Aanwijzingsbesluit rookverbod bossen en natuurterreinen

Het college van burgemeester en wethouders van Schagen:

 

Overwegende dat:

  • Artikel 2:18 Rookverbod in bossen en natuurterreinen van de Algemene plaatselijke verordening bepaald:

    • 1.

      Het is verboden in bossen, op heide of veengronden dan wel in duingebieden of binnen een afstand van dertig meter daarvan:

      • a.

        te roken gedurende een door het college aangewezen periode;

      • b.

        voor zover het de open lucht betreft, brandende of smeulende voorwerpen te laten vallen, weg te werpen of te laten liggen.

    • 2.

      De verboden in het eerste lid zijn niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door artikel 429, aanhef en onder 3, van het Wetboek van Strafrecht.

    • 3.

      De verboden zijn voorts niet van toepassing voor zover het roken plaatsvindt in gebouwen en aangrenzende erven.

  • Binnen de gemeente Schagen bossen en natuurterreinen zijn die kwetsbaar zijn voor brandgevaar.

  • Het gaat om onder meer de duingebieden.

  • Het gaat om de bossen, natuurterreinen en duingebieden zoals aangegeven op bijgevoegd kaartblad met kenmerk: Rookverbod 2024-001, d.d. 2 juli 2024.

  • In de praktijk blijkt dat die kwetsbaarheid zich vooral voordoet in perioden van droogte, gecombineerd met zomerse temperaturen.

  • De Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Schagen in artikel 2:18 het college de mogelijkheid geeft om een periode aan te wijzen waarin het verboden is om te roken in bossen, op heide of veengronden dan wel in duingebieden of binnen een afstand van dertig meter daarvan.

  • Het genoemde rookverbod alleen van toepassing is als het college van burgemeester en wethouders daartoe een periode heeft aangewezen.

 

Besluit:

 

Artikel 2:18, lid 1 onder a, van de Algemene plaatselijke verordening Schagen 2023 als volgt nader uit te werken:

Artikel 1  

Als periode, bedoeld in artikel 2:18, lid 1 onder a van de Algemene plaatselijke verordening Schagen 2023, wordt aangewezen: van 1 mei tot en met 1 oktober van elk jaar.

Artikel 2  

Het besluit wordt aangehaald als “aanwijzingsbesluit rookverbod bossen en natuurgebieden”

Artikel 3  

Dit besluit treedt in werking daags na publicatie en wordt bekendgemaakt in het digitaal gemeenteblad via officielebekendmakingen.nl.

Schagen, 9 juli 2024

De secretaris,

De burgemeester,

Bijlage:  

 

Toelichting

 

Brandgevaar bij perioden van droogte

Binnen de gemeente Schagen bevinden zich bossen en natuurterreinen die kwetsbaar zijn voor brandgevaar. Het gaat onder meer om de duingebieden. In de praktijk blijkt dat die kwetsbaarheid zich vooral voordoet in perioden van droogte, gecombineerd met zomerse temperaturen.

 

Rookverbod mogelijk

De Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Schagen geeft in artikel 2:18 het college de mogelijkheid om een periode aan te wijzen waarin het verboden is om te roken in bossen, op heide of veengronden dan wel in duingebieden of binnen een afstand van dertig meter daarvan.

 

De tekst van artikel 2:18 van de APV luidt als volgt:

Artikel 2:18 Rookverbod in bossen en natuurterreinen

  • 1.

    Het is verboden in bossen, op heide of veengronden dan wel in duingebieden of binnen een afstand van dertig meter daarvan:

    • a.

      te roken gedurende een door het college aangewezen periode;

    • b.

      voor zover het de open lucht betreft, brandende of smeulende voorwerpen te laten vallen, weg te werpen of te laten liggen.

  • 2.

    De verboden in het eerste lid zijn niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door artikel 429, aanhef en onder 3, van het Wetboek van Strafrecht.

  • 3.

    De verboden zijn voorts niet van toepassing voor zover het roken plaatsvindt in gebouwen en aangrenzende erven.

 

Aanwijzing periode noodzakelijk.

Het in het eerste lid onder a genoemde rookverbod is alleen van toepassing als het college van burgemeester en wethouders daartoe een periode heeft aangewezen.

 

Locatie

Om het gebied nader aan te duiden gaat het om de bossen, natuurterreinen en duingebieden zoals aangegeven op bijgevoegd kaartblad met kenmerk: Rookverbod 2024-001, d.d. 2 juli 2024.

 

Periode: aansluiten bij risico-fasen Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Uit een oogpunt van duidelijkheid en handhaafbaarheid is er voor gekozen om bij het aanwijzen van een periode als bedoeld in artikel 2:18 een vaste periode per jaar aan te wijzen. De gekozen periode komt op hoofdlijnen overeen met de warmste en droogste periodes van het jaar.

 

Alternatief:

Als alternatief kan gekozen worden om aan te sluiten bij de risico-inschatting die wordt gehanteerd door de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en die kenbaar wordt gemaakt op de Internetpagina www.natuurbrandrisico.nl.

 

Op die Internetpagina wordt gewerkt met twee risico-klassen, te weten Fase 1 en Fase 2. De omschrijving van die fasen is als volgt:

 

Fase 1

Op dit moment zijn er geen extra maatregelen getroffen om natuurbrand te voorkomen. Wel geldt altijd dat voorzichtigheid geboden is.

 

Fase 2

Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans is dan ook aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook uw medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken.

 

De fases worden bepaald aan de hand van meetstations in de natuurgebieden. Die meetstations meten tal van factoren zoals windsnelheid, temperatuur, droogte, luchtvochtigheid etc. Op basis van deze metingen wordt een bepaalde indexwaarde berekend. Die geeft het actuele risico aan of een natuurbrand zich snel kan uitbreiden. Deze indexwaarden fluctueren gedurende de dag.

 

De indexwaarden worden dagelijks gevolgd door een getrainde medewerker van de veiligheidsregio en gecombineerd met bijvoorbeeld de meteogegevens van KNMI en Buienradar, informatie van natuurbeheerders, informatie van brandweerdeskundigen uit het veld en eigen waarneming.

Op basis van al deze gegevens wordt de fase voor de veiligheidsregio bepaald. De fase wordt, indien nodig, rond middernacht aangepast.

 

Door aan te sluiten bij de gegevens zoals die zijn vermeld op de Internetpagina www.natuurbrandrisico.nl kan worden bereikt dat het gemeentelijk rookverbod alleen van kracht is wanneer daar daadwerkelijk een concrete aanleiding voor is (namelijk: wanneer voor de gemeente Schagen of een deel daarvan Fase 2 geldt). Bovendien zijn de gegevens op de genoemde Internetpagina op eenvoudige wijze voor een ieder te raadplegen. En kan er een abonnement worden aangegaan waarbij er per fasewijziging een mailbericht wordt verzonden.

 

Naar boven