Uitvaartvergunning voor nieuwvestiging crematorium (o.g.v. art. 53 van de Wet op de lijkbezorging)

Nederweert, 15 juli 2024

Op grond van art. 53 van de Wet op de lijkbezorging (Wlb), heb ik, namens burgemeester en wethouders van Nederweert, besloten om Vergunning te verlenen aan aanvraagster, Van Buiten BV uit Heythuysen, ten behoeve van Porta Caeli BV uit Nederweert, die onder de naam ‘Hoeve De Zwingel’, een uitvaartcentrum exploiteert, voor de ingebruikname van een nieuw crematorium, gelegen aan de Molswingelsdwarsdijk 6 in (6031 LZ) Nederweert.

Binnen het complex van natuurbegraafplaats, strooivelden en crematorium, is het crematorium gepland in de oksel van de Bissebranddijk aan de noordoostelijke hoek van het complex.

op grond van onderstaande overwegingen

Benodigde vergunning

Op grond van art. 53 Wlb is vergunning van burgemeester en wethouders nodig voor de in werking nemen en houden van een bijzonder crematorium. Dat is een crematorium dat wordt geëxploiteerd door een ander dan de gemeente. Daarom is voor genoemde exploitatie gemeentelijke vergunning nodig;

Aanvraag

Op 7 november 2023 heeft Bergs Advies BV (nieuwe naam : vanBuiten), Leveroyseweg uit (6093 NE) Heythuysen, namens Porta Caeli BV, Booldersdijk 2, in (6031 PK) Nederweert een uitvaartvergunning aangevraagd voor de ingebruikname van een nieuw crematorium aan de Molswingelsdwarsdijk 6 in (6031 LZ) Nederweert, door voornoemde exploitant, op grond van art. 53 Wlb.

Terinzagelegging ontwerpvergunning voor zienwijzen

Het ontwerp van deze vergunning heeft 30 dagen voorafgaand aan deze verlening digitaal en op het gemeentehuis ter inzage gelegen, in welke periode (28 mei tot en met 27 juni 2024) gelegenheid voor de indiening van zienswijzen is geboden (art. 54 Wlb). In deze periode zijn geen zienswijzen ontvangen.

Relatie met andere toepasselijke regels

De uitvaartvergunning past voor deze locatie binnen de regels van het onherroepelijk (bestemmings)plan, dat op 27 september 2022 is vastgesteld. De omgevingsvergunning voor het bouwen van het crematorium is verleend op 10 augustus 2023. Die vergunning is inmiddels ook onherroepelijk. De locatie van het geplande crematorium, vindt u op de kaart bij het bestemmingsplan Crematorium Nederweert. Het bestemmingsplan heeft L.IMRO.0946.BPCrematoriumNdw-VA01 als kenmerk. Dit plan vindt u op de website omgevingswet.overheid.nl, als u deze link volgt. : https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/viewer/(documentresult//rechter-paneel:document/NL.IMRO.0946.BPCrematoriumNdw-VA01/plekinfo)?id=NL.IMRO.0946.BPCrematoriumNdw-VA01

Motivering medewerking

Er zijn ons ook geen andere belemmeringen gebleken voor de verlening van een uitvaartvergunning voor genoemde locatie aan genoemde exploitant.

Verschuldigde leges

Voor het in behandeling nemen van uw aanvraag moet u leges betalen van € 25,-.

Het totaalbedrag van € 25,00 kunt u overmaken op NL08BNGH0285005804 ten name van gemeente Nederweert, onder vermelding van Z/24/113333.

Het bedrag dient binnen 14 dagen na verzending van deze brief overgemaakt te zijn.

De leges zijn verschuldigd volgens de Tarieventabel bij Legesverordening 2024, art. 11, in samenhang te lezen met art. 3.9 van de Tarieventabel bij de Legesverordening 2023.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Nederweert,

namens dezen,

M. van Deursen

Afdelingshoofd Dienstverlening

Rechtsbescherming

Bent u het inhoudelijk niet eens met dit besluit ?

Dan kunt u beroep instellen bij Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Limburg, binnen 6 weken na de dag van de bekendmaking op 16 juli 2024, van ons besluit aan aanvrager. De laatste dag van de beroepstermijn is 27 augustus 2024. Uw beroepschrift moet u dan schriftelijk richten aan GS, Postbus 5700, 6202 MA Maastricht. Uw beroepschrift dient u te voorzien van de datum, uw naam, adres, woonplaats, uw handtekening en de redenen waarom u het met ons besluit niet eens bent.

Naar boven