Verhuur gemeentegrond in combinatie met huurafhankelijk recht van opstal

 

Objectinformatie

 

Een perceel gemeentegrond, gelegen aan de Genielaan te Alphen aan den Rijn, ter grootte van in totaal ca.13.000 m², kadastraal bekend gemeente Alphen aan den Rijn, sectie A, nr. 8709 (gedeeltelijk).

 

Mededeling

 

Het aangaan van een huurovereenkomst in combinatie met een huurafhankelijk recht van opstal voor de duur van maximaal 6 jaar.

 

Op 21 december 2023 zijn de gemeente Alphen aan den Rijn (de gemeente) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een bestuursovereenkomst aangegaan. De gemeente heeft ermee ingestemd dat het COA op het perceel gelegen aan de Genielaan te Alphen aan den Rijn, kadastraal bekend gemeente Alphen aan den Rijn, sectie A, nr. 8709 (gedeeltelijk), onder de voorwaarden als genoemd in de bestuursovereenkomst, een tijdelijke opvanglocatie zal realiseren.

 

De gemeente is van oordeel dat op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor deze verhuur. Hierbij komt de gemeente een ruime mate van beleidsvrijheid toe. De gemeente is van mening dat het COA de enige serieuze gegadigde is voor de huur van de grond, waaraan de volgende criteria en omstandigheden ten grondslag liggen:

 

De gemeente is de hiervoor genoemde bestuursovereenkomst met het COA aangegaan ter uitvoering van de landelijke opgave tot het opvangen van vreemdelingen. Deze landelijke opgave wordt door gemeenten uitgevoerd. Met het vervolgens verhuren van de hiervoor genoemde gronden wordt hier verder uitvoering aan gegeven.

 

De locatie is als geschikt aangemerkt voor de opvang van vreemdelingen.

 

Het COA is als zelfstandig bestuursorgaan en als enige partij verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van vreemdelingen in Nederland, hetgeen voortvloeit uit de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Het COA legt verantwoording af aan het ministerie van Justitie en Veiligheid.

 

Het COA wordt door de huur van de grond in staat gesteld om invulling te geven aan haar wettelijke taak en de dringende behoefte tot huisvesting van vreemdelingen te kunnen faciliteren.

 

Het COA kan voldoen aan alle overige voorwaarden en eisen die worden gesteld aan de opvang van vreemdelingen en het verkrijgen van alle benodigde vergunningen, toestemmingen en/of ontheffingen.

 

Op grond van voornoemde criteria en omstandigheden is de gemeente van oordeel dat het COA als enige serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de grond ten behoeve van het realiseren van een tijdelijke opvanglocatie. Daar zij de enige serieuze gegadigde is voor de huur, is zij daarmee ook de enige serieuze gegadigde voor het aangaan van het huurafhankelijk recht van opstal.

 

Vervaltermijn

 

Bent u het niet eens met de tijdelijke verhuur en het vestigen van een recht van opstal, omdat u vindt daarvoor zelf als serieuze gegadigde in aanmerking te komen? Dan kunt u uiterlijk binnen twintig kalenderdagen na de publicatiedatum van dit bericht een spoedprocedure (kort geding) beginnen bij de bevoegde voorzieningenrechter. Kijk voor meer informatie over het starten van een spoedprocedure op www.rechtspraak.nl.

 

Meer informatie

 

Als u vragen heeft over deze publicatie, dan kunt u contact opnemen met team Vastgoed via vastgoedhuur@alphenaandenrijn.nl.

 

 

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn, 24 juli 2024.

Naar boven