Regeling gegevensverstrekking basisregistratie personen gemeente Voorne aan Zee 2024

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Voorne aan Zee;

 

Overwegende dat

 

Het college van burgemeester en wethouders op grond van de Verordening Gegevensverstrekking Basisregistratie Personen gemeente Voorne aan Zee een nadere regeling kan vaststellen over het verstrekken van gegevens uit de basisregistratie personen;

 

Gelet op

 

  • -

    Artikel 3.2, 3.8 en 3.9 van de Wet basisregistratie personen (Wet BRP),

  • -

    de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG),

  • -

    artikel 2 van de Uitvoeringswet AVG (UAVG)

  • -

    artikel 156 van de Gemeentewet

  • -

    de Verordening Gegevensverstrekking Basisregistratie Personen Gemeente Voorne aan Zee;

BESLUIT

 

Vast te stellen: Regeling gegevensverstrekking basisregistratie personen gemeente Voorne aan Zee 2024

Artikel 1: Verstrekkingen aan een orgaan van de gemeente

  • 1.

    Met in achtneming van het besluit als bedoeld in artikel 3.2 en 3.8 van de Wet basisregistratie personen, kunnen gegevens uit de basisregistratie aan organen van de gemeente Voorne aan Zee worden verstrekt, voor zover deze organen nodig hebben voor de uitvoering van de hen opgedragen taken;

  • 2.

    De verstrekking als bedoeld in lid 1, kunnen plaatsvinden door middel van rechtstreekse raadpleging van de basisregistratie personen (ad hoc verstrekkingen), door spontane verstrekkingen en selectie;

  • 3.

    De teammanager onder wiens verantwoordelijkheid de basisregistratie wordt bijgehouden, wijst de organen van de gemeente aan, aan wie gegevens worden verstrekt, de categorie van personen die het betreft, de gegevensset en de wijze van verstrekken. Deze zijn vermeld in de autorisatie Gemeenten Als Buitengemeentelijke Afnemers (GABA).

Artikel 2: Verstrekkingen aan derden

  • 1.

    Met in achtneming van het bepaalde in artikel 3, kunnen over een ingeschrevene die ingezetene is van de gemeente Voorne aan Zee en over een overledene die op het moment van overlijden ingezetene van de gemeente Voorne aan Zee was, gegevens uit de basisregistratie worden verstrekt aan derden die werkzaamheden uitvoeren met een gewichtig maatschappelijk belang voor de gemeente;

  • 2.

    Over een ingezetene van de gemeente Voorne aan Zee kunnen gegevens uit de basisregistratie worden verstrekt aan een derde, die voorafgaan de schriftelijke toestemming heeft van de ingezetene wiens gegevens worden verstrekt;

  • 3.

    De verstrekking als bedoeld in lid 1 van dit artikel vindt slechts plaats voor zover deze noodzakelijk is voor de behartiging van het gerechtvaardigde belang van de derde en het belang of de fundamentele rechten en vrijheden van de ingeschrevene niet aan de verstrekking in de weg staan;

  • 4.

    De verstrekking als bedoeld in dit artikel kan uitsluitend betrekking hebben op algemene gegevens zoals vermeldt in Artikel 3.9 lid 4 van de Wet Basisregistratie Personen.

Artikel 3: Aanwijzing gewichtige maatschappelijke belang en categorieën derden

  • 1.

    Als werkzaamheden met een gewichtig maatschappelijk belang worden aangewezen de werkzaamheden als genoemd in bijlage 2 van deze regeling;

  • 2.

    Als categorieën van derden die de in lid 2 genoemde werkzaamheden uitvoeren, worden aangewezen de categorieën als genoemd in bijlage 1 van deze regeling

Artikel 4: Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze regeling treedt in werking de dag na bekendmaking, onder intrekking van:

    • De regeling gegevensverstrekkingen basisregistratie personen Brielle 2019

    • De regeling gegevensverstrekkingen basisregistratie personen Hellevoetsluis 2019

    • De regeling gegevensverstrekkingen basisregistratie personen Westvoorne 2014

  • 2.

