Bekendmaking voornemen tot verkoop Zijdwerk 15 te Wervershoof, gemeente Medemblik

 

De gemeente Medemblik maakt bekend dat zij voornemens is een perceel met daarop een korenmolen (Rijksmonument) en bijbehorende bijgebouwen te verkopen, gelegen aan het Zijdwerk 15 te Wervershoof, kadastraal bekend gemeente Wervershoof, sectie 0, nummers 890, 891 en 892, (gezamenlijk) ter grootte van 940 m2.

 

Het betreft een korenmolen uit 1889 (met bijgebouwen), welke een grote cultuurhistorische waarde vertegenwoordigd voor de gemeente. Om het voortbestaan van de molen te waarborgen e.e.a. op basis van de Erfgoedwet, heeft de gemeente criteria opgesteld waaraan een potentiële gegadigde moet voldoen, om in aanmerking te komen voor aankoop van de molen.

 

Gestelde criteria

In het belang van het behoud van de molen, dient een gegadigde te voldoen aan de volgende voorwaarden:

 

  • 1.

    Rechtsvorm: de koper dient een stichting of andere entiteit te zijn zonder winstoogmerk die zich (o.a.) inzet voor het behoud van molens (en eventueel ander cultureel erfgoed). Het is essentieel dat deze doelstelling expliciet blijkt uit de statuten van de kopende partij.

  • 2.

    Ervaring: De koper dient een partij te zijn met aantoonbare ervaring in het exploiteren en onderhouden van o.a. molens met een monumentale status. Wij zoeken een koper die aantoonbaar de technische, operationele, financiële kennis en de financiële stabiliteit bezit om deze molen in een goede staat te (laten) brengen, te exploiteren en in goed staat te houden.

  • 3.

    Publieke toegankelijkheid: De publieke toegankelijkheid van de molen dient te worden gewaarborgd. Een koper dient een plan op te stellen voor het voor publiek openstellen van de molen, waarbij de molen in ieder geval ook op de jaarlijkse monumentendag en de nationale molendag is geopend.

     

Kenbaar maken interesse

 

Gegadigden die voldoen aan bovenstaande criteria worden uitgenodigd om in eerste instantie hun interesse kenbaar te maken uiterlijk voor 1 september 2024 door het sturen van een mail naar het mailadres: grondzaken@medemblik.nl. Reacties die binnenkomen na deze datum zijn uitgesloten van deelname. De gemeente zal de geïnteresseerden die zich tijdig hebben gemeld voorzien van meer informatie t.a.v. de vervolgprocedure.

 

Voor vragen kunt u contact opnemen via het bovenstaande mailadres of op telefoonnummer 0229-856000 (afdeling grondzaken).

 

Naar boven