Intrekking verkeersbesluit gehandicaptenparkeerplaats t.h.v. Prof de Vrijerlaan 42 in Odijk

Burgemeester en wethouders van Bunnik

 

Gelet op:

 

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht; -

 

Overwegende:

 

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Uit het oogpunt van:

 

Het verzekeren van de veiligheid op de wegen;

 

Het beschermen van de weggebruikers en passagiers ;

 

Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

 

Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

 

Is het gewenst om een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken te verwijderen aan de Prof de Vrijerlaan t.h.v. de Prof de Vrijerlaan 42 in Bunnik.

 

Situatie:

Motivering

 

Op verzoek is medegedeeld dat de gehandicaptenparkeerplaats van de gebruiker op de Prof de Vrijerlaan niet meer nodig is. Hierdoor ligt het voor de hand de gereserveerde parkeerplaats op te heffen en open te stellen voor algemeen gebruik.

Overwegende dat:

 

  • aan de Prof de Vrijerlaan voor een bewoner een gehandicaptenparkeerplaats is gerealiseerd;

  • deze bewoner geen gebruik meer maakt van de gehandicaptenparkeerplaats;

  • de gehandicaptenparkeerplaats niet langer nodig is;

  • de gehandicaptenparkeerplaats beter als reguliere parkeerplaats benut kan worden;

  • deze maatregel betrekking heeft op een bij de gemeente Bunnik in beheer zijnde weg

  • voor zover belanghebbenden nadelige gevolgen ondervinden van het besluit deze niet onevenredig zijn in verhouding tot de met dit besluit te dienen doelen (artikel 3:4, lid 2, van de Algemene wetbestuursrecht).

 

Juridisch kader verkeersbesluit

 

Van belang zijn de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV) en het Besluit Administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW). In artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet is opgenomen dat voor het plaatsen en verwijderen van verkeerstekens een verkeersbesluit vereist is. In het BABW is nader gespecificeerd voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit nodig is.

 

In artikel 15, lid 2 van de Wegenverkeerswet is opgenomen dat voor het plaatsen of verwijderen van (fysieke) maatregelen die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers die gebruik kunnen maken van een weg een verkeersbesluit is vereist.

 

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat:

 

De plaatsing of verwijdering van de hierna genoemde verkeerstekens moet geschieden krachtens een verkeersbesluit:

 

  • a.

    de borden die zijn opgenomen in de hoofdstukken A tot en met G van bijlage 1,

  • behorende bij het RVV 1990, uitgezonderd de borden C22 en E9, alsmede de borden E4, E12 en E13, tenzij onder deze verkeersborden een onderbord als bedoeld in artikel 8, tweede lid,onderdeel d, wordt aangebracht;

  • b.

    de volgende verkeerstekens op het wegdek:

  • 1.

    doorgetrokken strepen;

  • 2.

    aanduiding van fietsstroken;

  • 3.

    aanduiding van busstroken en busbanen;

  • 4.

    voetgangersoversteekplaatsen;

  • 5.

    gele doorgetrokken strepen;

  • 6.

    gele onderbroken strepen

  • 7.

    haaientanden

 

Aanpak en inrichting

 

De gehandicaptenparkeerplaats op kenteken wordt verwijderd door het weghalen van het verkeersbord E6 (RVV 1990) inclusief onderbord met het kenteken 48-NTX-4 op de openbare parkeerplaats aan de Prof de Vrijerlaan in Odijk.

 

Het college heeft besloten tot:

 

  • i.

    Intrekken van het eerdere verkeersbesluit en wel door het opheffen van de gehandicaptenparkeerplaats op kenteken;

  • ii.

    Een en ander uit te voeren door het verwijderen van het verkeersbord E6 (RVV 1990) en onderbord met kenteken 48-NTX-4

 

Bezwaarmogelijkheid

Tegen dit besluit staat bezwaar open. Heeft u opmerkingen, vragen of wilt u meer informatie over dit besluit, bel dan met de gemeente. Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u binnen zes weken na de dag van publicatie een bezwaarschrift indienen ter attentie van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bunnik, Postbus 5, 3980 CA Bunnik.

Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift indient binnen zes weken is verzonden. Daarmee voorkomt u dat we uw bezwaarschrift niet meer kunnen behandelen.

Het bezwaarschrift bevat in ieder geval:

  • uw naam en adres;

  • datum en handtekening;

  • een omschrijving van het besluit waar het bezwaarschrift tegen gericht is (u kunt bijvoorbeeld datum en kenmerk van dit besluit vermelden of een kopie meesturen);

  • de reden waarom u bezwaar maakt.

 

Machtiging bij vertegenwoordiging

Als iemand anders u vertegenwoordigt, is het nodig om een door u ondertekende machtiging bij het bezwaarschrift te voegen.

 

Digitaal indienen bezwaarschrift

Het bezwaarschrift kunt u ook indienen met het webformulier (‘bezwaarschriftformulier’) via onze website www.bunnik.nl. Dit formulier kunt u vinden bij het onderwerp ‘online regelen’ op onze website. Voor deze wijze van indienen heeft u een elektronische handtekening (DigiD) nodig.

 

Voorlopige voorziening aanvragen

Dit besluit geldt ook tijdens de bezwaarprocedure. Als u wilt dat het besluit niet meteen ingaat, kunt u om een voorlopige voorziening vragen bij de rechtbank. Dat is een voorlopige beslissing om een bepaalde handeling uit te stellen of juist door te laten gaan. Dit kan alleen als u al een bezwaarschrift heeft ingediend. Een voorlopige voorziening vraagt u aan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Utrecht.

 

Het postadres is:

Rechtbank Midden-Nederland, afdeling Bestuursrecht, voorlopige voorzieningen

Postbus 16005

3500 DA Utrecht.

 

U kunt het verzoek om voorlopige voorziening ook digitaal indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht, hiervoor dient u te beschikken over een DigiD. Op de genoemde site is hierover meer informatie te vinden.

 

Kosten voorlopige voorziening

Voor een voorlopige voorziening betaalt u griffierecht. Meer informatie hierover krijgt u van de griffie van de rechtbank.

Odijk, 22 juli 2024, Namens Burgemeester en wethouders van Bunnik,

De heer S. Verschoor

Werkvoorbereider mobiliteit Ruimtelijke Regie

Naar boven