    Deze regeling kan worden aangehaald als: Regeling gegevensverstrekking basisregistratie personen Voorne aan Zee 2024

Vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Voorne aan Zee.

Datum: 02-07-2024

de secretaris,

R. (Rudie) Heintjes

de burgemeester,

dr. P. (Peter) Rehwinkel

Toelichting op Regeling gegevensverstrekking BRP Voorne aan Zee 2024

Algemeen

Overheidsorganen, waaronder de gemeenten en haar organisatieonderdelen, zijn verplicht om bij de verwerking van persoonsgegevens, de basisgegevens uit de Basisregistratie person en te betrekken. Burgers hoeven sinds de invoering van die verplichting ook niet meer de bij de basisregistratie bekende gegevens opnieuw te verstrekken bij contact met de overheid.

Informatievoorziening, waaronder persoonsinformatie, heeft zich ontwikkeld tot een volwaardig bedrijfsmiddel, waarvan de gemeentelijke dienstverlening en bedrijfsvoering volledig afhankelijk zij geworden. Vanuit dat belang, is het noodzakelijk dat de gemeenteraad meer in het algemeen kaders stelt voor beleid, organisatie en beheer van de informatievoorziening, waarvan de persoonsinformatievoorziening deel uitmaakt, en dat burgemeester en wethouders daar nadere invulling aan geven. De onderhavige regeling voorziet in een nadere invulling aan de verstrekking van gegevens uit de basisregistratie person en aan de organen van de gemeente Voorne aan Zee.

Deze regeling voorziet daarnaast in de aanwijzing van door derden verrichte werkzaamheden met een gewichtig maatschappelijk belang voor de gemeente Voorne aan Zee en van de categorieën van derden die dergelijke werkzaamheden verrichten ten behoeve waarvan de gegevens uit de basisregistratie kunnen worden verstrekt. Daarmee voldoet de gemeente Voorne aan Zee aan de vereisten zoals gesteld in de Wet BRP.

Op de persoonsgegevens die worden verwerkt op grond van de wet BRP is sinds 25 mei 2018 de Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing. Deze regeling is daarmee in overeenstemming gebracht.

 

Begripsbepalingen

De begrippen uit de Wet BRP die relevant zijn voor de inhoud van deze regeling, zijn integraal overgenomen van artikel 1 Wet BRP. Het betreft de begrippen basisregistratie, ingeschrevene, ingezetene en derde.

 

Basisregistratie

Juridisch gezien is sprake van één basisregistratie personen, die vooralsnog bestaat uit centrale door het rijk beheerde en lokale door de gemeente Voorne aan Zee beheerde voorzieningen. In de loop van de komende jaren zullen de lokale voorzieningen opgaan in één centrale voorziening.

 

Ingeschrevene en ingezetene

De ingeschrevene is een persoon van wie een persoonslijst is opgenomen in de basisregistratie. Dat kunnen personen zijn die niet in Nederland woonachtig zijn, maar wel een relatie hebben met de Nederlandse overheid. De ingezetene is de ingeschrevene die zijn woonplaats heeft in de gemeente Voorne aan Zee.

 

Derde

Een derde is elke natuurlijke persoon niet zijnde een overheidsorgaan of een ingeschrevene en elke rechtspersoon die niet krachtens publiekrecht is ingesteld, noch met enig openbaar gezag is bekleed.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 1. Verstrekking aan een orgaan van de gemeente

Organen van de gemeente Voorne aan Zee zijn de organisatieonderdelen van de gemeente die persoonsgegevens verwerken in de bedrijfsprocessen die ze uitvoeren. Tot die organen worden ook gerekend, organen van een gemeenschappelijke regeling waaraan de gemeente deelneemt en die onder de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur van Voorne aan Zee overheidstaken uitvoeren.

