Wijziging verordening Maatschappelijke ondersteuning gemeente Gennep 2022

 

De gemeenteraad van Gennep,

 

  • gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Gennep d.d. 22 november 2023;

  • gehoord de voorbereidende raadsvergadering d.d. 4 december 2023;

  • gelet op artikel naar artikel 2.1.4 lid 3 Wmo 2015 en artikel 2.1.4a lid 4 Wmo 2015;

  • gelet op de uitspraak van de CRvB over het tarief voor pgb van het sociale netwerk (CRvB 16-8-2023, ECLI:NL:CRVB:2023:1394 en CRvB 16-8-2023, ECLI:NL:CRVB:2023:1580);

 

besluit:

de "wijziging verordening Maatschappelijke ondersteuning gemeente Gennep 2022" vast te stellen.

 

 

Artikel 1 begrip onverplichte hulp wordt als volgt gewijzigd:

Op onverplichte basis verleende maatschappelijke ondersteuning: zie Hoofdstuk 2. Persoonsgebonden budget, artikel 2, lid b van de Uitvoeringsregeling Wmo 2015.

 

Artikel 14 lid 1 wordt als volgt gewijzigd:

Het college verstrekt een PGB in overeenstemming met artikel 2.3.6 van de wet. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen professionele ondersteuning, niet-professionele ondersteuning en ondersteuning door het sociale netwerk.

 

Artikel 14 lid 2, sub d, wordt samengevoegd met artikel 14 lid 3 sub c omdat het in beide gevallen gaat over het inzetten van het sociale netwerk zoals bedoeld in zie artikel 2 lid b van de uitvoeringsregeling Wmo 2015.

  • a.

    Het tarief of de prijs, bedoeld in het tweede lid, onderdeel b, onder 1, bedraagt - voor maatschappelijke ondersteuning - verleend door een opgeleide professional/ zzp'er (niet zijnde door een iemand uit het sociale netwerk als bedoeld in artikel 2 van de Uitvoeringsregeling Wmo 2015) ontvangt de hoogste periodiek voor de benodigde hulp welke in de desbetreffende cao geldt, vermeerderd met de vakantiebijslag en tegenwaarde van de verlofuren of maximaal 50% van het professionele ZIN uurtarief tot ten hoogste de kostprijs van de in de betreffende situatie goedkoopste adequate in de gemeente tijdig beschikbare maatwerkvoorziening in natura, als noodzakelijk is om: .... etc.

  •  

  • (teksten van lid 3, lid a I en a II zijn onveranderd gebleven).

  • (tekst van lid 3, lid is onveranderd gebleven).

 

Artikel 14 lid 3, sub c wordt als volgt gewijzigd:

  • c.

    De hoogte van het persoonsgebonden budget voor de inzet van niet professionele ondersteuning uit het sociale netwerk (zoals bedoeld in artikel 2 lid b van de uitvoeringsregeling Wmo 2015) is de hoogste periodiek voor de benodigde hulp welke in de desbetreffende cao geldt, vermeerderd met de vakantiebijslag en tegenwaarde van de verlofuren met uitzondering van de uitoefening van een bedrijf of in de zelfstandige uitoefening van een beroep.

 

Artikel 16, lid 3 wordt als volgt gewijzigd:

De bijdragen (abonnementstarief) voor maatwerkvoorzieningen in natura of PGB zijn gelijk aan de kostprijs, tot aan maximaal het bedrag zoals genoemd in artikel 2.1.4 lid 3 en artikel 2.1.4a lid 4 Wmo 2015, per maand per huishouden, tenzij overeenkomstig hoofdstuk 3 van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 geen of een lagere Eigen Bijdrage is verschuldigd.

 

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op de dag nadat deze bekend is gemaakt in het gemeenteblad.

Artikel II

Dit besluit wordt aangehaald als "wijziging verordening Maatschappelijke ondersteuning gemeente Gennep 2022".

 

Aldus besloten in de openbare besluitvormende raadsvergadering d.d. 18 december 2023.

De raad voornoemd,

De griffier, Jos van der Knaap

De voorzitter, Hans Teunissen

Naar boven