Aanvulling op de Nadere uitvoeringsregels (handhaving) kwaliteit straattaxivervoer Tilburg

Burgemeester en wethouders van Tilburg;

 

Gelet op artikelen 82 en 82a van de Wet Personenvervoer 2000

 

Gelet op de Verordening Kwaliteitskeurmerk Straattaxi's Tilburg 2019;

 

Overwegende dat de uitvoering van de Verordening Kwaliteitskeurmerk straattaxi's Tilburg 2019 het noodzakelijk maakt om aanvullende nadere uitvoeringsregels vast te stellen met als doel om de kwaliteit van het straattaxivervoer (opstapmarkt) te verbeteren.

 

Besluiten:

Artikel 17 Aanvullende aanvraag vereisten TTK-certificaat

De aanvraag voor een TTK-certificaat wordt vergezeld van de volgende goed leesbare bescheiden/informatie:

  • Kopie landelijke chauffeurskaart (met P-nummer)

  • Kopie geldig rijbewijs van de chauffeur

  • Kenteken gegevens van het taxivoertuig waarmee de taxidienst wordt uitgevoerd;

  • Recente en goed gelijkende pasfoto van de chauffeur (die voldoet aan dezelfde eisen als een pasfoto voor een identiteitsdocument)

  • E-mail adres en telefoon nummer; geboortedatum en geboorteplaats; NAW

  • Naam Taxi onderneming waarvoor chauffeur werkzaam is

Artikel 17a Aanvullende aanvraag vereisten TTK-vergunning

De aanvraag voor een TTK-vergunning wordt vergezeld van de volgende goed leesbare bescheiden/informatie:

  • Waar dit mogelijk is een kopie uittreksel van de Kamer van Koophandel dat niet ouder is dan 1 jaar

  • Kopie van het bewijs dat alle deelcertificaten behaald zijn

  • BSN

Artikel 18 Toelatingseisen TTK-certificaat (Taxikeurmerk)

Om in aanmerking te kunnen komen voor het behalen van een TTK-certificaat dient de chauffeur de verplichte deelcertificaten te behalen zoals vermeld in de verordening Kwaliteitskeurmerk straattaxi's Tilburg 2019.

Artikel 19 Inhoud Deelcertificaten

  • 1.

    De chauffeur dient de toets ‘Stratenkennis’ met goed gevolg af te leggen. De inhoud van de toets wordt bepaald op basis van het bijbehorende hand- en werkboek. Dit lid is niet van toepassing als er sprake is van de vrijstelling zoals bedoeld in artikel 21.

  • 2.

    Onverminderd het bepaalde in het vorige lid dient de chauffeur een workshop over ‘Houding en gedrag’ bij te wonen en de behorende toets met goed gevolg af te leggen. Dit lid is niet van toepassing als er sprake is van de vrijstelling zoals bedoeld in artikel 21.

  • 3.

    Onverminderd het bepaalde in lid 1 dient de chauffeur een workshop over levensreddend handelen bij te wonen. Dit lid is niet van toepassing als er sprake is van de vrijstelling zoals bedoeld in artikel 21.

  • 4.

    Onverminderd het bepaalde in lid 1 dient de chauffeur met goed gevolg een digitale toets af te leggen over stadskennis van de gemeente Tilburg. Hiervoor zijn geen vrijstellingen mogelijk.

Artikel 20 Toets eisen TTK-certificaat (Taxikeurmerk)

  • 1.

    Het doel van de toets ‘Stratenkennis’ is om de chauffeur te scholen in stratenkennis van Tilburg (theorie), waardoor de chauffeur in staat is om ook zonder navigatiesysteem klanten op de meest voordelige wijze naar de gewenste bestemming te brengen.

  • 2.

    Onderdeel stratenkennis: kennis hebben van het stratennetwerk van Tilburg, de meest belangrijke straten en publieke locaties / gebouwen / functies binnen de gemeentegrenzen per taxivoertuig weten te vinden inclusief de meest voordelige wijze. Van de 25 schriftelijke meerkeuze toets vragen dienen er minimaal 20 goed te zijn beantwoord. Als de toets met goed gevolg is afgelegd, ontvangt de chauffeur een papieren deelcertificaat.

  • 3.

    Onderdeel Houding en Gedrag

    De chauffeur wordt in de workshop geschoold in theorie maar met name in de praktijk in het omgaan met gastvrijheid, klantvriendelijkheid in en om de taxi. En dan met name de componenten houding en gedrag. De Tilburgse gedragsregels en de lokale taxiregelgeving vormen hiervoor het uitgangspunt. Een werkmap moet vooraf bestudeerd worden. Bij de beoordeling van de individuele mondelinge toets zal gebruik worden gemaakt van een objectief beoordelingsformulier. Als de toets met goed gevolg is afgelegd, ontvangt de chauffeur een papieren deelcertificaat.