De gemeente Voorne aan Zee is ook bevoegd om gegevens over personen te verwerken, die niet in de gemeente Voorne aan Zee woonachtig zijn. De minister van BZK verstrekt de gemeente voor de uitvoering van haar taken, gegevens over deze categorieën van personen. Deze zogenaamde systematische verstrekking van gegevens aan de gemeente is gebaseerd op een autorisatiebesluit van de minister van BZK voor de gemeente Voorne aan Zee op grond van artikel 3.2 Wet BRP.

Voor het gebruik van gegevens van personen die in de BRP zijn ingeschreven, maar niet in de gemeente Voorne aan Zee woonachtig zijn, dient de gemeente Voorne aan Zee het autorisatiebesluit van de minister van BZK in acht te nemen. Om die reden verwijst artikel 1 van deze Regeling naar artikel 3.2 van de Wet BRP.

Uit praktische overwegingen is de bevoegdheid om de verstrekking van gegevens uit de BRP aan de organisatieonderdelen gemandateerd aan het hoofd van de teammanager Burgerzaken. Dit biedt de mogelijkheid om op flexibele wijze te kunnen inspelen op de voortdurende wijzigende vraag om gegevens uit de organisatie.

 

In bijlage 1, tabel 1, van dit reglement is het overzicht opgenomen van wettelijke en lokale taken waarin staat aangegeven voor welk profiel/ soort verstrekking de medewerkers/teams/afdelingen in aanmerking komen ter uitvoering hiervan. In bijlage 1, tabel 2, van dit reglement staat opgenomen op grond van welk profiel welke gegevens precies worden verstrekt.

 

Artikel 2 en 3 Gegevensverstrekking aan derden

Derden die werkzaamheden verrichten met gewichtig maatschappelijk belang

 

De wetgever heeft de verstrekking van gegevens uit de BRP aan een groot aantal derden reeds voorzien in de wet BRP. Desondanks kunnen er lokale maatschappelijke belangen zijn, waarin de wetgever niet heeft voorzien. In die gevallen is het gemeentebestuur bevoegd om werkzaamheden met een maatschappelijk belang, dat samenvalt met een gemeentebelang aan te wijzen als werkzaamheden waarvoor gegevens mogen worden verstrekt over inwoners van de gemeente Voorne aan Zee. Die gegevens mogen worden verstrekt aan nader te bepalen categorieën derden die de werkzaamheden uitvoeren zoals opgenomen in bijlage 2 van deze regeling.

 

Derden met schriftelijke toestemming

Naast de mogelijkheid tot het verstrekken van gegevens aan derden die werkzaamheden uitvoeren met een maatschappelijk belang, is het ook mogelijk gegevens te verstrekken aan een derde, wanneer deze voorafgaande schriftelijke toestemming heeft verkregen van degene over wie gegevens worden gevraagd.

 

Beperkte set aan gegevens

Op grond van artikel 3.9, lid 4 van de wet kan de verstrekking uitsluitend betrekking hebben op algemene gegevens over de naam, het geslacht, de geslachtsnaam van de echtgenoot dan wel geregistreerde partner, de eerdere echtgenoot of eerdere geregistreerde partner, het gebruik door de ingeschrevene van de geslachtsnaam van de echtgenoot dan wel geregistreerde partner, de eerdere echtgenoot of eerdere geregistreerde partner, het adres, de bijhoudingsgemeente, de geboortedatum en de datum van overlijden.

Bijlage 1  

 

Opgave van de organisatieonderdelen en de taken die deze uitvoeren waarvoor gegevens uit de BRP kunnen worden verstrekt

 

Deze bijlage behoort bij artikel 1 van de Regeling gegevensverstrekking Basisregistratie personen Voorne aan Zee 2024 en bevat een opgave van de organisatieonderdelen en de taken die deze uitvoeren waarvoor gegevens uit de BRP kunnen worden verstrekt. Gegevensverstrekking kan plaatsvinden door middel van ad hoc, spontaan en/of selectie.

