Gemeenteblad van Vijfheerenlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Vijfheerenlanden | Gemeenteblad 2024, 311655 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Vijfheerenlanden | Gemeenteblad 2024, 311655 | beleidsregel |
Beleidsregels toeristische bewegwijzering Vijfheerenlanden
In de openbare ruimte van de gemeente Vijfheerenlanden staan vele soorten bebording. Deze bestaat uit straatnaamborden, verkeersborden, parkeerborden, algemeen maatschappelijke borden, komborden, borden voor bedrijventerreinen, reclameborden en toeristische borden. Deze beleidsnotitie beperkt zich tot de toeristische bebording en is om te voorkomen dat een wildgroei aan toeristische bebording ontstaat.
Verder is het van belang dat de borden zinvol zijn en op een veilige, zichtbare locatie worden geplaatst, niet alleen voor de automobilist, maar ook voor de fietser en voetganger. Daarnaast is het belangrijk om de borden te registreren in het beheersysteem van de gemeente zodat de bewegwijzering up-to-date gehouden kan worden.
Deze beleidsregels bieden op een praktische wijze een leidraad om de lokale toeristische bewegwijzering te organiseren en onderstaande doelen met betrekking tot de bewegwijzering te bereiken:
Verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid
Het vergroten van de verkeersveiligheid en –leefbaarheid, zodat het ‘zoekverkeer’ wordt beperkt waardoor doorstroming van het verkeer wordt bevorderd en er geen verkeersonveilige situaties ontstaan. Daarnaast is het mogelijk om bezoekers een gewenste route te laten volgen;
Bij het opstellen van de nieuwe beleidsregels voor de recreatieve bewegwijzering zijn de landelijke richtlijnen van de CROW (uitgave 322) als uitgangspunt genomen.
Deze notitie betreft specifiek de toeristische bewegwijzering, waarbij Deel I zich richt op de ‘bruine borden’ en Deel II op de aanverwante toeristische bewegwijzering.
Bij het verlenen van toestemming voor de borden handelt de gemeente als eigenaar van de grond waarop de borden worden geplaatst. Plaatsing geschiedt door de gemeente, na beoordeling van het verzoek en bij akkoord na betaling van de kosten. Deze rechtsverhouding kwalificeert als een privaatrechtelijke overeenkomst.
De bruine borden vallen in dezelfde categorie als verkeersborden en straatmeubilair en zijn aan te merken als vergunning vrije bouwwerken.
Hieronder worden de toetsingscriteria toegelicht die gehanteerd worden om een verzoek te toetsen. Deze criteria bestaan uit de randvoorwaarden, een selectieschema met de hoofdcriteria en aanvullende criteria.
Selectieschema ‘bruine borden’
Bij verzoeken voor bewegwijzering biedt onderstaand selectieschema een leidraad bij de beoordeling of het verzoek gehonoreerd wordt en welke voorzieningen in aanmerking komen voor bewegwijzering. Verzoeken kunnen op deze wijze evenwichtiger en objectiever worden beoordeeld. Hierbij is het motto: bebording alleen daar waar nodig en ter voorkoming van onnodig, hinderlijk en onveilig zoekgedrag.
De recreatieondernemer dient zijn verzoek in bij de beheerder straatmeubilair. Die komt aan de hand van onderstaand schema tot een beoordeling. Bij twijfelgevallen vindt overleg plaats met beleidsteam Recreatie en Toerisme.
In uitzonderlijke gevallen kan de gemeente Vijfheerenlanden afwijken van deze beleidsregels en de gestelde toetsingscriteria. Deze uitzonderlijke gevallen voldoen niet aan de gestelde toetsingscriteria, maar wel aan de bedoelingen daarvan. Dit betekent, in bijzondere gevallen, dat een object dat niet aan alle criteria voldoet door middel van een uitzondering op de toetsingscriteria alsnog bewegwijzerd kan worden. De beheerder straatmeubilair doet dit in afstemming met de beleidsadviseurs Recreatie en Toerisme.
De ‘bruine borden’ vallen in dezelfde categorie als verkeersborden en straatmeubilair, en behoeven daarom geen Omgevingsvergunning.
De toeristische ondernemers kunnen een verzoek indienen bij de beheerder straatmeubilair van de gemeente Vijfheerenlanden. Daarna zal het verzoek beoordeeld worden aan de hand van de opgestelde randvoorwaarden, het selectieschema en de aanvullende criteria. Het verzoek wordt vervolgens goedgekeurd of afgekeurd. De beheerder straatmeubilair geeft een terugkoppeling aan de ondernemer en bij goedkeuring ontvangt de ondernemer een bevestigingsbrief en een factuur voor de aanschafkosten van het bord. Zodra deze betaald is, zullen de borden besteld en geplaatst worden.
De ‘bruine borden’ worden niet door de gemeente schoon gemaakt, als de ondernemer het bord zelf wil schoonhouden dan is dat akkoord. Indien de ondernemer een nieuw bord wenst i.v.m. schade, diefstal of verval kan een melding worden gedaan bij de beheerder straatmeubilair. Deze zorgt voor een nieuw bord en factureert de kosten door aan de ondernemer. Het bord is en blijft in eigendom van de gemeente. Indien de situatie daarom vraagt (o.a. vanwege verkeersveiligheid) kan de gemeente het bord verplaatsen nadat de ondernemer hier vooraf over is geïnformeerd.
Indien borden niet meer kloppen, of als er sprake is van kapotte of scheve borden, kan door inwoners een melding worden gedaan via de website van de gemeente. De beheerder straatmeubilair checkt wie het verzoek voor het bord heeft geplaatst en stemt af of herstel/ vervanging wenselijk is (kosten worden aan de ondernemer gefactureerd).
