Gemeenteblad van Zaanstad
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Zaanstad | Gemeenteblad 2024, 320811 | gemeenschappelijke regeling |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Zaanstad | Gemeenteblad 2024, 320811 | gemeenschappelijke regeling |
Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland
Wijziging Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland
De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad, elk voor zover zij voor de eigen gemeente bevoegd zijn;
dat het voor een goede behartiging van de zorg voor de veiligheid en de hulpverlening aan de burgers in hun werkgebied van belang is samen te werken bij het bieden van brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening en de voorbereiding op en bestrijding van ongevallen, crisis en rampen;
dat de Wet veiligheidsregio’s verplicht tot het treffen van een gemeenschappelijke regeling tussen de colleges in de regio Zaanstreek-Waterland waarbij een veiligheidsregio wordt ingesteld;
dat de Wet gemeenschappelijke regelingen om de democratische legitimiteit van gemeenschappelijke regelingen te versterken is aangepast (Stb.2022, nr 18) en deze gemeenschappelijke regeling daarmee in overeenstemming moet worden gebracht;
de Wet gemeenschappelijke regelingen, de Wet veiligheidsregio’s en de Gemeentewet;
de toestemming van de gemeenteraden Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad;
de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland te wijzigen waardoor deze als volgt komt te luiden:
Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen
Hoofdstuk 2. Belangen, taken en verantwoordelijkheden
Hoofdstuk 3. Het algemeen bestuur
Hoofdstuk 4. Het dagelijks bestuur
Hoofdstuk 6. Ambtelijke organisatie
Hoofdstuk 7. Inlichtingen en verantwoording
Hoofdstuk 8. Instellen advies- en bestuurscommissies
Hoofdstuk 9 Financiële bepalingen
Hoofdstuk 12. Toetreding, uittreding, wijziging en opheffing
Hoofdstuk 2. Belangen, taken en Verantwoordelijkheden
De veiligheidsregio behartigt de belangen van de deelnemende gemeenten op de volgende terreinen:
De veiligheidsregio heeft alle bevoegdheden tot regeling, bestuur en beheer die nodig zijn voor de uitvoering van de aan de veiligheidsregio opgedragen taken.
Hoofdstuk 3. Het algemeen bestuur
Artikel 9. Bevoegdheden algemeen bestuur
Het algemeen bestuur kan besluiten een lid van het dagelijks bestuur ontslag te verlenen, indien dit lid het vertrouwen van het algemeen bestuur niet meer bezit. Op het ontslagbesluit is artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht niet van toepas- sing. De rechter treedt niet in de beoordeling van de gronden waarop het algemeen bestuur tot ontslag van een lid van het dagelijks bestuur heeft besloten.
Het algemeen bestuur is bevoegd tot het oprichten en deelnemen in privaatrechtelijke rechtspersonen indien dat in het bijzonder aangewezen moet worden geacht. De raden wordt een ontwerpbesluit toegezonden en in de gelegenheid gesteld hun wensen en bedenkingen ter kennis van het algemeen bestuur te brengen.
Het algemeen bestuur is bevoegd tot wijziging van de regeling, indien tenminste tweederde van het aantal leden van oordeel is dat het een wijziging van ondergeschikt belang is. Uitzondering hierop vormt een uitbreiding van de overgedragen bevoegdheden. Met het in dit lid genoemde begrip ‘wijziging van ondergeschikt belang’ wordt enkel een wijziging bedoeld die geen substantiële impact heeft op de fundamentele aard of structuur van de regeling, noch omvat zo’n wijziging belangrijke verschuivingen in beleid, rechten, plichten of bevoegdheden. Typisch betreft een wijziging van ondergeschikt belang verduidelijkingen, tekstuele aanpassingen of andere aanpassingen die de algemene intentie van de regeling niet wezenlijk veranderen.
