Wijziging van de Subsidieregeling zorgrestaurants en wijkrestaurants voor ouderen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van de directeur Maatschappelijke Zorg en Jeugdhulp van het cluster Maatschappelijke Ontwikkeling van 9 juli 2024, kenmerk M2406-3371;

 

gelet op de artikelen 3, derde lid, 6 derde lid ,7, derde lid en 8 onderdeel k, van de Subsidieverordening Rotterdam 2014;

 

overwegende dat de subsidieregeling verder geoptimaliseerd kan worden op basis van de inhoudelijke evaluatie na het doorlopen van twee subsidierondes 2023 en 2024, is de regeling op onderstaande punten aangescherpt;

 

besluit:

Artikel I

De Subsidieregeling zorgrestaurants en wijkrestaurants voor ouderen wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

Artikel 4 komt te luiden:

 

Artikel 4 Doelgroep

Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan zorgrestaurants of wijkrestaurants die minimaal twee keer per week op locatie gezonde en diverse maaltijden aanbieden aan ouderen uit de wijk tegen de maximumprijzen genoemd in artikel 13. Daarbij wordt rekening gehouden met diverse dieetwensen.

 

B.

 

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In het tweede lid wordt ‘de kosten’ vervangen door ‘de werkelijk gemaakte kosten’.

  • 2.

    In het derde lid wordt ‘na de periode van subsidietijdvak’ vervangen door ‘na de subsidieperiode’.

  • 3.

    In het vierde lid, onderdeel c wordt ‘subsidietijdvak’ vervangen door ‘subsidieperiode’.

C.

 

Artikel 7 komt te luiden:

 

Artikel 7 Uitzonderingsbepaling

  • 1.

    In afwijking van artikel 5, eerste lid en artikel 6, kan het college aan een zorgrestaurant of wijkrestaurant waaraan reeds twee jaar subsidie is verstrekt en dat in het voortbestaan wordt bedreigd subsidie voor een derde jaar verstrekken, indien:

    • a.

      eventuele knelpunten in de continuering proactief door de subsidieontvanger met het college zijn besproken gedurende de voorgaande twee jaar van subsidieverstrekking;

    • b.

      de subsidieontvanger verbeterplannen heeft aangedragen; en

    • c.

      na het tweede jaar van subsidieverstrekking 70% van de vaste lasten aantoonbaar gedekt zijn door inkomsten.

  • 2.

    Voor het derde jaar wordt ten hoogste het volgende bedrag aan subsidie verstrekt:

    • a.

      € 25.000 voor het verder verduurzamen van het in opstart zijnde zorgrestaurant of wijkrestaurant, waaraan reeds subsidie is verstrekt op grond van artikel 6, eerste lid, onderdeel a en tweede lid, onderdeel a;

    • b.

      € 15.000 voor verduurzaming van de bedrijfsvoering om de continuïteit van het bestaande zorgrestaurant of wijkrestaurant te waarborgen;

    • c.

      € 1.500 voor het vergroten van de bekendheid van een zorgrestaurant of wijkrestaurant onder ouderen.

D.

 

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Het tweede lid wordt als volgt gewijzigd:

    • a.

      In de aanhef vervalt ‘Artikel’.

    • b.

      In onderdeel a, subonderdeel 1, wordt ‘5 punten’ vervangen door ‘4 punten’.

    • c.

      In onderdeel a, subonderdeel 2, wordt ’15,3%’ vervangen door ’15,6%’.

    • d.

      Aan het slot van onderdeel b, subonderdeel 3, wordt een punt geplaatst.

    • e.

      Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

      • c.

        de behaalde punten onder onderdeel b worden verdubbeld, indien de aanvrager reeds eerder is gesubsidieerd op basis van deze regeling, zichtbaar resultaten boekt en minimaal 5 punten heeft gescoord op basis van onderdeel b.

  • 2.

    Onder vernummering van het derde en vierde lid tot vierde en vijfde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

    • 3.

      Indien meerdere aanvragen voor een restaurant in dezelfde wijk worden gedaan, kan het college besluiten alleen de aanvraag met het hoogste aantal punten mee te nemen in de rangschikking.

E.

 

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Aan het tweede lid wordt toegevoegd ‘De restaurants dienen zich in verschillende wijken te bevinden’.

  • 2.

    In het vierde lid, onderdeel a, subonderdeel 5, wordt ‘vanuit wijk’ vervangen door ‘vanuit de wijk’.

  • 3.

    Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

    • 6.

      Bij een subsidieaanvraag voor een derde jaar als bedoeld in artikel 7, eerste lid, worden tevens de volgende gegevens overgelegd:

      • a.

        een financiële analyse als bedoeld in het vijfde lid, waaruit tevens blijkt dat het zorgrestaurant of wijkrestaurant in het voorbestaan wordt bedreigd en met subsidie voor een derde jaar voldoende zelfredzaam zal zijn;

      • b.

        een schriftelijke verklaring waarin wordt toegelicht welke andere vormen van financiering zijn aangevraagd en afgewezen, voorzien van bewijsstukken.

F.

