‎Addendum geluidbeleid

 

 

Samenvatting

Voorgesteld wordt de Nota hogere grenswaarde behorend bij het gemeentelijk geluidbeleid Duiven met een addendum aan te passen. Hiermee wordt het voor de grotere woningbouwlocaties Plakse Weide, Ploen-Noord en Biezenkampen mogelijk in afwijking van het beleid volgens de wet een hogere waarde voor geluid vast te stellen. Ook wordt voorgesteld voor deze woningbouwlocaties af te zien van de eis dat voor maximaal 10% van de woningen een hogere waarde mag worden vastgesteld.

Daarnaast worden de geluidsnormen in het Gemeentelijk geluidbeleid in overeenstemming gebracht met het stelsel van de Omgevingswet die per 1 januari 2024 in werking is getreden.

 

De raad besluit:

  • 1:

    De Nota hogere grenswaarden van het gemeentelijk geluidbeleid Duiven voor de grootschalige woningbouwlocaties (Plakse Weide en Ploen-Noord (fase 1)) die vóór 1 januari 2024 als ontwerpbestemmingsplan ter inzage zijn gelegd, aan te passen en de maximaal vast te stellen hogere waarde gelijk te stellen aan de maximaal te ontheffen waarde uit de Wet geluidhinder, te weten 63 dB.

  • 2:

    De Nota hogere grenswaarden van het gemeentelijk geluidbeleid Duiven voor grootschalige woningbouwlocaties (Biezenkampen en Ploen-Noord (fase 2)) die ná 1 januari 2024 in procedure worden gebracht, geldt een maximaal vast te stellen waarde uit het Besluit kwaliteit leefomgeving, te weten 70 Lden (art. 5.78u Bkl).

  • 3:

    De eis uit de Nota hogere grenswaarde dat voor maximaal 10% van de woningen een hogere waarde mag worden vastgesteld bij de grotere woningbouwlocaties (Plakse Weide, Ploen-Noord en Biezenkampen), niet van toepassing te verklaren.

  • 4:

    De normen behorend bij de geluidsklassen in de Nota geluidbeleid aan te passen in overeenstemming met het stelsel van de Omgevingswet.

  • 5:

    De voorgestelde aanpassingen via een addendum aan de Nota hogere grenswaarde van het geluidbeleid toe te voegen.

de griffier,

drs. W.R. (Wouter) Bosch

 

de voorzitter,

mr. H.B. (Huub) Hieltjes

 

Addendum gemeentelijk geluidbeleid

 

De gemeenteraad van Duiven heeft op 4 oktober 2010 het gemeentelijke geluidbeleid (Rapport M.2007.5748.05.R001, definitieve versie 19 januari 2010) en de daarmee samenhangende nota hogere grenswaarde (Rapport M.2007.5748.05.R002, definitieve versie 18 januari 2010) vastgesteld.

Dit beleidskader geeft een afwegingskader voor, onder meer, het vaststellen van hogere grenswaarden op grond van de Wet geluidhinder. Het gemeentelijke geluidbeleid is op onderdelen strenger dat de Wet geluidhinder.

 

In de gemeente bestaat al enige jaren een groot woningtekort. Om aan de woningvraag te kunnen voldoen, moet er meer woningen in de gemeente gebouwd worden. Er is binnen de bestaande kern van de gemeente te weinig ruimte beschikbaar om voldoende woningen te bouwen. Daarom heeft de gemeenteraad drie grote locaties aangewezen buiten de bestaande kern waar een groot aantal woningen gebouwd moeten gaan worden. Het betreft de locaties Plakse Weide, Ploen Noord en Biezenkampen. Hoewel de aangewezen locaties aansluiten op de huidige kern (en daarmee op de bestaande bebouwde kom), en het daarom voor de hand ligt dat de gemeenteraad deze locaties heeft aangewezen, liggen de locaties over het algemeen dichterbij de drukke wegen dan de bestaande kern.

 

Als gevolg van de ligging van de aangewezen locaties voor grootschalige woningbouw bij drukke wegen, kan voor deze locaties niet of niet voor alle woningen voldaan worden aan het geldende geluidbeleid. Dat zou betekenen dat de aangewezen locaties niet of niet geheel voor woningbouw ontwikkeld kunnen worden op de wijze die wenselijk is.

 

Bij de beoordeling van de geluidaspecten gelden na vaststellen van dit addendum aanvullend op het gemeentelijke geluidbeleid de onderstaande uitgangspunten.

 

  • 1:

    Voor de grootschalige woningbouwlocaties (Plakse Weide, Ploen-Noord (fase 1)) die vóór 1 januari 2024 als ontwerpbestemmingsplan ter inzage zijn gelegd, geldt de maximaal vast te stellen hogere waarde van 63 dB.

  • 2:

    Voor de grootschalige woningbouwlocaties (Biezenkamp, Ploen-Noord (fase 2)) die ná 1 januari 2024 in procedure worden gebracht, geldt een maximaal vast te stellen waarde uit het Besluit kwaliteit leefomgeving, te weten 70 Lden (art. 5.78u).

  • 3:

    De eis uit de nota Hogere grenswaarde dat voor maximaal 10% van de woningen een hogere waarde mag worden vastgesteld bij grotere woningbouwprojecten (Plakse Weide, Ploen-Noord en Biezenkamp), niet van toepassing te verklaren.

  • 4:

    De onderstaande toetswaarden behorend bij de geluidsklassen in het gemeentelijk gebiedsgericht te hanteren.

Vastgesteld in de vergadering van de gemeenteraad van 23 april 2024.

de griffier,

drs. W.R. (Wouter) Bosch

de voorzitter,

mr. H.B. (Huub) Hieltjes

Naar boven