Gemeente Nijkerk - Besluitenlijst raadsvergadering 4 juli 2024

Raadzaal Stadhuis Nijkerk, aanvang 15.00 uur

 

Aanwezig: De voorzitter: G.D. Renkema; de griffier: A.G. Verhoef-Franken; de leden: M.J. Aman (ChristenUnie-SGP), D. Bezembinder-Feiken (De Lokale Partij), T.J. Blankesteijn (CDA), H.J. Bokkers (CDA), P.C.J. Collignon (De Lokale Partij), P.O.G. Hegeman-Mekking (ChristenUnie-SGP), R. van Hussel (VVD) – vanaf 15.05 uur, T.G. Kortink (PRO21), M.T. Lanting-van Rhee (ChristenUnie-SGP), J.J. Lok (ChristenUnie-SGP), P.M.C. van Loozen (De Lokale Partij), C.E.J. van Manen (Forum voor Democratie), H. Meijer (CDA), I.H. Moes (PRO21), N.H.F. Morpey (CDA) – vanaf 15.20 uur, S. Ooijevaar (PRO21), J. van Putten (ChristenUnie-SGP), L.W. Rakhorst (CDA), N.G. Staal (VVD), M.C. van der Stelt (VVD), T. van Valkenhoef (De Lokale Partij), M. van Veen (PRO21), B. Veldhuizen (CDA), P.M. van de Weijer-Feuerstein (CDA), D.H.J. van Wijnen (ChristenUnie-SGP), M. Willems (VVD) – vanaf 17.35 uur; de wethouders: E. Heutink-Wenderich, A.M.W. Rohen en C.J. Windhouwer. Afwezig: F. Laghmouchi (PRO21), wethouder M. Broekman-van der Pers.

 

1. Opening en vaststelling agenda

  • De voorzitter opent de vergadering;

  • De voorzitter meldt dat mevrouw Lagmouchi (PRO21) afwezig is.

  • Aan de concept-agenda zijn twee agendapunten toegevoegd:

    • 4a. Start werkzaamheden actualisering Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk

    • 4b. Wijziging adviseur vertrouwenscommissie

  • De gewijzigde agenda wordt vastgesteld.

 

MET DEBAT

 

2. 1e Bestuursrapportage 2024 (2024-069)

De raad besluit unaniem en conform voorstel:

  • 1.

    De 1e Bestuursrapportage 2024 vast te stellen;

  • 2.

    goedkeuring te geven aan de voorgestelde budgettaire mutaties in 2024-2027;

  • 3.

    het tekort 2024 voorlopig te dekken uit de algemene reserve;

  • 4.

    goedkeuring te geven aan de voorgestelde financiële mutaties van de investeringen.

 

3. Meerjaren Investeringsprogramma 2025 t/m 2040 (2024-063)

De heer Staal (VVD) dient een amendement ‘Temporiseren investeringen’ in. Het amendement wordt mede ingediend door de heer Blankesteijn (CDA).

 

Voorgesteld wordt om:

1. Beslispunt 2 als volgt te wijzigen:

Het investeringsprogramma 2025 t/m 2030 (bijlage 2 van de notitie) gewijzigd vast te stellen conform de bijlage bij dit amendement, met dien verstande dat elk jaar bij de Kadernota de definitieve invulling van de betreffende jaarschijf plaats zal vinden.

Dit is amendement 3.1.

 

Na de beraadslagingen over de Kadernota 2025 (agendapunt 4) wordt dit amendement in stemming gebracht. De raad neemt het amendement aan (25 voor - 1 tegen; voor: VVD, CDA, ChristenUnie-SGP, PRO21, De Lokale Partij; tegen: Forum voor Democratie).

 

De raad besluit vervolgens conform het geamendeerde voorstel:

  • 1.

    Kennis te nemen van het Meerjaren Investeringsprogramma 2025 t/m 2040 met de bijlagen:

    - 1. Investeringsprogramma 2025 t/m 2040;

    - 3. Investeringen 2025 voor de Kadernota 2025;

    - 4. Toelichting op de investeringen;

    - 5. Beantwoording vraag VVD n.a.v. beeldvorming d.d. 4 april 2024.

