Vastgesteld bestemmingsplan Hoofddorp Hoofdweg 583 ca, bijbehorende Stap3-besluit en besluit hogere waarden en verleende omgevingsvergunning Wijkermeerstraat 15 in Hoofddorp

Burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer maken het volgende bekend:

De gemeenteraad heeft op 4 juli 2024 het bestemmingsplan Hoofddorp hoofdweg 583 ca gewijzigd vastgesteld. De gemeenteraad heeft het bijbehorende Stap-3 besluit Interimwet Stad- en milieubenadering vastgesteld.

De gemeenteraad heeft ook besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

Het plan heeft de planidentificatie NL.IMRO.0394.BPGhfdhfw583ca-C001.

Het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft op 4 juni 2024 het bij het bestemmingsplan horende hogere waardenbesluit vastgesteld.

Het college heeft op 17 juli 2024 de omgevingsvergunning (OLO-6193423) verleend.

De procedures van deze besluiten zijn tegelijkertijd doorlopen (gecoördineerde procedure).

Het bestemmingsplan gaat over de locatie Hoofdweg 583 in Hoofddorp

Het plangebied bevindt zich aan de noordzijde van Hoofddorp en maakt nog deel uit van het bedrijventerrein Hoofddorp-Noord. De doelstelling van het bestemmingsplan Hoofddorp Hoofdweg 583 ca is het bieden van een actueel planologisch juridisch kader voor de ontwikkeling binnen het plangebied. Het bestemmingsplan is specifiek gericht op de planontwikkeling 'Het Nieuwe Noord' als onderdeel van de transformatie van het bedrijventerrein Hoofddorp Noord. Het bestemmingsplan biedt een gedetailleerde woonbestemming met bouwvlakken waarbinnen ongeveer 600 woningen mogelijk zijn. Aan de Wijkermeerstraat worden in de plint door middel van de aanduiding 'gemengd' wijkondersteunende voorzieningen toegestaan. Daarnaast maakt het bestemmingsplan de aanpassing van de afrit van de Weg Om de Noord, inclusief nieuw aan te leggen parallelweg mogelijk.

Het bestemmingsplan is gewijzigd ten opzicht van het ontwerp

De belangrijkste veranderingen zijn (samengevat):het aanvullen, verbeteren en actualiseren van een aantal onderzoeken en de toelichting, het aanpassen van de parkeerbalans, het wijzigen van de rotonde naar een T-splitsing, het toevoegen van geluidsschermen tussen de gebouwen aan de N201-zijde en het opnemen van regels (voorwaardelijke verplichtingen) om een aantal aspecten goed te borgen. Alle wijzigingen staan beschreven in de Nota van Zienswijzen (bijlage 31 bij het bestemmingsplan).

Het besluit hogere waarden is nodig vanwege het geluid

Voor (een deel van) de woningen is een hogere grenswaarde voor geluid nodig. De geluidsbelasting door wegverkeer op de N201, Hoofdweg Oostzijde, Hoofdweg Westzijde en de Parallelweg is hoger dan de wettelijke voorkeursgrenswaarde. De maximale geluidsbelasting is 61dB.

 

De verleende omgevingsvergunning Wijkermeerstraat 15 in Hoofddorp

Op 30 juni 2021 is een omgevingsvergunning aangevraagd voor het realiseren van het gebouwencomplex ‘Het Nieuwe Noord’ op het adres Wijkermeerstraat 15 in Hoofddorp (OLO-6193423). De aanvraag gaat over het bouwen van 593 woningen, inclusief bijbehorende parkeergarage, wijkondersteunende voorzieningen en geluidschermen tussen de woningblokken langs de N201.

U kunt de stukken inzien

  • 1.

    Op www.ruimtelijkeplannen.nl (link). Hier vindt u het bestemmingsplan met bijbehorende stukken. Het besluit hogere waarden is bijlage 23.

  • 2.

    Via www.loket.odnzkg.nl (link), via de knop ‘lijst actuele bekendmakingen’ onderaan de pagina. Hier vindt u de stukken van de omgevingsvergunning.

  • 3.

    Op afspraak in het gemeentekantoor Beukenhorst in Hoofddorp (Taurusavenue 100), op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur. Een afspraak maakt u via 0900–1852.

De inzageperiode begint op 25 juli 2024 en duurt zes weken.

Een belanghebbende kan tegelijkertijd beroep instellen tegen een of meer besluiten 

Dat moet binnen de beroepstermijn van zes weken. Die loopt vanaf 26 juli en duurt 6 weken.

Beroep instellen kan als volgt:

  • 1.

    per brief naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag of

  • 2.

    digitaal via het digitale loket (link) van de Raad van State. Dit is alleen voor burgers.

Voor het instellen van beroep moet griffierecht betaald worden.

In het beroepschrift moeten de beroepsgronden staan. De Raad van State verklaart het beroep niet-ontvankelijk als er binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend. Na afloop van de inzagetermijn van zes weken kunnen de beroepsgronden niet meer worden aangevuld.

Iemand die beroep instelt kan om een voorlopige voorziening vragen

Het instellen van beroep voorkomt niet dat het bestemmingsplan in werking treedt. Om te voorkomen dat het bestemmingsplan in werking treedt, kunnen degenen die beroep hebben ingesteld, een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Daar moet griffierecht voor betaald worden.

Alle besluiten treden in werking op 6 augustus 2024

Dit is niet het geval als er binnen de terinzagetermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. Wanneer het plan dan wel in werking treedt hangt dan af van de uitspraak van de Raad van State.

Juridische achtergrond

Alle besluiten zijn op basis van het oude recht afgehandeld (artikelen 4.4 en 4.6

Invoeringswet Omgevingswet). De besluiten zijn genomen op grond van artikel 3.1 en 6.12 Wet ruimtelijke ordening, art. 76 en 110a Wet geluidhinder, artikel 2 Interimwet Stad- en milieubenadering en artikel 2.1, eerste lid, onder a, van de Wabo). De coördinatieprocedure is op basis van paragraaf 3.6.1 Wet ruimtelijke ordening. Op dit bestemmingsplan is afdeling 2 van de Crisis- en herstelwet van toepassing.

 

 

Naar boven