Beleidsregel Eenmalige energietoeslag Lingewaard 2024

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaard

 

gelet op:

  • -

    Verordening sociaal domein Gemeente Lingewaard 2023;

  • -

    artikel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • -

    artikel 35 van de Participatiewet.

Overwegende dat:

 

  • het college het wenselijk vindt om aan te geven in welke situaties en onder welke voorwaarden huishoudens in aanmerking kunnen komen voor een eenmalige energietoeslag 2023;

  • het daarom wenselijk is voor dit doel aanvullende beleidsregels vast te stellen op de Beleidsregels bijzondere bijstand gemeente Lingewaard.

besluit

 

vast te stellen:

 

Beleidsregel Eenmalige energietoeslag Lingewaard 2024

Artikel 1: Begripsbepalingen

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

 

a.

wet

Participatiewet;

b.

college:

college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaard;

c.

aanvrager

de alleenstaande die de energietoeslag aanvraagt of ambtshalve ontvangt, dan wel de samenwonenden die deze gezamenlijk aanvragen of ontvangen;

d.

energietoeslag

gemeentelijke categoriale toeslag als tegemoetkoming voor de gestegen kosten van energie van het huishouden van de hoofdbewoner;

e.

huishouden:

de alleenstaande, alleenstaande ouderof gezin zoalsbedoeld in artikel 4 van de Participatiewet die een zelfstandig huishouden voert;

f.

inkomen:

totaal van het inkomen tot 120% van de bijstandsnormen;

g.

peildatum

1 december 2023

h.

referteperiode

de volledige maanddecember 2023

i.

samenwonende

degene die duurzaam een gezamenlijke huishouding voert met een ander inclusief de kostendeler zoals bedoeld in de wet

Artikel 2: Reikwijdte van de beleidsregel

Deze beleidsregels zijn van toepassing op de uitwerking van artikel 35 van de wet, betreffende een eenmalige categoriale tegemoetkoming energiekosten voor Lingewaardse huishoudens met een laag inkomen.

Artikel 3: Hoogte eenmalige energietoeslag 2023

De energietoeslag bedraagt eenmalig € 1300,- per huishouden.

Artikel 4: Doelgroep eenmalige energietoeslag 2023

  • 1.

    De eenmalige energietoeslag 2023 van € 1300,- wordt uitsluitend verstrekt aan huishoudens met een laag inkomen en op aanvraag als bijzondere bijstand verleend.

  • 2.

    Voor de toepassing van deze regeling wordt het vermogen niet in aanmerking genomen.

  • 3.

    Een huishouden (alleenstaande of gezin) heeft een laag inkomen als gedurende de referteperiode het in aanmerking te nemen inkomen niet hoger is dan 120 % van de toepasselijke bijstandsnorm op het moment van berekenen.

  • 4.

    Tot een huishouden wordt niet gerekend de persoon die:

    • a.

      in een inrichting verblijft als bedoeld in artikel 1 aanhef en onderdeel f van de wet;

    • b.

      op de peildatum jonger is dan 21 jaar en geen aanvullende bijzondere bijstand voor het voeren van een zelfstandig huishouden ontvangt;

    • c.

      inwonende meerderjarige kinderen, die geen eigen energierekening op naam hebben;

    • d.

      studenten die recht hebben op een uitwonende en/of een aanvullende beurs; of

    • e.

      is ingeschreven in de basisregistratie personen als ingezetene met enkel een briefadres.

  • 5.

    Er wordt per huishouden éénmaal energietoeslag verstrekt.

Artikel 5: Aanvraag

  • 1.

    De aanvraag voor de tegemoetkoming wordt via de website ingediend, tenzij de klant niet digitaal vaardig is. In dat geval wordt een aanvraagformulier Eenmalige Energietoeslag 2023 Lingewaard uitgereikt aan de klant die schriftelijk kan worden ingediend.

  • 2.

    Een aanvraag voor de eenmalige energietoeslag 2023 kan worden ingediend tot en met 31 augustus 2024.

  • 3.

    Een aanvraag wordt niet toegekend als eerder door een andere gemeente een Energietoeslag 2023 is toegekend.

Artikel 6: Beslistermijn

Het college beslist binnen 8 weken nadat de volledige aanvraag is ingediend.

