Verkeersbesluit 2024VB23 parkeerverbod en laden en lossen Lange Kruisweg 64-70

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Veldhoven,

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Vereiste van een besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Gelet op

- de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

- het vigerende besluit interne mandaten, volmachten en machtigingen;

- artikel 26 van het BABW wordt dit besluit bekendgemaakt door op de in de artikelen 5 onderscheidenlijk 6 van de Bekendmakingswet bepaalde wijze.

 

Uit oogpunt van

- het verzekeren van de veiligheid op de weg

 

Is het gewenst om

- ter hoogte van de Lange Kruisweg 64-70 een parkeerverbod in te stellen aan beide zijden van de rijbaan;

- ter hoogte van de Lange Kruisweg 64 laden en lossen in te stellen.

 

Motivering

Op de Lange Kruisweg, ter hoogte van het d’Ekkerplein, zijn voorzieningen gevestigd, waaronder een cafetaria en cafés/restaurants. Er liggen ook terrassen van deze voorzieningen aan de Lange Kruisweg. De meeste bezoekers die met de auto komen, parkeren op het d’Ekkerplein. Echter, sommigen parkeren op de Lange Kruisweg ter hoogte van de terrassen. Hierdoor wordt het zicht belemmerd als men de straat wil oversteken vanuit het plein richting de terrassen (en omgekeerd). Er is over het algemeen ruim voldoende parkeergelegenheid op het d’Ekkerplein. Door parkeren niet meer toe te staan op de Lange Kruisweg ter hoogte van het d’Ekkerplein ontstaan voldoende zicht op overstekende voetgangers en op automobilisten die van en naar d’Ekkerplein rijden vanuit de Lange Kruisweg (en omgekeerd). De twee bestaande parkeervakken in de parkeerhaven nabij de Burgemeester van Hoofflaan worden aangewezen als laad- en losplaats. Ook hiervoor geldt, er is over het algemeen ruim voldoende parkeergelegenheid op het d’Ekkerplein. En door hier laden en lossen in te stellen, is de kans groter dat men niet gaat laden en lossen op de rijbaan van de Lange Kruisweg ter hoogte van de voorzieningen.

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de operationeel expert wijkzorg, namens de politiechef Eenheid Oost Brabant van de Nationale Politie en dat deze positief heeft geadviseerd.

De verkeerskundig adviseur van de gemeente Veldhoven heeft de aanvraag beoordeeld en heeft positief geadviseerd.

Het voornemen van dit besluit is besproken met de aanliggende Eigenaren en/of uitbaters van de aanliggende voorzieningen.

Belangenafweging (Awb procedure)

Tegen het ontwerp verkeersbesluit, zoals dat van donderdag 23 mei 2024 tot en met woensdag 3 juli 2024 ter inzage heeft gelegen in de informatieruimte van het gemeentehuis, zijn geen zienswijzen binnen gekomen.

 

Besluiten

Op grond van vorenstaande overwegingenbesluiten burgemeester en wethouders om:

 

  • 1.

    ter hoogte van de Lange Kruisweg 64-70 een parkeerverbod in te stellen aan beide zijden van de rijbaan;

  • 2.

    ter hoogte van de Lange Kruisweg 64 laden en lossen in te stellen.

door het plaatsen van de verkeersborden E01, E07, OB502 en OB504 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. Een en ander zoals op de bij dit ontwerp besluit behorende tekening is aangegeven.

Veldhoven 31 juli 2024

College van burgemeester en wethouders van Veldhoven

Mededelingen

Dit verkeersbesluit ligt met bijbehorende tekening van donderdag 1 augustus 2024 tot en met woensdag 11 september 2024 ter inzage in de informatieruimte van het gemeentehuis en is te raadplegen via het digitale Gemeenteblad (www.officielebekendmakingen.nl).

 

Bezwaar

Tegen dit verkeersbesluit kan, binnen 6 weken na de datum van publicatie van het besluit, beroep ingesteld worden door:

degenen die tijdig zienswijzen hebben ingediend tegen het ter inzage gelegen ontwerp besluit en

belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen te hebben ingediend tegen het ontwerp besluit binnen de daarvoor gestelde termijn.

Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en bevat ten minste het volgende:

naam en adres van de indiener;

datum en handtekening;

vermelding van het nummer en de datum van het verkeersbesluit;

een motivering waarom men zich niet kan verenigen met het genomen besluit.

Het beroepschrift kunt u indienen bij de rechtbank Oost-Brabant, sector bestuursrecht, postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. Het indienen van een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Aan de Voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant kan tevens om een voorlopige voorziening (schorsing van het verkeersbesluit) worden gevraagd.

Aan zowel het instellen van beroep als het vragen om een voorlopige voorziening zijn kosten verbonden. Men ontvangt daarover bericht van de rechtbank.

 

 

Naar boven