Voor de vormging worden de CROW 322 richtlijnen gehanteerd. De bewegwijzering naar objecten met een toeristisch recreatieve aard worden bruin met witte letters. Voor de toeristisch recreatieve bewegwijzering geldt een maximum van twee pictogrammen per bord. De tekst op de bebording is in principe de naam van de onderneming/organisatie. Het is niet de bedoeling dat ook de aangeboden producten/diensten op de bewegwijzering worden geplaatst.
Een aantal ondernemers/organisaties beschikt al over de bruine borden voor de toeristisch recreatieve bewegwijzering. Het is mogelijk dat deze borden niet voldoen aan de nieuwe opgestelde beleidsregels. Vaak wordt hierbij het maximum aantal borden per ondernemer overschreden. Deze borden vallen binnen een overgangsregeling, zodat hier geen sprake is van verspilling. Deze overgangsregeling is geldig tot dat de levensduur van de borden is bereikt, d.w.z. vervallen, niet meer leesbaar, niet meer actueel. Wanneer er bij deze borden sprake is van vernieling of diefstal, zullen deze niet vervangen worden. Indien duidelijk is wie de eigenaar is van het bord, wordt deze geïnformeerd. Een ondernemer kan indien gewenst volgens het nieuwe beleid opnieuw een verzoek doen.
DEEL II: AANVERWANTE TOERISTISCHE BEWEGWIJZERING
In de gemeente Vijfheerenlanden is de toeristische bewegwijzering van zowel de fiets- als de wandelroutes belegd bij het Routebureau Utrecht. Het Routebureau is onderdeel van de provincie Utrecht en draagt zorg voor het beheer en onderhoud van de borden en palen van de routes behorend tot het routenetwerk van alle Utrechtse gemeenten. Financieel draagt elke gemeente jaarlijks een bedrag bij, afhankelijk van het aantal kilometers aan routes.
Thematische routes, zoals bijvoorbeeld historische jaagpaden en klompenpaden, lopen grotendeels over de routenetwerken. Indien dit niet het geval is worden deze routes apart bewegwijzerd door de initiatiefnemer.
Welkomstborden in de komportalen
Bij het binnenrijden van de woonplaatsen staan bebouwde komportalen met de plaatsnaamaanduiding. Onder of boven de plaatsnaamaanduiding kan een gemeente ervoor kiezen om de gemeente of de plaats een herkenbare gebiedsmarketing uiting mee te geven. Bij de fusie naar de gemeente Vijfheerenlanden is gekozen om welkomstborden te plaatsen die met name op de inwoner gericht zijn. Het is mogelijk om in de toekomst de welkomstborden te wijzigen als daar aanleiding voor is.
De herkenbare ‘merken’ van Vrijstad Vianen en Glasstad Leerdam komen tot uiting in respectievelijk de banieren en glasblazers, die staan bij de grootste toegangswegen.
Borden met uitleg over culturele en historische achtergronden, als ook flora en fauna, en borden met plattegronden en regelgeving komen in overleg met de beleidsadviseur Recreatie & Toerisme tot stand. Dit zijn specifieke borden waarvoor de onderstaande uitgangspunten gelden:
De kosten voor de vergunning, de aanschaf en plaatsing van het informatiebord, zijn voor de aanvrager. Indien de gemeente zelf de aanvrager is, wordt het beheer en onderhoud onderling afgestemd tussen team Recreatie & Toerisme en de beheerder straatmeubilair.
LET OP: niet geregistreerde borden worden door de gemeente verwijderd!
Borden voor toeristische parkeerplaatsen
Voor toeristen zijn parkeerborden van belang en dan met name die voor gratis parkeren en die van de Toeristische Overstap Punten (TOP’s). Parkeerborden vallen onder het beleidsterrein van team Verkeer.
De locaties en bebording van TOP’s worden in overleg met de provincie Utrecht en het Routebureau geactualiseerd. Voor deze borden worden dezelfde uitgangspunten gehanteerd als voor de hierboven beschreven Informatieborden.
Toeristische voetgangersborden
Andere voor de bezoeker belangrijke borden zijn de voetgangersborden. Deze geven de belangrijkste bezienswaardigheden weer, in en nabij het centrum. De borden geven de looproutes aan vanaf grote parkeerterreinen (buiten het centrum), drukke punten, kruispunten en in het centrum.
Deze voetgangersborden zijn zwarte borden. Om te bepalen of het plaatsen van een voetgangersbord gewenst is, wordt het selectieschema van de ‘bruine borden’ aangehouden.
Vervanging huidige bewegwijzering
De gemeente Vijfheerenlanden streeft naar een uniform straatbeeld en gastvrijheid voor haar inwoners en bezoekers. De huidige bewegwijzering voldoet daar deels aan. Een gedeelte ook niet, deze wordt daarom verwijderd. Dit betreft de rode voetgangers bewegwijzering in Vianen.
Plaatsing van nieuwe voetgangersborden in het centrumgebied zijn onderdeel van de Verkeerscirculatieplannen van Leerdam en Vianen.
Overige toeristische borden en objecten
Naast bovengenoemde borden hebben we ook te maken met een soort rest categorie. Borden en objecten voor recreatie die geplaatst worden door de gemeente, ter informatie/ toelichting. Daarbij valt te denken aan:
Daarnaast zijn er gebruiksobjecten voor recreatie en toerisme, zoals:
Uitgangspunten voor de overige borden/ objecten komen grotendeels overeen met die voor de Informatieborden:
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-311655.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.