Publicatie voornemen tot verkoop gemeentegrond aan Enexis Netbeheer B.V.

Voornemen tot verkoop

De gemeente Heerlen (hierna: gemeente) is voornemens gemeentegrond te verkopen aan Enexis netbeheer B.V. (hierna: Enexis) voor het onderhoud aan en de toekomstige uitbreiding van het naastgelegen bestaande MS/HS station Terwinselen. Het betreft een locatie aan de Euregioweg, kadastraal bekend als gemeente Heerlen sectie K nummer 6454 (voorheen 5087) gedeeltelijk ter grootte van circa 9.290 m² (hierna: de gemeentegrond).

De enige serieuze gegadigde

Naar het oordeel van de gemeente Heerlen is Enexis de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor de hiervoor vermelde voorgenomen verkoop, omdat Enexis de aangewezen netbeheerder is en in die hoedanigheid verantwoordelijk is voor het energienet. Enexis draagt zorg voor de aanleg, het onderhoud, het beheer en de veiligheid van het energienet. Enkel aan Enexis komt aldus de bevoegdheid toe om infrastructurele voorzieningen ten behoeve van het energienet aan te leggen. In verband met de netcongestie is het van belang dat Enexis in staat wordt gesteld het bestaande HS/MS station Terwinselen uit te breiden en op die manier ook het energienet in stand te houden, te verbeteren en de capaciteit te vergroten. Hiervoor dient Enexis de beschikking te hebben over deze gemeentegrond. Enexis is reeds eigenaar van de grond waarop het naastgelegen bestaande MS/HS station Terwinselen is gelegen.

SPIE zal daarnaast na de voorgenomen overdracht de betreffende gemeentegrond tijdelijk gebruiken van Enexis Netbeheer B.V. (hierna: SPIE), hetgeen nodig is voor het in opdracht van TenneT TSO B.V. (hierna: Tennet), adequaat en veilig verrichten van noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan het bestaande naastgelegen bestaande HS/MS station Terwinselen.

Deze werkzaamheden zijn voorzien in 2024/2025. De gemeentegrond wordt dan door Spie gebruikt voor de opslag van materialen, het plaatsen van een bouwkeet, parkeergelegenheid, e.d. De werkzaamheden van Enexis en TenneT zijn complementair aan elkaar.

Enexis maakt de noodzakelijke werkzaamheden aan het MS/HS station mogelijk middels het na overdracht verhuren van de gemeentegrond aan SPIE.

De gemeente is derhalve van oordeel dat Enexis in dit kader op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria de enige serieuze gegadigde is die in aanmerking komt voor de verkoop van de betreffende gemeentegrond, ten behoeve van het onderhoud en de uitbreiding van het MS/HS station Terwinselen in verband met de netcongestie.

Indien u zich niet kunt verenigen met dit voornemen, dan bestaat de mogelijkheid om uiterlijk binnen 20 kalenderdagen na de datum van deze publicatie, een kort geding tegen dit voornemen aanhangig te maken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg. Bij gebreke van het tijdig aanhangig maken van een kort geding binnen voornoemde termijn, vervalt het recht om in rechte op te komen tegen de voorgenomen uitgifte en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans zal een geïnteresseerde partij haar rechten daarop verwerkt hebben. De gemeente en Enexis zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze duidelijk kenbaar gemaakte termijn, alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de koopovereenkomst zou kunnen worden opgekomen.

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

Indien u vragen heeft kunt u een e-mail te sturen aan het cluster Vastgoed van team Beleid Ruimte van de gemeente Heerlen (e-mail: TeamVGO@heerlen.nl).

Naar boven