 

Organisatie onderdeel

Taak

Doelomschrijving

Wettelijke grondslag

Soort verstrekking

Profiel

Publieks- en bedrijfscontacten

Procedures Burgerzaken

Burgerlijke stand

Wet BRP

Ad hoc en selectie

4

Procedures Burgerzaken

Bijhouden BRP

Wet BRP

Ad hoc en selectie

4

Procedures Burgerzaken

Gemeentelijke uitvaart

Wet op de lijkbezorging

Ad hoc en selectie

3

Procedures Burgerzaken

Naturalisatie en optie

Wet op het Nederlanderschap

Ad hoc en selectie

4

Procedures Burgerzaken

Verklaring omtrent gedrag

Regeling beheer en toezicht BRP

Ad hoc en selectie

4

Procedures Burgerzaken

Reisdocumenten

Paspoortwet

Ad hoc en selectie

4

Rijbewijzen

Reglement Rijbewijzen

Procedures Burgerzaken

Migratie

Besluit Burgerlijke Stand/Wet BRP

Ad hoc en selectie

4

Procedures Burgerzaken

Legaliseren handtekening en andere documenten

Wet Justitiële Documentatie

Ad hoc en selectie

4

Procedures Burgerzaken

Inlichtingenver­- strekking, behandelen van aanvragen, meldingen en verzoeken

Diverse gemeentelijke en wettelijke taken

Ad hoc en selectie

3

Procedures Burgerzaken

Briefadres en adresonderzoek

Wet BRP

Ad hoc en selectie

4

Crisisbeheer- sing en rampen- bestrijding

Registratie slachtoffers

Wet veiligheidsregio's

Ad hoc en selectie

3

Verkiezingen en referenda

Benoeming leden stembureaus, instructie, indeling en uitbetaling vergoeding

Kieswet

Ad hoc en selectie

4

Taken KCC en Dienstverlening

Verstrekken van inlichtingen en doorverwijzen naar andere afdelingen

Diverse gemeentelijke en wettelijke taken

Ad hoc

1

Taken KCC en Dienstverlening

Uitreiken reisdocumenten en rijbewijzen

Paspoortwet en Reglement Rijbewijzen

Ad hoc

4

Taken KCC en Dienstverlening

Verloren en gevonden voorwerpen

Regeling gevonden voorwerpen

Ad hoc

1

Maatschappelijke Ontwikkeling/ Maatschappelijk Beheer &Uitvoering

Subsidies verstrekken

Aanvragen voor subsidies behandelen, verstrekken van subsidies

Awb

Ad hoc

1

Behandeling aanvragen voor uitkeringen, zorg voor ouderen en jongeren en schuldhulp- verlening.

Behandelen aanvragen, toekennen voorzieningen en uitkeringen, ondersteunin, paticipatie, jeugdzorg en sociale werkvoorziening

Participatiewet, Wmo, Regeling gehandicaptenparkeerkaart, Wsw, en Jeugdwet

Ad hoc en selectie

3

Opsporen strafbare feiten, misbruik en fraude

Controle ter voorkoming en nemen maatregelen bij misbruik, plegen strafbare feiten en fraude

Omgevingswet, participatiewet, WWB, WMO, Wajong en Wet BRP

Ad hoc en selectie

3

Gehandicapten- parkeerkaarten

Behandelen aanvragen gehandicapten- parkeerkaarten

Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer Regeling gehandicaptenparkeerkaart

Ad hoc en selectie

2

Maatschappelijke ondersteuning, woonurgentie, bijzondere opneming psychiatrische ziekenhuizen, leerlingen- vervoer en leerplichtigheid

Vergoeding kosten leerlingenvervoer en regelen van vervoer, leerplicht, maatschappelijke vraagstukken, behandelen aanvragen en individuele casussen, noodvoorziening en opname personen in psychiaterisch ziekenhuis

Gemeentelijke verordening leerlingenvervoer, Leerplichtwet, jeugdwet, ABWZ,WPO, WVO, WEB, WEC, Wvggz en WZD

