.

Speerpunten

  • Klimaatadaptatie

  • Duurzaamheid

  • Participatie

Klimaatadaptatie

Wat de gevolgen van klimaatverandering zijn, hebben we in de gemeente in het recent verleden al ervaren. Hier is adequaat op ingespeeld samen met waterschap, De veranderingen gaan echter nog door en we willen hierop blijven anticiperen. Daarbij gaat het voor dit plan zowel om afvalwater, hemelwater, grondwater en oppervlaktewater. We betrekken hierbij de beleidsnota's RAS (Regionale Adaptatie Strategie) en LAS (Landelijke Adaptatie Strategie) en het Groenbeleidsplan.

Duurzaamheid

We willen een bijdrage leveren aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Dit vergt een integrale aanpak samen met andere vakgebieden. We hebben gekeken naar innovatieve oplossingen, zowel in processen als in technieken. Duurzaamheid is niet alleen van belang voor de gemeente, maar ook voor de inwoners.

Samenwerking

Binnen het watersysteem en de waterketen werken we onder andere samen met het Waterschap en andere gemeenten. Dit is van belang om uitdagingen aan te gaan en werkzaamheden af te stemmen. Samen met de waterbeheerder, Waterschap Rivierenland, maken we afspraken over waterkwaliteit en het aanleveren van afvalwater. Daarnaast zoeken we ook samenwerking met de andere gemeenten in de Drechtsteden en Alblasserwaard.

Participatie

Met de komst van de nieuwe Omgevingswet waarin participatie van bewoners en bedrijven een belangrijke plaats heeft, wordt participatie steeds belangrijker voor de gemeente. Ook middels een enquête hebben inwoners mee kunnen denken over het Watertakenplan. De uitslag van de enquête is als bijlage toegevoegd en verder verwerkt in het plan. De inwoners van Hardinxveld-Giessendam hebben in het voorjaar van 2023 deze enquête over de watertaken kunnen invullen.

Kostendekking

De kosten die voor de watertaken gemaakt worden zullen uit de riool- en waterheffing gefinancierd worden. Deze zijn berekend in het kostendekkingsplan.

 

Aldus besloten op 14 december 2023

De griffier, de voorzitter

Annemarie van der Ploeg, Dirk Heijkoop

Naar boven