Categorieën omgevingsvergunningen verplichte participatie

De raad van de gemeente Kaag en Braassem;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 7-5-2024;

Overwegende dat:

 

  • a.

    de gemeenteraad op grond van de Omgevingswet de bevoegdheid heeft om categorieën omgevingsvergunningen aan te wijzen waaruit blijkt wanneer participatie door de aanvrager van een Buitenplanse omgevingsvergunning verplicht dient te worden uitgevoerd;

  • b.

    de bijlage “Categorieën omgevingsvergunningen verplichte participatie” integraal onderdeel uitmaakt van onderhavig besluit.

b e s l u i t:

  • 1.

    Participatie bijna altijd verplicht te stellen bij het aanvragen van een Buitenplanse omgevingsvergunning, zoals opgenomen in de bijlage “Categorieën omgevingsvergunningen verplichte participatie”.

  • 2.

    Dit besluit en de bijlage genoemd onder 1 in werking te laten treden met ingang van de dag na bekendmaking

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Kaag en Braassem gehouden op 17 juni 2024.

de griffier,

T.P . Scherpenzeel

de voorzitter,

A. Heijstee-Bolt

Bijlage "Categorieën omgevingsvergunningen verplichte participatie"

De gedachte achter de Omgevingswet over participatie past goed bij de visie en koers die Kaag en Braassem heeft op participatie. We willen ruimte bieden voor initiatief vanuit de samenleving en goed samenspel en participatie is daarbij cruciaal.   

Door participatie in de meeste gevallen verplicht te stellen bij het aanvragen van een Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit (BOPA), stimuleren we initiatiefnemers hun omgeving te betrekken en na te denken welke invloed de omgeving op de plannen zou moeten hebben.  

De wettekst van de Omgevingswet is niet volledig duidelijk over de vraag of het mogelijk is om participatie in alle gevallen te verplichten. De gemeenteraad besluit om die reden alle buitenplanse omgevingsplanactiviteiten aan te wijzen waarbij participatie verplicht is, met uitzondering van:

  • 1.

    het plaatsen van een dakkapel;

  • 2.

    het bouwen van een overkapping.

 

1. Het plaatsen van een dakkapel

In artikel 2.29, onder b Bbl staat benoemd in welke gevallen het plaatsen van een dakkapel in achterdakvlak of een niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerd zijdakvlak vergunningvrij is:

  • -

    voorzien van een plat dak

  • -

    gemeten vanaf de voet van de dakkapel niet hoger dan 1,75 m

  • -

    onderzijde meer dan 0,5 m en minder dan 1 m boven de dakvoet

  • -

    bovenzijde meer dan 0,5 m onder de daknok, en

  • -

    zijkanten meer dan 0,5 m van de zijkanten van het dakvlak.

     

 

Het plaatsen van een dakkapel in voordakvlak of een naar openbaar toegankelijk gebied gekeerd zijdakvlak is in de volgende gevallen vergunningvrij:

  • -

    het plaatsen van de dakkapel is in overeenstemming met de ruimtelijke regels uit bestaande instrumenten van de gemeente (onder andere het omgevingsplan)

  • -

    het plaatsen van de dakkapel in overeenstemming is met de onderstaande ruimtelijke regels uit de bruidsschat (artikel 22.27, sub c, bruidsschat):

    • *

      gelegen in een gebied dat of een bouwwerk dat in het tijdelijke deel van het omgevingsplan is aangewezen als gebied of bouwwerk waarvoor geen redelijke eisen van welstand van toepassing zijn

    • *

      voorzien van een plat dak

    • *

      gemeten vanaf de voet van de dakkapel niet hoger dan 1,75 m

    • *

      onderzijde meer dan 0,5 m en minder dan 1 m boven de dakvoet

    • *

      bovenzijde meer dan 0,5 m onder de daknok, en

    • *

      zijkanten meer dan 0,5 m van de zijkanten van het dakvlak.

       

Past de beoogde dakkapel niet binnen deze maatvoering, dient er een procedure voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit te worden gevoerd. Ook voor het plaatsen van een dakkapel op een monument dient altijd een vergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit te worden aangevraagd.

 

2. Het bouwen van een overkapping

Overkappingen zijn er in alle soorten en maten. In sommige gevallen kan het bouwen van overkapping vergunningvrij. Dit kan het geval zijn als het gaat om het plaatsen van een overkapping in het achtererfgebied. In andere gevallen is het bouwen van een overkapping vergunningplichtig.

Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet heeft iedere gemeente direct een omgevingsplan van rechtswege. Dit omgevingsplan bevat regels uit bestemmingsplannen. In bestemmingsplannen zijn bepalingen opgenomen voor het bouwen van een bijbehorend bouwwerk of specifiek voor het bouwen van een overkapping. Indien de beoogde overkapping niet passend is binnen de daartoe opgenomen bepalingen, dient een procedure voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit te worden gevoerd.

Naar boven