Ad hoc en selectie

2

Informatie verstrekken ouderen

Ouderen ondersteunen zodat zij zelfredzaam zijn

WMO, participatiewet

Ad hoc en selectie

2

Peutermonitor

Ouders van peuters met VVE-inicatie ondersteunen

WPO, WKO en AMvB

Ad hoc en selectie

2

Informatie verstrekken aan 18 jarige

Jongeren informeren over veranderingen wanneer zij 18 jaar gaan worden

Jeugdwet, algemene taak

Ad hoc en selectie

1

Organisatie& Ontwikkeling

Drank- en horeca, kansspelen, omgevingsvergunning, parkeerbeleid, vergunningen, handhavingsmeldingen, APV en winkeltijden

Behandelen van aanvragen en heffen van leges

Omgevingswet en aanverwante regelgeving, Wet Bibob, APV, Wet op de kansspelen, Drank- en Horecawet, Winkeltijdenwet en Awb.

Ad hoc

1

Toezicht, handhaving en opsporing.

Openbare orde en veiligheid

Awb, Wabo, APV, Participatiewet, Wet brp, Aanwijzingsbesluit Minister voor Rechtsbescherming, afvalstoffenverordening, parkeerbeleid

Ad hoc

2

Noodver- ordening, rampenbe- strijding, openbare orde en veiligheid

Openbare orde en veiligheid

Wet veiligheidsregio’s, noodverordening, wetboek van strafvordening, opiumwet, APV

Ad hoc

2

Jubilea overzichten: 60, 65, 70 en 75 jarige huwelijken, 90, 100, 100+ jarigen en koninklijke onder- scheidingen

Felicitaties van burgemeester via brief of persoonlijk bezoek

Wet instelling orde Nederlandse Leeuw en Wet orde Oranje Nassau en lokale taak

Ad hoc en selectie

2

Overleden personen

Condoleance door College

Lokale taak

Ad hoc

2

Klachtenaf- handeling en uitvoering juridische procedures

Klachten, bezwaar en beroepschriften

Algemene wet bestuursrecht, Algemene verordening gegevensbescherming

Ad hoc

1

Pensioenwet raadsleden, wethouders en wachtgelden gemeente- personeel

Behandelen aanvragen en registratie

Pensioenfondswet, ambtenarenwet en gemeentewet

Ad hoc en selectie

1

Ruimtelijke Ontwikkeling

Uitvoeren omgevings- vergunning

Behandelen van aanvragen voor vergunningen en toezicht & handhaving

Omgevingswet, leegstandwet en huisvestingswet

Ad hoc en selectie

1

Ruimtelijke Beheer en Uitvoering

Begraafplaatsadministratie en grafrechten

Administratie t.b.v. begraafplaatsen, grafrechten

Wet op de lijkbezorging

Ad hoc en selectie

2

Afvalstoffen- heffing

Behandelen aanvragen milieupas

Lokale taak en afvalstoffenverordening

Ad hoc en selectie

1

Woonbedrijf

Registratie huurders

behandelen aanvragen van huurders en controle van inschrijving na beëindiging van huurcontract

Wet BRP

Ad hoc en selectie

1

Interne dienstverlening

Gemeentelijke financiële administratie

Innen en betalen facturen, innen gemeentelijke belastingen en heffingen

Algemene wettelijke taken

Ad hoc en selectie

1

Gemeentelijke belastingen en heffingen

Innen van belastingen en heffingen

Gemeentewet, wet WOZ

Ad hoc en selectie

1

Gemeente- archief

Registratie zaken en dispensatie niet-openbare archiefstukken.

Archiefwet

Ad hoc en selectie

1

BAG

Basisregistratie adressen en gebouwen

Huisvestingswet, Wet BAG, gemeentelijke huisvestingsverordening,

Ad hoc en selectie

1

Geo- informatie

Overzicht eigendom, geo-informatie

 

Profielen gegevensverstrekking behorende bij bovengenoemde organen van de gemeente Voorne aan Zee.

In de onderstaande tabel wordt per profiel aangegeven welke categorieën persoonsgegevens verstrekt mogen worden. De persoonsgegevens in de BRP zijn opgesplitst in categorieën, zie kolom ‘omschrijving’.