Artikel 11. Besluitvorming algemeen bestuur
Hoofdstuk 4. Het dagelijks bestuur
Artikel 15. Samenstelling dagelijks bestuur
Indien een lid van het dagelijks bestuur is verhinderd, vindt collegiale vervanging plaats. Ten behoeve van vervanging met een tijdelijk of incidenteel karakter wordt een interne vervangingsregeling binnen het dagelijks bestuur opgesteld. Bij langdurige ontstentenis kan een ad interim bestuurder of een opvolger worden aangewezen.
Artikel 16. Taken en bevoegdheden dagelijks bestuur
Het dagelijks bestuur is in ieder geval bevoegd:
te besluiten namens het openbaar lichaam, het dagelijks bestuur of het algemeen bestuur rechtsgedingen, bezwaarprocedures of administratief beroepsprocedures te voeren of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten, tenzij het algemeen bestuur, voor zover het het algemeen bestuur aangaat, in voorkomende gevallen anders beslist.
Hoofdstuk 9. Financiële bepalingen
Artikel 28. Begrotingsprocedure
De raden van de deelnemende gemeenten worden in de gelegenheid gesteld om binnen een termijn van twaalf weken na toezending bij het dagelijks bestuur hun zienswijze over de ontwerpbegroting naar voren brengen. Het dagelijks bestuur voegt de commentaren waarin deze zienswijzen zijn vervat, bij de ontwerpbegroting, zoals deze aan het algemeen bestuur wordt aangeboden. Het dagelijks bestuur stelt de raden van de deelnemende gemeenten voorafgaand aan het vaststellen van de begroting in kennis van zijn oordeel over de zienswijzen, alsmede van de eventuele conclusies die het daaraan verbindt.
Het dagelijks bestuur zendt de rekening binnen twee weken na vaststelling, doch uiterlijk vóór 15 juli van het jaar volgende waarop de jaarrekening betrekking heeft, ter kennisname aan het college van Gedeputeerde Staten. Tevens doet het dagelijks bestuur mededeling aan de raden van de deelnemende gemeenten.
De beheerder van de in het vorige lid aan te wijzen archiefbewaarplaats oefent overeenkomstig de regeling als bedoeld in het eerste lid toezicht uit op het beheer van de archiefbescheiden van de veiligheidsregio en haar organen, voor zover deze archiefbescheiden niet zijn overgebracht naar een archiefbewaarplaats.
Hoofdstuk 12. Toetreding, uittreding, wijziging en opheffing
De uittreedsom bevat in ieder geval een vergoeding van de berekenbare kosten van de uittredende gemeente aan de Veiligheidsregio die rechtstreeks het gevolg zijn van de uittreding. Daarnaast bevat de uittreedsom de eigen bijdrage zoals is vastgesteld in de begroting van het eerstvolgende jaar na uittreding waarbij die bijdrage ieder jaar met 20% afneemt als volgt: eerste jaar 100%, tweede jaar 80%, derde jaar 60%, vierde jaar 40% en het vijfde jaar 20%.5. Het voorstel wordt ter besluitvorming aan het algemeen bestuur gezonden.
Artikel 37. Wijziging, bekendmaking en inwerkingtreding
Voorstellen tot wijziging van de regeling kunnen worden gedaan door het algemeen bestuur dan wel door een aantal leden van het algemeen bestuur wanneer zij gezamenlijk tenminste eenderde van de stemmen vertegenwoordigen, al dan niet op initiatief van de raad of een college van burgemeester en wethouders van een deelnemende gemeente.
Voor een wijziging van de regeling is nodig dat door de colleges van burgemeester en wethouders van tenminste tweederde van het aantal deelnemende gemeenten, vertegenwoordigende tenminste tweederde van het aantal inwoners van de deelnemende gemeenten op 1 januari van dat jaar, tegen deze wijziging geen bezwaar is kenbaar gemaakt.
Aldus vastgesteld met in achtneming van artikel 37, eerste lid van deze regeling door de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad en bevestigd door het algemeen bestuur in zijn vergadering van 10-07-2024.
de voorzitter
J. Hamming
de secretaris,
S. van den Broek
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-320811.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.