Verordening Veteranen Lochem

De raad van de gemeente Lochem;

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 juni 2024;

 

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

 

en overwegende dat veteranen en MOD’ers mogen rekenen op onze erkenning, waardering en nazorg:

 

B E S L U I T:

 

vast te stellen de Verordening Veteranen Lochem

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    De wet: de Veteranenwet;

  • b.

    Veteraan: de militair, de gewezen militair, of de gewezen dienstplichtige, van de Nederlandse krijgsmacht, dan wel van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger, alsmede degene die behoorde tot het vaarplichtig koopvaardijpersoneel, die het Koninkrijk der Nederlanden heeft gediend onder oorlogsomstandigheden dan wel heeft deelgenomen aan een missie ter handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde voor zover deze missie bij regeling van Onze Minister is aangewezen;

  • c.

    MOD: militair oorlog- en dienstslachtoffer;

  • d.

    Lw: Leerplichtwet 1969;

  • e.

    Wmo: Wet maatschappelijke ondersteuning;

  • f.

    Verordening Sociaal Domein: geïntegreerde verordening Wet maatschappelijke ondersteuning, Participatiewet, Jeugdwet, Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

Artikel 2 Aanvullende ondersteuning

  • 1.

    Een veteraan en/of MOD, woonachtig in de gemeente Lochem, kan te allen tijden een beroep doen op begrip en nazorg in aanvulling op de zorg waar vanuit de Wet, de Wmo, de Lw en de Verordening Sociaal Domein in wordt voorzien.

  • 2.

    De nazorg bestaat uit maatwerk in het toepassen van gemeentelijk beleid.

Artikel 3 Veteranen ontmoetingscentrum

  • 1.

    Het college ondersteunt jaarlijks met een exploitatiesubsidie het bestaan van een veteranen ontmoetingscentrum in de gemeente dan wel, bij gebreke daarvan, een nabij gelegen veteranen ontmoetingscentrum.

  • 2.

    De hoogte van de ondersteuning bepaalt het college in redelijkheid en betaalt dit uit het budget dat de gemeenteraad voor Veteranen en MOD’ers beschikbaar stelt.

  • 3.

    De gemeente stimuleert, in samenwerking met buurgemeenten, een voor veteranen en MOD’s bereikbaar netwerk van ontmoetingscentra.

Artikel 4 Veteranendag

  • 1.

    Het college ondersteunt eens in de vijf jaar, zo mogelijk samen met buurgemeenten, de organisatie van een lokale Veteranendag.

  • 2.

    Het college nodigt de Veteranen en MOD’ers van de gemeente Lochem eens per 2 jaar uit op een locatie in de gemeente.

Artikel 5 Inwerkingtreding

  • 1.

    Deze Verordening Veteranen Lochem treedt in werking op de eerste dag na die waarop zij is bekendgemaakt, te weten 25 juli 2024.

Artikel 6 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening Veteranen Lochem.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lochem op 8 juli 2024

De griffier, De voorzitter,

Toelichting op de verordening

In juni 2023 concludeerde de Veteranenombudsman, Reinier van Zutphen, dat onbekendheid van gemeenten met de Veteranenwet betekent dat niet alle veteranen de aandacht krijgen die zij verdienen. In het rapport “Gemeente, ken uw veteraan” vraagt de ombudsman aandacht voor de bijzondere verantwoordelijkheid van de overheid en dus ook van gemeenten om uitvoering te geven aan de Veteranenwet. Met deze verordening wordt beoogd de bijzondere verantwoordelijkheid voor het welzijn van veteranen, MOD’ers en hun naasten, voortkomend uit de Veteranenwet, in onze gemeente te borgen.

 

De verordening rechtvaardigt laagdrempelige toeleiding naar zorg en rechtvaardigt extra inspanningen om een adequate zorg te bieden.

 

Artikel 2

Met het vaststellen van de Veteranenwet is de erkenning en waardering voor veteranen en MOD’ers vastgelegd als ook een zorgplicht voor en na inzet. Een inzet die zowel de veteranen, MOD’ers als hun relaties betreft.

 

Artikel 2 van deze Verordening biedt Veteranen, MOD’ers, of hun gezinsleden (relaties), de mogelijkheid om een appel te doen op de gemeente, haar medewerkers. Wanneer een Veteraan of zijn of haar gezinsleden, de gemeente vragen mee te denken, te handelen dan wel iets te faciliteren, naast de wettelijk geregelde zorg en verplichtingen, mogen zij verwachten dat er, binnen wat redelijk is, met hen wordt meegedacht en ruimhartig wordt beslist.

 

Een voorbeeld. Een moeder vraagt vrijstelling van de Leerplichtwet. Zij wil met haar kinderen naar het vliegveld om haar man, na een uitzending van drie maanden, te verwelkomen. Het lijkt niet onredelijk om deze vrijstelling te verlenen. Maar voor elk maatwerk geldt dat een gemotiveerde afweging van belangen moet worden gemaakt.

 

Ook kan het zijn dat een veteraan of MOD’er contact heeft opgenomen met het Veteranenloket van het Nederlands Veteraneninstituut en zij reden zien om de gemeente te vragen aanvullende zorg te verlenen.

 

Artikel 3

Een Veteranen ontmoetingscentrum is bedoeld om veteranen en MOD’ers de gelegenheid te bieden elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Ervaringen die veelal voor andere inwoners minder te bevatten zijn.

In Eefde, gemeente Lochem, is in de voormalige Detmerskazerne een ontmoetingscentrum ingericht. Veteranen en MOD’ers uit de gemeente, maar ook uit de buurgemeente, maken hiervan gebruik. Het centrum wordt gerund door vrijwilligers. Om het centrum enige vaste basis te geven is een exploitatiesubsidie van de gemeente nodig.

De raad is voorgesteld een structureel bedrag in de begroting voor Veteranen (en MOD’ers) op te nemen waaruit deze exploitatie bijdrage kan worden betaald. Het is niet de bedoeling van de gemeente om de volledige exploitatie over te nemen.

 

Artikel 4

Lid 1

Jaarlijks is er een Nationale Veteranendag in Den Haag. Niet alle veteranen en MOD’ers zijn in de gelegenheid om die bij te wonen. Reden om eens in de vijf jaar op lokaal niveau, waar mogelijk in samenwerking met buurgemeenten, een veteranendag te willen ondersteunen.

 

Lid 2

De raad en het college van Lochem achten het belangrijk om de algemene erkenning en waardering ook zelf inhoud te geven. Daarom nodigt zij om de twee jaar veteranen, woonachtig in de gemeente Lochem en die zich hebben opgegeven in het register voor veteranen, uit voor een bijeenkomst.

Naar boven