Terinzagelegging Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor het Warmteprogramma gemeente Zwolle

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwolle maakt bekend dat het Ontwerp Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) Milieueffectrapport (MER) voor het Warmteprogramma gemeente Zwolle van maandag 22 juli 2024 tot en met maandag 23 september 2024 ter inzage ligt voor inspraakreacties.

Zwolle werkt hard aan de energietransitie. Onderdeel daarvan is de warmtetransitie, waarbij inwoners en bedrijven gebouwen verduurzamen en uiteindelijk overstappen op een duurzame warmtevoorziening. Zo worden we aardgasvrij. Om de warmtetransitie te versnellen is in het wetsvoorstel Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) een belangrijke regierol voor gemeenten beschreven. Om hier invulling aan te geven zijn gemeenten verplicht om een Warmteprogramma op te stellen. Daarin staat hoe de warmtetransitie in Zwolle er de komende tien jaar uitziet. Het Warmteprogramma is naar verwachting in de eerste helft van 2025 gereed.

Het Warmteprogramma Zwolle Aardgasvrij kent volgens de Omgevingswet een planMER plicht. De Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) is de eerste stap in de mer-procedure. Het doel daarvan is betrokkenen en belanghebbenden te informeren over de inhoud en diepgang van het op te stellen MER (milieueffectrapport) en om reacties te kunnen meenemen in de uit te voeren onderzoeken. De reacties (zienswijzen) en adviezen worden betrokken bij het planMER.

Wat is een NRD?

Om goede keuzes te kunnen maken voor een duurzame, aardgasvrije toekomst, moeten we rekening houden met het effect dat verschillende warmte alternatieven hebben op het milieu. Dit doen we in een milieueffectrapport (MER). Voordat we de onderzoeken daarvoor uitvoeren, bepalen we welke aspecten en criteria behandeld worden in het MER. Dit beschrijven we in een NRD. De NRD beschrijft ‘wat’ (reikwijdte) en ‘hoe’ (detailniveau) er in het MER onderzoek wordt gedaan naar de effecten op de fysieke leefomgeving van de ambities en doelen in het Warmteprogramma. De NRD vormt de basis voor het informeren en raadplegen van betrokkenen en voor inspraak.

Wat is een Warmteprogramma?

Het Warmteprogramma bevat de keuzes in welke gebieden de gemeente Zwolle de komende tijd aan de slag gaat met verduurzaming of het aardgasvrij maken. Hieronder staat kort beschreven wat het Warmteprogramma volgens de in ontwikkeling zijnde Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) minimaal moet bevatten:

 

  • 1.

    Een planning tot 2035 die aangeeft met welke gebieden de gemeente aan de slag gaat.

  • 2.

    De duurzame alternatieven voor aardgas per gebied die de gemeente overweegt, met daarbij een voorkeursoptie.

  • 3.

    Het aantal gebouwen dat in de periode tot en met 2035 naar verwachting zal worden geïsoleerd, van het aardgas afgaat en de verwachte warmtebehoefte van de gebieden voor de periode 2025 - 2035.

  • 4.

    Een plan-mer (milieueffectrapportage)

     

Het totstandkomingsproces van het Warmteprogramma bestaat uit verschillende onderdelen (bouwstenen), waaraan per onderdeel verschillende partners in de gemeente meedenken en meewerken. Het doel is om het Warmteprogramma medio 2025 vast te laten stellen door de gemeenteraad van Zwolle.

Terinzagelegging

Het ontwerpbesluit NRD is nog geen definitief besluit. Iedereen kan op het ontwerp NRD reageren met een zienswijze. In verband met de zomervakantieperiode ligt de NRD geen 6 maar 9 weken ter inzage, van maandag 22 juli 2024 tot en met maandag 23 september 2024.

Digitaal reageren kan via energietransitie@zwolle.nl, vermeld altijd het onderwerp: ‘NRD Warmteprogramma Zwolle’. Noem ook de datum waarop u reageert, uw naam en adresgegevens. Schriftelijk reageren kan via een brief aan de gemeente Zwolle. Uw schriftelijke reactie dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Zwolle, onder boven vermeld onderwerp, postbus 10007, 8000 GA Zwolle.

Indien gewenst kunt u het ook fysiek inzien op het Stadkantoor, Lübeckplein 2 in Zwolle. Om de stukken fysiek in te zien kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 14038.

Een zienswijze moet in ieder geval worden voorzien van een datum, naam en adres van de indiener, omschrijving van het ontwerpbesluit waarover een zienswijze wordt ingediend en de gronden van de zienswijze.

Wat gebeurt er met mijn zienswijze?

Alle ingediende zienswijzen worden in behandeling genomen en vervolgens voorzien van een reactie. De ingediende zienswijzen en de reactie op de zienswijzen worden openbaar gemaakt. Naar aanleiding van zienswijzen kunnen mogelijk aanpassingen worden doorgevoerd in het ontwerp Notitie Reikwijdte en Detailniveau Warmteprogramma. In het najaar van 2024 wordt het definitieve besluit Notitie Reikwijdte en Detailniveau Warmteprogramma vastgesteld.

Vragen?

Heeft u nog vragen over dit besluit, dan kunt u contact opnemen met energietransitie@zwolle.nl of via telefoonnummer 14 038.

 

Naar boven