  • 4.

    Onderdeel Stadskennis

    De chauffeur kent de meest belangrijke publieke locaties / gebouwen / functies binnen de gemeentegrenzen. Hij / zij is daarvoor geslaagd als hij de digitale toets van https://elearning.visitbrabant.com/nl/Bezoekers/Trainingen/Details-training/2916 met positief resultaat aflegt. Hij / zij krijgt bij een positief resultaat een digitaal deelcertificaat toegestuurd. Deze digitale toets moet ter plaatse worden afgelegd bij de certificerende instantie.

  • 5.

    Onderdeel Levensreddend handelen

    De chauffeur toont aan het einde van de workshop aan de vijf belangrijkste punten bij het verlenen van eerste hulp te beheersen:

    • -

      reanimeren (beoordeling slachtoffer, borstcompressie geven en beademen);

    • -

      hoe te handelen bij ernstige bloeding en shock;

    • -

      hoe te handelen bij letsel na een ongeval.

    • -

      Eerste hulp bij verkeersongevallen, alarmeren en eigen veiligheid, slachtoffer uit de auto halen middels Rautek, Reanimatie en AED, stabiele zijligging en diverse casussen met Lotusslachtoffer. Als de workshop is gevolgd, ontvangt de chauffeur een deelcertificaat.

  • 3.

    Bij het onverhoopt niet halen van de toets(en), mag deze twee maal herkanst worden. De kosten hiervoor zijn hetzelfde als het oorspronkelijke bedrag, vooraf te voldoen door de chauffeur.

  • 4.

    Als de chauffeur drie maal is gezakt voor de toets, kan er gedurende een periode van zes maanden geen herkansing plaatsvinden.

Artikel 21 Vrijstellingsbepalingen TTK-certificaat (Taxikeurmerk)

  • 1.

    Chauffeurs die een TTK-certificaat aanvragen en in loondienst werken voor een loondienstbedrijf dat beschikt over landelijk TX keur, kunnen in aanmerking komen voor een vrijstelling van de toets ‘Stratenkennis’ onder de voorwaarde dat vooraf schriftelijk door TX Keur aangetoond wordt dat de desbetreffende chauffeur niet langer dan 2 jaar voorafgaand aan de aanvraag voor het TTK-certificaat een toets Tilburgse stratenkennis met goed gevolg heeft afgelegd.

  • 2.

    Chauffeurs die een TTK-certificaat aanvragen en in loondienst werken voor een organisatie die beschikt over landelijk TX keur, kunnen in aanmerking komen voor een vrijstelling van de workshop en de toets Houding en gedrag onder de voorwaarde dat de inhoud van deze workshop en toets binnen een jaar na afgifte van het TTK-certificaat wordt opgenomen in het jaarlijkse opleidingsprogramma van het TX Keur gecertificeerde bedrijf en de TTK-chauffeurs daar aan meedoen. Dit laatste moet schriftelijk bevestigd worden door TX-keur en het TX Keur bedrijf.

  • 3.

    Chauffeurs die een TTK-certificaat aanvragen kunnen in aanmerking komen voor een vrijstelling van de workshop Levensreddend handelen onder de voorwaarde dat de desbetreffende chauffeur beschikt over een vergelijkbaar geldig certificaat levensreddend handelen (dat niet ouder is dan 2 jaar).

Artikel 22 Kosten TTK-certificaat (Taxikeurmerk)

  • 1.

    De kosten voor het in behandeling nemen van de aanvraag van het Keurmerk, het bijwonen en volgen van de in artikel 3 genoemde workshop(s) / toets(en) en de bijbehorende kosten voor het werkboek en het taxikeurmerkcertificaat (inclusief de administratiekosten) bedragen per chauffeur totaal 375 euro (ex btw).

    * Toets stratenkennis en deelcertificaat € 20,00

    * Toets stadskennis Visit Brabant en deelcertificaat € 15,00

    * Levensreddend handelen en deelcertificaat € 40,00

    * Hardcopy werkboek stad en stratenkennis € 25,00

    * Workshop houding en gedrag € 55,00

    * Toets houding en gedrag en deelcertificaat € 45,00

    * Administratiekosten € 35,00

    * Daklicht sticker € 25,00

    * Tilburgs Taxi Keurmerk € 25,00

    * Onvoorzien € 10,00

    _______

    subTotaal € 295,00

    * Herhalingscursussen (binnen 5 jaar) € 80,00

    Totaal € 375,00

    Deze prijzen zijn exclusief BTW, conform prijspeil 2019.

  • 2.

    Indien het college een vrijstelling toekent van de verplichte workshop en toetsen komen de kosten hiervoor te vervallen.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van Burgemeester en wethouders van Tilburg van 26 februari 2019

De Burgemeester,

De secretaris,

Naar boven