  • 2.

    Het investeringsprogramma 2025 t/m 2030 (bijlage 2 van de notitie) gewijzigd vast te stellen met inachtneming van onderstaande besluiten, met dien verstande dat elk jaar bij de Kadernota de definitieve invulling van de betreffende jaarschijf plaats zal vinden:

(25 voor - 1 tegen; voor: CDA, ChristenUnie-SGP, PRO21, De Lokale Partij, VVD; tegen: Forum voor Democratie)

 

4. Kadernota 2025 (2024-073)

De fracties geven hun algemene beschouwing op de Kadernota 205.

 

De heer Blankesteijn (CDA) dient een amendement ‘Schrappen bezuinigingen beeldkwaliteit openbare ruimte’ in. Dit amendement wordt mede ingediend door de heer Van Putten (ChristenUnie-SGP), mevrouw Moes (PRO21) en de heer Staal (VVD). Het voorstel is:

- Beslispunt 5 te wijzigen in:

‘De ombuigingen zoals beschreven in hoofdstuk 6 “Ombuigingen” van de Kadernota 2025 vast te stellen, met uitzondering van de in paragraaf 6.2 genoemde besparing ‘Beeldkwaliteit openbare ruimte’.’

- Beslispunt 6 te wijzigen in:

‘De budgettaire consequenties zoals opgenomen in onderdeel 7.1 “Dekkingsplan” van hoofdstuk 7 “Afwegingen structureel perspectief Kadernota 2025” en in bijlage 3 “Specificatie incidentele baten en lasten” van de Kadernota 2025 vast te stellen en in de Programmabegroting 2025-2028 op te nemen, met uitzondering van de maatregel met betrekking tot de Beeldkwaliteit openbare ruimte zoals opgenomen in paragraaf 7.1 “Dekkingsplan” en de daarbij behorende tabellen.’

Dit is amendement 4.1.

 

De heer Collignon (De Lokale Partij) dient een amendement ‘Jaarlijkse heroverweging extra verhoging OZB’ in. Het voorstel is:

- Beslispunt 5 als volgt te wijzigen:

‘De ombuigingen zoals beschreven in hoofdstuk 6 “Ombuigingen” van de Kadernota 2025 vast te stellen, waarbij het volgende wordt aangevuld onder het kopje ‘Onroerend zaakbelasting (OZB)’: Voor de jaren 2026 t/m 2028 wordt jaarlijks bezien of deze verhoging van de OZB nog nodig is in verband met een sluitende begroting.’

Dit is amendement 4.2.

 

De heer Staal (VVD) dient een amendement ‘OZB Kadernota 2025’ in. Dit amendement wordt mede ingediend door de heer Blankesteijn (CDA).

Het voorstel is:

  • 1.

    Beslispunt 2 als volgt te wijzigen:

‘Het Meerjareninvesteringsprogramma 2025 (MIP) jaarschijf 2025 gewijzigd vast te stellen overeenkomstig de wijzigingen die zijn doorgevoerd bij de vaststelling van het MIP 2025 t/m 2040.’

  • 2.

    Beslispunt 3 als volgt te wijzigen:

‘De kredieten voor jaarschijf 2025 overeenkomstig de bijlage bij dit amendement van het MIP voor het bedrag € 7.366.000 gewijzigd beschikbaar te stellen overeenkomstig het eveneens gewijzigd vastgestelde MIP 2025 t/m 2040 en deze wijziging te verwerken in hoofdstuk 5 “Ambities” van de Kadernota 2025.’

  • 3.

    Beslispunt 5 als volgt te wijzigen:

‘De ombuigingen zoals beschreven in hoofdstuk 6 “Ombuigingen” van de Kadernota 2025 gewijzigd vast te stellen door:

  • a.