 

In artikel 11, tweede lid, wordt ‘wordt, in afwijking van artikel 6 van de SVR 2014, uiterlijk op’ vervangen door ‘kan worden ingediend in de periode van 1 september 2024 tot en met’.

 

G.

 

Na artikel 11 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

 

Artikel 11a Beslistermijn

Het college beslist binnen acht weken na het sluiten van de aanvraagtermijn, bedoeld in artikel 11, tweede lid. De beslistermijn kan ten hoogste met twaalf weken worden verlengd.

 

H.

 

Artikel 12 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

  • 2.

    Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

    • 2.

      De subsidieaanvraag kan worden geweigerd, indien:

      • a.

        in de wijk vanuit deze regeling reeds een gesubsidieerde zorgrestaurant of wijkrestaurant aanwezig is; en

      • b.

        tussen de bestaande restaurants en de aanvraag van een nieuw zorgrestaurant of wijkrestaurant naar het oordeel van het college onvoldoende geografische spreiding bestaat.

I.

 

In artikel 13, onderdeel f, wordt ‘het daarvoor bestemde subsidietijdvak’ vervangen door ‘de daarvoor bestemde subsidieperiode’.

Artikel II

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking na publicatie in het gemeenteblad en werkt terug tot 1 juli 2024.

  • 2.

    Op reeds verleende of verstrekte subsidies en volledige aanvragen om subsidie die zijn ingediend voor inwerkingtreding van dit besluit, blijft het recht van toepassing zoals dat luidde tot inwerkingtreding van dit besluit.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 9 juli 2024.

De secretaris,

G.J.D. Wigmans, L.s.

De burgemeester,

A. Aboutaleb

Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl

Toelichting op de wijziging van de Subsidieregeling zorgrestaurants en wijkrestaurants voor ouderen

Algemene Toelichting

 

Op basis van de eerste twee subsidierondes 2023 en 2024 van deze regeling heeft er een interne evaluatie plaatsgevonden en deze heeft geresulteerd in enkele wijzigingen. Met deze wijzigingen worden een aantal onderdelen van deze subsidieregeling aangescherpt.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel I

 

Onderdeel A

 

Artikel 4

In dit artikel zijn de woorden diverse dieetwensen toegevoegd. Het college vindt het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met verschillende doelgroepen en dieetwensen van de ouderen in de wijken (vegetarisch/veganistisch, halal, koosjer etc.).

 

Onderdeel B

 

Artikel 5

 

Door het toevoegen van de term werkelijk gemaakte kosten wordt gestuurd op transparantie en zichtbaarheid in de boekhouding van de aanvrager. Bij subsidiering van extra loonkosten dient bijvoorbeeld te worden aangetoond dat extra personeel in dienst is genomen of een bestaand contract is uitgebreid. Hiermee wordt de verstrekte subsidie daadwerkelijk ingezet voor het doel waarvoor is verstrekt.

 

Onderdeel C

 

Artikel 7

 

Het college stelt een derde subsidiejaar alleen beschikbaar als voldoende inzet en resultaat gedurende eerste twee jaar is aangetoond en het restaurant voldoende levensvatbaar is. Voor dit laatste is de 70% voorwaarde geïntroduceerd. Ook dient er in de eerste twee jaar proactief over de knelpunten gecommuniceerd te zijn en verbeterplannen te zijn aangedragen en opgepakt.

 

Onderdeel D

 

Artikel 9

 

Het college wil restaurants die eerder gesubsidieerd zijn en kwalitatief goed presteren begunstigen om op deze wijze de investering in eerdere jaren veilig te stellen. Daarom krijgen aanvragen voor een tweede jaar en bij uitzondering derde jaar bij een minimale score van 5 punten op kwaliteit, een verdubbeling van het aantal punten van onderdeel b.

 

Er is verder een nieuw lid toegevoegd waarmee het college aanstuurt op spreiding van de restaurants om zo veel mogelijk ouderen te kunnen bereiken. Deze bepaling biedt de mogelijkheid om bij twee aanvragen in dezelfde wijk alleen de aanvraag met de hoogste aantal punten mee te nemen in de rangschikking. In gevallen dat de restaurants beide een ander deel van de wijk bedienen en daardoor een andere doelgroep aan ouderen bereiken kan het college ervoor kiezen beide restaurants te kiezen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij scheiding van twee wijkdelen door een drukke weg.

 

Onderdeel F

 

Artikel 11a

 

Bij een tender worden alle aanvragen gelijktijdig beoordeeld zodat een vergelijking plaats kan vinden en om die reden vangt de beslistermijn aan na het sluiten van de aanvraagtermijn, namelijk 15 oktober.

 

Onderdeel G

 

Artikel 12

 

In het kader van spreiding van zorgrestaurants en wijkrestaurants in de stad is een nieuwe weigeringsgrond opgenomen in deze Subsidieregeling. Nieuwe subsidieaanvragen in een wijk waar reeds vanuit deze regeling een gesubsidieerd restaurant is, kunnen op basis van onvoldoende geografische spreiding worden afgewezen.

Naar boven