Voornemen samenwerking collectieve warmte door oprichting van een BV

Duurzame Energie Veenendaal-oost Holding (DEVO HOLDING) B.V. (‘DEVO Holding’) waarvan de aandelen gehouden worden door de gemeente Veenendaal, is voornemens een intentieovereenkomst te sluiten met een private partij ten behoeve van het aangaan van een samenwerking ten aanzien van collectieve warmte. DEVO Holding wenst daartoe gezamenlijk met een private partij een warmtebedrijf op te richten in de vorm van een besloten vennootschap. De beoogde samenwerking zal betrekking hebben op de inkoop, productie, transport en levering van warmte in een deel van het Cluster Oostelijk Veenendaal.

DEVO Holding is voornemens de intentieovereenkomst (en eventuele daaruit voortvloeiende, nadere overeenkomsten) te sluiten met Groene Energie Veenendaal B.V. DEVO Holding is van mening dat deze partij op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria de enige serieuze gegadigde is. Hieronder wordt toegelicht waarom.

 

Achtergrond

De gemeente (als enig aandeelhouder van DEVO Holding) heeft de ambitie om in 2050 aardgasvrij te zijn, een en ander is ook vastgelegd in de Transitievisie Warmte van 2021. In de Transitievisie Warmte heeft de gemeente uitgesproken bij de ontwikkeling van warmtenetten in bestaand gebied, een partnerrol te beogen. Samenwerking biedt toegang tot specialistische kennis en expertise, maar levert ook financiële en schaalvoordelen op. Daarnaast kan een private partij meerwaarde bieden op het vlak van innovatie en technologie.

In de beoogde partnerrol staat voor DEVO Holding regie, snelheid, betaalbaarheid en duurzaamheid centraal. De gemeente en DEVO Holding willen voorts warmte, uit warmtenetten toegankelijk maken voor klein- en grootverbruikers (toekomstige afnemers) in de gemeente Veenendaal tegen aantrekkelijke tarieven die in lijn zijn met de geldende wet- en regelgeving. Bij de oprichting en verdere uitwerking van het warmtebedrijf zal rekening worden gehouden met de uitgangspunten uit het voorstel van de Wet houdende regels omtrent productie, transport en levering van warmte (Wet collectieve Warmte, hierna: ‘Wcw’).

 

Serieuze gegadigden

In het licht van het voorgaande wil DEVO Holding een samenwerking aangaan voor de oprichting van een warmtebedrijf voor de realisatie en exploitatie van een of meer (collectieve) warmtevoorziening(en) en in dat kader een overeenkomst te sluiten met een partij die aan de volgende criteria voldoet:

  • a.

    De partij is bereid en in staat om de realisatie van het warmtenet verder voor te bereiden en uit te voeren;

  • b.

    De partij streeft naar aantrekkelijke warmtetarieven voor de consument;

  • c.

    De partij beschikt over de benodigde infrastructuur, technische en operationele kennis en ervaring, alsook financiële draagkracht om de realisatie van het warmtenet te kunnen begeleiden en zijn ook bereid dit uit te voeren;

  • d.

    De partij kan borgen dat er een aanzienlijk aantal woningen zullen worden aangesloten op het warmtenet in Cluster Oostelijk Veenendaal;

  • e.

    De partij is bereid om overeenkomstig het wetsvoorstel Wcw, genoegen te nemen met een minderheidsaandeel in het op te richten warmtebedrijf.

 

DEVO Holding is tot de conclusie gekomen dat Groene Energie Veenendaal B.V. als enige (serieuze) gegadigde aan de bovenstaande criteria voldoet. Groene Energie Veenendaal B.V. is enig aandeelhouder en rechtspersoon-bestuurder van Warmtebedrijf Veenendaal B.V. Warmtebedrijf Veenendaal B.V. is reeds actief in de gemeente Veenendaal en heeft een intentieovereenkomst met Woningstichting Veenvester ten behoeve van het leveren van warmte aan ongeveer 2.100 woningen in Cluster-Oostelijk Veenendaal. Voorts heeft Warmtebedrijf Veenendaal B.V. een ontwerp voor de op- en inrichting van een warmtebedrijf in het Cluster Oostelijk-Veenendaal.

 

Vervaltermijn

Bent u het niet eens met het sluiten van de bovengenoemde overeenkomst(en) met voornoemde partij, omdat u van mening bent dat u hier ook voor in aanmerking dient te én dat u voldoet aan de gestelde criteria, dan dient u binnen 20 kalenderdagen na dagtekening van deze publicatie een kort geding aanhangig te maken bij de rechtbank Midden-Nederland door middel van betekening van de dagvaarding bij DEVO Holding. Indien u een kort geding aanhangig maakt, verzoeken wij u ons dit binnen voornoemde termijn van kalenderdagen schriftelijk mede te delen, bij voorkeur door het per e-mail opsturen van de conceptdagvaarding naar info@devoveenendaal.nl.

De bovenstaande termijn is een vervaltermijn. Bij gebreke van een tijdig aanhangig gemaakt kort geding vervalt het recht om u tegen het sluiten en uitvoeren van de bovengenoemde overeenkomst(en) te verzetten en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. DEVO Holding, de gemeente en Groene Energie Veenendaal B.V. zouden onredelijk in hun belangen worden benadeeld indien pas na ommekomst van deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn tegen de overeenkomst(en) zou worden opgekomen. DEVO Holding benadrukt dat deze termijn tevens moet worden beschouwd als een vervaltermijn als bedoeld in art. 3:55, lid 2 BW, inhoudende dat u zich na het verstrijken van de termijn ten aanzien van de overeenkomst evenmin meer kunt beroepen op een eventuele vernietigingsgrond.

 

 

 

Naar boven