    De voorgestelde OZB verhoging in 2025 te schrappen en de verhoging toe te passen vanaf 2026 in drie gelijke stappen, oplopend tot 1 miljoen euro in 2028; en

  • b.

    De lagere kapitaallasten voor de begrotingsjaren 2026, 2027 en 2028 als gevolg van de gewijzigde vaststelling van het MIP in mindering te brengen op de OZB verhoging in de desbetreffende begrotingsjaren.’

  • 4.

    Beslispunt 6 als volgt te wijzigen:

‘De budgettaire consequenties zoals opgenomen in onderdeel 7.1 “Dekkingsplan” van hoofdstuk 7 “Afwegingen structureel perspectief Kadernota 2025” en in bijlage 3 “Specificatie incidentele baten en lasten” van de Kadernota 2025 vast te stellen en in de Programmabegroting 2025-2028 op te nemen met inachtneming van de budgettaire consequenties van dit amendement zoals opgenomen in bijlage 2 van dit amendement.’

Dit is amendement 4.3.

 

De heer Blankesteijn (CDA) dient samen met de heer Staal (VVD) een motie ‘Meerwaarde Klimaatkamer’ in. Het verzoek aan het college is om:

  • 1.

    Voor de raad inzichtelijk te maken wat de concrete meerwaarde van de klimaatkamer is met betrekking tot het realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen.

  • 2.

    De raad hierover uiterlijk halverwege oktober 2024 te informeren, zodat de raad deze informatie kan betrekken bij de behandeling van de begroting 2025-2028.

Dit is motie 4.1.

 

Mevrouw Hegeman-Mekking (ChristenUnie-SGP) dient een motie ‘Brede welvaart en Global Goals’ in. Het verzoek aan het college is om:

  • 1.

    Te inventariseren op welke wijze de gemeente Nijkerk de Global Goals kan uitwerken en verankeren in het gemeentebeleid om zo de uitgesproken wens voor brede welvaart praktisch vorm te geven binnen alle beleidsterreinen.

  • 2.

    De mogelijkheid om de gemeente Nijkerk aan te melden bij de VNG als Global Goals gemeente mee te nemen in deze inventarisatie.

  • 3.

    De uitkomsten van deze inventarisatie uiterlijk eind november 2024 terug te koppelen naar de raad.

Dit is motie 4.2.

 

De heer Lok (ChristenUnie-SGP) dient een motie ‘Autodelen’ in. Het verzoek aan het college is om:

  • 1.

    Te onderzoeken of (een aantal van) de poolauto’s (personenauto’s) van de gemeente ook voor anderen beschikbaar gemaakt kunnen worden;

  • 2.

    De raad te informeren over de uitkomst van dit onderzoek, vóór 30 november 2024.

Dit is motie 4.3.

 

Mevrouw Lanting-van Rhee (ChristenUnie-SGP) dient een motie ‘Bouw een huis en plant een boom’ in. Het verzoek aan het college is om:

  • 1.

    Te onderzoeken hoe initiatiefnemers van bouwplannen en projectontwikkelaars samen met de gemeente verantwoordelijk gemaakt kunnen worden voor de realisering en/of bekostiging van de toename van het bomenbestand;

  • 2.

    De gemeenteraad te informeren over haalbaarheid en termijnen van realisering.

Dit is motie 4.4.

 

Mevrouw Lanting-van Rhee (ChristenUnie-SGP) dient samen met mevrouw Van de Weijer-Feuerstein (CDA) een motie ‘Houd me vast voor gezinnen’ in. Het verzoek aan het college is om:

  • 1.

    Als gemeente te investeren in sterke gezinnen door mee te doen met de proef voor online EFT relatietherapie.

  • 2.

    De proef voor een periode van minimaal 1 jaar te toetsen.

  • 3.

    Na de beëindiging van de proef de raad te informeren over de resultaten.

  • 4.

    Indien nodig bij de begroting 2025 incidentele middelen beschikbaar te stellen om bovenstaande punten te kunnen realiseren.

