Voornemen wijziging Omgevingsplan gemeente Dijk Waard “TAM-omgevingsplan Hoofdstuk 22C Woonontwikkeling Westpoort Heerhugowaard” en publicatie “Beeldkwaliteitsplan Westpoort Heerhugowaard”

Burgemeester en wethouders van de gemeente Dijk en Waard maken ingevolge artikel 16.29 van de Omgevingswet, artikel 10.2 van het Omgevingsbesluit, bekend dat het “Beeldkwaliteitsplan Westpoort Heerhugowaard” en een wijziging van het Omgevingsplan gemeente Dijk en Waard wordt voorbereid voor de locatie Westpoort te Heerhugowaard. De wijziging heeft als naam “TAM-omgevingsplan Hoofdstuk 22C Woonontwikkeling Westpoort Heerhugowaard”

Het ontwerp TAM-omgevingsplan en het beeldkwaliteitsplan zal naar verwachting vanaf midden augustus 2024 zes weken ter inzage worden gelegd. Vanaf dat moment kunt u reageren op het plan door een zienswijze in te dienen. De aankondiging met details over de termijn en de procedure voor het indienen van zienswijzen zal tijdig worden gepubliceerd in het Gemeenteblad en op de website van de gemeente Dijk en Waard.

Op deze voorbereiding is nog niet beslist. Tegen een voorbereiding kunt u geen bezwaar maken.

Wat is een TAM-omgevingsplan?

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Deze wet verplicht gemeenten om één integraal omgevingsplan voor hun grondgebied op te stellen. Dit omgevingsplan bevat onder andere regels die ontwikkelingen mogelijk maken en tegelijkertijd de fysieke leefomgeving beschermen. Het omgevingsplan vervangt verschillende eerdere regelingen, zoals bestemmingsplannen. Bestemmingsplannen die onder het oude recht zijn vastgesteld, zijn automatisch opgenomen in het omgevingsplan. Er worden geen nieuwe bestemmingsplannen meer opgesteld. Wijzigingen aan een bestaand bestemmingsplan worden nu doorgevoerd door aanpassingen aan het omgevingsplan.

Het Digitaal Stelsel Omgevingswet introduceert een nieuwe digitale standaard voor het publiceren van wijzigingen in het omgevingsplan. Echter, het is nog niet altijd mogelijk om deze nieuwe standaard te gebruiken. In zulke gevallen mag de oude digitale standaard worden toegepast. Een wijziging die volgens de oude standaard wordt gepubliceerd, wordt een TAM-omgevingsplan genoemd. Het TAM-omgevingsplan is een tijdelijke alternatieve maatregel (TAM). Hoewel een TAM-omgevingsplan het omgevingsplan juridisch wijzigt, worden de regels technisch niet geïntegreerd in het omgevingsplan. Na vrijgave van het ontwerp en de vaststelling, is een TAM-omgevingsplan echter wel te raadplegen als een afzonderlijk onderdeel van het omgevingsplan via de viewer 'Regels op de kaart' in het Omgevingsloket. Het gemeentebestuur van Dijk en Waard zet deze maatregel in om ontwikkelingen soepel door te kunnen laten gaan vanuit het stelsel van de Wet ruimtelijke ordening naar de nu vigerende Omgevingswet.

Doel TAM-Omgevingsplan

Met het TAM-omgevingsplan wordt het Omgevingsplan Dijk en Waard voor de locatie gewijzigd, waarmee de woningbouw voor maximaal 500 woningen binnen het plangebied Westpoort planologisch mogelijk wordt gemaakt. Er wordt met het plan een groot aantal betaalbare woningen gerealiseerd.

Doel “Beeldkwaliteitsplan Westpoort Heerhugowaard”

Voor de ontwikkeling van Westpoort is een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Het beeldkwaliteitsplan dient na vaststelling als flexibel toetsingskader (welstandscriteria) voor de aan te vragen omgevingsvergunningen voor de realisatie van de woningen en zal onderdeel gaan uitmaken van de Nota Ruimtelijke Kwaliteit. In de regels van het TAM-omgevingsplan “Hoofdstuk 22C Woonontwikkeling Westpoort Heerhugowaard” wordt een dynamische verwijzing naar het beeldkwaliteitsplan opgenomen.

Participatie

Gelijktijdig met de terinzagelegging van het ontwerp TAM-omgevingsplan en het beeldkwaliteitsplan wordt in september een informatiebijeenkomst georganiseerd t.b.v. verplichte participatie. Hier is voor belanghebbenden gelegenheid om het ontwerp TAM-omgevingsplan, het stedenbouwkundig ontwerp en het beeldkwaliteitsplan te zien, informatie op te halen en vragen te stellen. De uitkomsten van de participatie worden in een verslag genoteerd. Ook blijkt uit dit verslag of de ontvangen reacties worden meegenomen bij de verdere uitwerking van het plan en hoe deze worden betrokken.

Naar boven