 

Profiel

Omschrijving

1

2

3

4

Persoon

X

X

X

X

Ouders

X

X

X

Nationaliteit

X

X

Huwelijk/geregistreerd partnerschap

X

X

X

X

Overlijden

X

X

X

X

Inschrijving/kiesrecht

X

Verblijfplaats

X

X

X

X

Kind

X

X

X

Verblijfstitel

X

X

Gezagsverhouding

X

X

X

Reisdocument

X

Verwijsgegevens

X

X

X

X

Adres

X

X

X

X

Bewoning

X

X

X

X

Geheimhouding gegevens

X

X

X

X

Bijlage 2  

 

Aanwijzing gewichtige maatschappelijke belangen en categorieën derden (Op grond van artikel 3 Regeling gegevensverstrekking Basisregistratie Personen Voorne aan Zee 2024)

 

Verstrekking blijft achterwege als de betrokkene op grond van en met inachtneming van artikel 3.21 Wet BRP verzocht heeft om verstrekkingsbeperking.

 

Gewichtig maatschappelijk belang BRP

Categorie derde BRP

Bevorderen van culturele en maatschappelijke vaardigheden inwoners. Tegengaan analfabetisme.

Bibliotheken

Terugvinden van nabestaanden i.v.m. begraven en cremeren van inwoners van de gemeente

Niet gemeentelijke crematoria en begraafplaatsen

Bevorderen cultuur en behoud van cultureel erfgoed

Cultuurorganisaties die een subsidie van de gemeente ontvangen

Ondersteunen van organisaties in de gemeente die goede doelen voor de inwoners nastreven

Fondsverwervende organisaties met erkenning van het CBF

Maatschappelijke dienstverlening

Instellingen die genoemde werkzaamheden verrichten op het terrein van

Algemene en geestelijke gezondheidszorg

Instellingen die werkzaamheden verrichten op het terrein van

Kinderopvangwerk

Instellingen die werkzaamheden verrichten op het terrein van

Jeugdwelzijnswerk

Instellingen die werkzaamheden verrichten op het terrein van

Ouderenzorg

Instellingen die werkzaamheden verrichten op het terrein van

Gehandicaptenzorg

Instellingen die werkzaamheden verrichten op het terrein van

Sociale werkvoorziening

Instellingen die werkzaamheden verrichten op het terrein van

Sociaal - Juridische zorgverlening

Instellingen die werkzaamheden verrichten op het terrein van

Geestelijke en maatschappelijke zorg

Kerken in de gemeente die geen gegevens ontvangen via de SILA

Schuldhulpverlening

Schuldhulpverleningsinstanties

Bevorderen inburgering

Niet-gemeentelijke inburgeringbureaus

Migrantenhulp

Migrantenorganisaties in de gemeente

Ouderenondersteuning

Ouderenorganisaties

Onderlinge hulp patiënten

Patiëntenverenigingen

Bevorderen van sportgezondheid

Sportverenigingen en organisaties

Bevorderen van de zelfredzaamheid

Thuiszorgorganisaties

Maatschappelijke of filantropische doelen

Instellingen, verenigingen en stichtingen op het gebied van maatschappelijke of filantropische doelen

Bevordering vrouwenwelzijn

Vrouwenorganisaties

Eerlijke verdeling van sociale woonruimte en tegengaan woonfraude

Woningcorporaties

Patiëntenzorg, het verlenen van medische zorg en innen van rekeningen i.v.m. de verleende zorg

Ziekenhuizen

Uitvoering geven aan een verdrag of een besluit van een volkenrechtelijke organisatie dat in de verstrekking van gegevens voorziet.

Een overheidsorgaan van, dan wel een persoon of organisatie gevestigd in een land buiten de Europese Unie

Het dienen van een Nederlands publiek belang

Een overheidsorgaan van, dan wel een persoon of organisatie gevestigd in een land binnen de Europese Unie

Het dienen van een Nederlands publiek belang

Buitenlandse Rechtspersonen voor bijvoorbeeld sociale zekerheid

 

Naar boven