Dit is motie 4.5.

 

De heer Collignon (De Lokale Partij) dient een motie ‘Toepassing Artificial Intelligence (AI)’ in. Het verzoek aan het college is om actief in te zetten op het gebruik van AI binnen de gemeentelijke organisatie en in het Jaarverslag te rapporteren over de stand van zaken.

Dit is motie 4.6.

 

Naar aanleiding van de beraadslagingen worden de moties 4.2 ‘Brede welvaart en Global Goals’, 4.3 ‘Autodelen’ en 4.6 ‘Toepassing Artificial Intelligence (AI)’ ingetrokken en wordt motie 4.4 ‘Bouw een huis en plant een boom’ gewijzigd in ‘Bouw een huis en denk aan groen’. In deze gewijzigde motie wordt de raad gevraagd uit te spreken om bij de herziening van het Groenbeleidsplan belang te hechten aan het compenseren van groen dat verdwijnt als gevolg van woningbouw.

 

De raad neemt amendement 4.1 ‘Schrappen bezuinigingen beeldkwaliteit openbare ruimte’ unaniem aan.

 

De raad neemt amendement 4.2 ‘Jaarlijkse heroverweging extra verhoging OZB’ aan (21 voor – 5 tegen; voor: De Lokale Partij, CDA, ChristenUnie-SGP, VVD; tegen: PRO21, Forum voor Democratie).

 

De raad neemt amendement 4.3 ‘OZB Kadernota 2025’ aan (25 voor – 1 tegen; voor: VVD, CDA, ChristenUnie-SGP, PRO21, De Lokale Partij; tegen: Forum voor Democratie).

 

De raad besluit conform het geamendeerde voorstel:

  • 1.

    Kennis te nemen van de autonome en actuele ontwikkelingen en de maatschappelijke opgaven per perspectief zoals beschreven in de hoofdstukken 2 t/m 4 van de Kadernota 2025;

  • 2.

    Het Meerjareninvesteringsprogramma 2025 (MIP) jaarschijf 2025 gewijzigd vast te stellen overeenkomstig de wijzigingen die zijn doorgevoerd bij de vaststelling van het MIP 2025 t/m 2040.

  • 3.

    De kredieten voor jaarschijf 2025 overeenkomstig onderstaande tabel voor het bedrag € 7.366.000 gewijzigd beschikbaar te stellen overeenkomstig het eveneens gewijzigd vastgestelde MIP 2025 t/m 2040 en deze wijziging te verwerken in hoofdstuk 5 “Ambities” van de Kadernota 2025:

 

  • 4.

    De overige ambities zoals beschreven in hoofdstuk 5 “Ambities” van de Kadernota 2025 uit te voeren.

  • 5.

    De ombuigingen zoals beschreven in hoofdstuk 6 “Ombuigingen” van de Kadernota 2025 gewijzigd vast te stellen door:

  • a.

    De in paragraaf 6.2 genoemde besparing ‘Beeldkwaliteit openbare ruimte’ te schrappen;

  • b.

    De voorgestelde OZB verhoging in 2025 te schrappen en de verhoging toe te passen vanaf 2026 in drie gelijke stappen, oplopend tot 1 miljoen euro in 2028; en

  • c.

    De lagere kapitaallasten voor de begrotingsjaren 2026, 2027 en 2028 als gevolg van de gewijzigde vaststelling van het MIP in mindering te brengen op de OZB verhoging in de desbetreffende begrotingsjaren;

  • d.

    Het volgende onder het kopje ‘Onroerend zaakbelasting (OZB)’ toe te voegen: Voor de jaren 2026 t/m 2028 wordt jaarlijks bezien of deze verhoging van de OZB nog nodig is in verband met een sluitende begroting.’

  • 6.

    De budgettaire consequenties zoals opgenomen in onderdeel 7.1 “Dekkingsplan” van hoofdstuk 7 “Afwegingen structureel perspectief Kadernota 2025” en in bijlage 3 “Specificatie incidentele baten en lasten” van de Kadernota 2025 vast te stellen en in de Programmabegroting 2025-2028 op te nemen met inachtneming van de volgende budgettaire consequenties:

 

  • 7.

