Omgevingsvisie gemeente De Fryske Marren

Burgemeester en wethouders van gemeente De Fryske Marren maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 17 juli 2024 heeft besloten de Omgevingsvisie gewijzigd vast te stellen.

Plangebied 

De voorgestelde wijziging van de Omgevingsvisie omvat een partiële intrekking van de deelgebieden ‘Bedrijventerrein havengericht’ en ‘Industrieterrein havengericht’ binnen het industriegebied grenzend aan de Sluisweg, de Zeedijk en de Willemskade in Lemmer. De regiostructuren waar het grondgebied onderdeel van uitmaakt blijft, net als het overige grondgebied van de gemeente De Fryske Marren, onveranderd.

Doel

De gemeente De Fryske Marren is voornemens om het industriegebied grenzend aan de Sluisweg, de Zeedijk en de Willemskade in Lemmer in de toekomst te herontwikkelen naar een gebied waarbinnen een verscheidenheid aan functies worden gecombineerd. Hierbinnen wordt een gemixt programma bestaande uit woningen, horeca, detailhandel en recreatie beoogd. Het voorgenoemde strookt niet met de lange termijn doelen en opgaven zoals omschreven in de omgevingsvisie De Fryske Marren. Voor de deelgebieden ‘Bedrijventerrein havengericht’ en ‘Industrieterrein havengericht’ wordt binnen deze visie namelijk omschreven dat er op de lange termijn o.a. moet worden gewerkt aan een vitaal en duurzaam havengebied met focus op innovatie, milieukwaliteit, bereikbaarheid, een kwalitatief hoogwaardige openbaar gebied. Ambities t.a.v. woningbouw en detailhandel worden hierin niet concreet benoemd. De partiële intrekking heeft het doel om als grondslag te kunnen fungeren voor de vestiging van het voorkeursrecht (art. 9.1 lid 1 onder a Ow) voor de duur van drie jaar. Hiermee behoudt de gemeente grip op de door haar gewenste invulling en kan worden toegewerkt naar een partiële herziening van de Omgevingsvisie.

Vaststelling

Het ontwerp van de partiële intrekking van de Omgevingsvisie De Fryske Marren heeft met ingang van 16 mei 2024 tot 26 juni 2024, gedurende een periode van 6 weken, ter inzage gelegen. Daarbij werd de mogelijkheid geboden om een zienswijze in te dienen. In totaal is er 1 zienswijze ingediend binnen de termijn van terinzagelegging, welke daarmee ontvankelijk was. Op basis van deze zienswijze is er een reactienota opgesteld, waarin het gemeentelijk standpunt op de bezwaargronden wordt omschreven. De zienswijze heeft geen aanleiding gebonden om het ontwerp van de partiële intrekking van wijzigingen te voorzien.

Raadplegen

De Omgevingsvisie De Fryske Marren met bijbehorende stukken kunt u inzien via de gemeentelijke website www.defryskemarren.nl/omgevingsvisie.

Inwerkingtreding

De omgevingsvisie treedt in werking de dag na bekendmaking. Tegen het besluit van de gemeenteraad tot vaststelling van de omgevingsvisie kan op grond van artikel 8:5 van de Algemene wet bestuursrecht geen beroep worden ingesteld.

Vragen? 

Voor meer informatie kunt u op werkdagen contact opnemen met één van de medewerkers van het team ruimtelijke ontwikkeling via telefoonnummer 14 05 14.

Joure, 5 augustus 2024

Burgemeester en wethouders van De Fryske Marren

Naar boven