Artikel 7: Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere en dringende gevallen een artikel of artikelen van deze beleidsregels buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover toepassing ervan, gelet op het belang van de belanghebbende, leidt tot onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 8. Inwerkingtreding en duur beleidsregels

Deze beleidsregels treden in werking met ingang van de dag na bekendmaking, onder gelijktijdige intrekking van de ‘Beleidsregel Eenmalige energietoeslag Lingewaard 2023-2’.

Artikel 9. Citeertitel

Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als ‘Beleidsregel Eenmalige energietoeslag Lingewaard 2024”.

Aldus vastgesteld op 15 juli 2024,

burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaard,

de secretaris,

drs. I.P. van der Valk

de burgemeester,

dr. P.T.A.M. Kalfs

Toelichting

Algemeen

 

Aanvullend op een verlaging van de energiebelasting en duurzaamheidsmaatregelen heeft de rijksoverheid een extra landelijk middel uitgewerkt om minima te helpen bij hun energierekening, welke verstrekt wordt via categoriale bijzondere bijstand. Het gaat hierbij om een eenmalige categoriale tegemoetkoming voor inwoners met een inkomen op of net boven de bijstandsnorm. Deze energietoeslag is een vorm van bijzondere bijstand en geldt voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.

 

De rijksoverheid heeft gemeenten de bevoegdheid gegeven om ook in 2023 een eenmalige energietoeslag toe te kennen aan huishoudens met een laag inkomen en hiervoor voorwaarden te stellen. De eenmalige energietoeslag maakt onderdeel uit van de bijzondere bijstand. De gemeente kan in het kader van de uitvoering aanvullende voorwaarden stellen aan het verstrekken van deze vorm van bijzondere bijstand. Deze voorwaarden worden met deze beleidsregel opgesteld.

 

Voor aanvragers zal de verstrekking op basis van een zo eenvoudig mogelijke uitvraag plaatsvinden. De tegemoetkoming zal niet in alle gevallen dekkend zijn voor alle bovenmatige energiekosten. Voor die huishoudens die echt klem komen te zitten blijft de reguliere bijzondere bijstand ook nog altijd ter beschikking onder de huidige voorwaarden.

 

Deze beleidsregel bestaat naast de beleidsregel eenmalige energietoeslag 2023-2. Met deze beleidsregels konden inwoners tot en met 30 november 2023 een aanvraag voor de eenmalige energietoeslag 2023 indienen. Door een wetswijziging in oktober 2023, kan de aanvraagtermijn voor de Energietoeslag verlengd worden tot en met 31 augustus 2024 (artikel 35 lid 4 PW).

 

Juridisch

 

De beleidsregel eenmalige energietoeslag 2023 staat niet op zichzelf, maar is gebaseerd op artikel 35 van de Participatiewet. Dit betekent dat wie niet aan de voorwaarden van de wet voldoet, bijvoorbeeld omdat die persoon op de peildatum geen rechthebbende is of omdat een uitsluitingsgrond geldt, geen aanspraak kan maken op de energietoeslag. Soms kan dat een hardheid inhouden. Daar voorziet artikel 7 in.

 

In artikel 2 wordt de doelgroep nader omschreven. Met vermogen wordt geen rekening gehouden.

 

Voor het begrip ‘inkomen’ en ‘referteperiode’ gaan wij op grond van efficiency en snelle afhandeling uit van de volledige maand december 2023. Er is een mogelijkheid om te kijken naar de maand november 2023, als de klant door gratificaties/eindejaarsuitkeringen/etc. in de maand december 2023 een inkomen kreeg hoger dan 120% van de toepasselijke bijstandsnorm

 

De regeling voorziet met artikel 7 in een toets op hardheid van de voorgenomen afwijzing uit te voeren. De hardheidsclausule artikel 16 van de Participatiewet voorziet hier n.l. niet in. Met dit artikel 7 voorziet het college in situaties die als onredelijk en onbillijk ervaren worden (maatwerk).

 

De Energietoeslag is eenmalig en valt onder categoriale bijzondere bijstand. Blijkt achteraf dat het bedrag ten onrechte is verstrekt geldt de terugvorderingsregels alsmede boete uitgangspunten volgens de Participatiewet.

Naar boven