    Kennis te nemen van de ombuigingsscenario’s om te komen tot een structureel sluitende meerjarenbegroting zoals opgenomen in onderdeel 7.2 “Scenario’s” van hoofdstuk 7 “Dekkingsplan”.

 

(25 voor – 1 tegen; voor: VVD, CDA, ChristenUnie-SGP, PRO21, De Lokale Partij; tegen: Forum voor Democratie).

 

De raad neemt motie 4.1 ‘Meerwaarde Klimaatkamer’ unaniem aan.

 

De raad neemt de gewijzigde motie 4.4. ‘Bouw een huis en denk aan groen’ aan (25 voor - 1 tegen; voor: ChristenUnie-SGP, CDA, PRO21, De Lokale Partij, VVD; tegen: Forum voor Democratie).

 

De raad neemt motie 4.5. ‘Houd me vast voor gezinnen’ aan (14 voor - 12 tegen; voor: CDA, ChristenUnie-SGP, Forum voor Democratie; tegen: PRO21, De Lokale Partij, VVD).

 

Naar aanleiding van de beraadslagingen worden de volgende toezeggingen gedaan:

  • Wethouder Rohen zegt toe dat in het kader van de voorbereiding van de begroting aandacht zal zijn voor het onderwerp Toepassing Artificial Intelligence, zodat daarover van gedachten kan worden gewisseld bij de behandeling van de begroting.

  • Wethouder Windhouwer zegt toe in de raadsinformatiebrief die wordt opgesteld naar aanleiding van zijn eerdere toezegging over ‘Relatietherapie sterke gezinnen’ ook in te zullen gaan op de wijze van afdoening van de aangenomen motie ‘Houd me vast voor gezinnen’.

  • Wethouder Windhouwer zegt toe een keer met de raad het gesprek te voeren over het fietsparkeren in de binnenstad.

  • Burgemeester Renkema zegt toe de raad te informeren over de uitkomsten van de gesprekken met de gemeente Amersfoort over het fietsparkeren bij station Hoevelaken.

 

Verder concludeert de voorzitter dat er een beeldvorming over Brede welvaart en Global Goals zal worden voorbereid door de steller van de motie over dit onderwerp, in samenwerking met de griffie.

 

4a. Start werkzaamheden actualisering Omgevingsvisie Gemeente Nijkerk (2024-089)

De raad besluit unaniem en conform voorstel:

  • 1.

    in te stemmen met het uit te voeren onderzoek, zoals weergegeven in de tabel en gebaseerd op de omschrijving van het plangebied, studiegebied en planhorizon, zoals beschreven in dit voorstel;

  • 2.

    stemt in met het voorstel de geraamde kosten van € 307.750,- te dekken vanuit het krediet Implementatie Omgevingswet (€ 232.837,-) en een deel vanuit het krediet Uitwerken programma’s Omgevings- en Mobiliteitsvisie (€ 75.000,-).

 

4b. Wijziging adviseur vertrouwenscommissie (2024-088)

De raad besluit unaniem en conform voorstel wethouder E. Heutink-Wenderich in plaats van wethouder M. Broekman-van der Pers toe te voegen aan de vertrouwenscommissie voor de duur van de procedure voor invulling van de huidige burgemeestersvacature.

 

5. Sluiting

De voorzitter benoemt dat dit de laatste geplande raadsvergadering in deze raadzaal is en blikt terug op de vergaderingen die hier zijn geweest. Na het zomerreces zullen de raadsvergaderingen in het nieuwe gemeentehuis zijn.

 

De raadsvergadering wordt om 21.20 uur gesloten.

 

Opgesteld te Nijkerk op 8 juli 2024,

 

de griffier, A.G. Verhoef-Franken

de voorzitter, mr. drs. G.D. Renkema

 

Naar boven