Vaststelling chw bestemmingsplan Wagenwerkplaats e.o. - deelgebieden Midden en West en spoorwegemplacement, het besluit (stap 3) Interimwet Stad- en Milieubenadering industrielawaai, het besluit hogere waarden Wet geluidhinder railverkeer, de beleidsregels duurzaamheid, evenementen en parkeren en de beleidsregels voor beeldkwaliteit Wagenwerkplaats Midden en West

Burgemeester en wethouders van Amersfoort maken overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 3.40 Algemene wet bestuursrecht bekend dat de gemeenteraad van Amersfoort op 9 juli 2024 bij besluitnummer 1898211 de volgende documenten heeft vastgesteld:

  • 1.

    het chw bestemmingsplan Wagenwerkplaats e.o. - deelgebieden Midden en West en spoorwegemplacement

  • 2.

    het besluit (stap 3) Interimwet Stad- en Milieubenadering industrielawaai

  • 3.

    de beleidsregels duurzaamheid, evenementen en parkeren, chw bestemmingsplan Wagenwerkplaats e.o.- deelgebieden Midden en West en spoorwegemplacement 

  • 4.

    de beleidsregels voor beeldkwaliteit Wagenwerkplaats Midden en West

     

Burgemeester en wethouders maken daarnaast overeenkomstig artikel 110a van de Wet geluidhinder bekend dat het college van burgemeester en wethouders op 11 juni 2024 bij besluitnummer 1898211 het Besluit hogere waarden Wet geluidhinder voor het chw bestemmingsplan Wagenwerkplaats e.o. - deelgebieden Midden en West en spoorwegemplacement heeft vastgesteld.

 

Inhoud van de (gewijzigd) vastgestelde documenten

1. B estemmingsplan

Het bestemmingsplan maakt in deelgebied West van de Wagenwerkplaats maximaal 500 woningen mogelijk. In deelgebied Midden blijven de bestaande gebouwen grotendeels bestaan en komen extra voorzieningen, zoals een aanbouw bij het Oude Magazijn, een Samenwerkplaats 2.0. en een parkeerhub. Er komt een nieuwe ontsluitingsweg aan de westkant. Deze weg maakt het mogelijk om het verkeer van de Wagenwerkplaats West af te wikkelen via de Plataanstraat richting Amsterdamseweg. Het middendeel van de Wagenwerkplaats wordt aan de noordzijde ontsloten op de bestaande entree aan de Soesterweg.

Bij de vaststelling is een aantal wijzigingen in het bestemmingsplan aangebracht. Deze wijzigingen zijn te vinden in hoofdstuk 3 van de zienswijzennota en in het raadsvoorstel behorende bij het raadsbesluit met nummer 1898211.

 

Besluit hogere waarden Wet geluidhinder railverkeer

Voor de geplande woningen is akoestisch onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat ten gevolge van het aangrenzende doorgaande spoor de geluidbelasting van 63 dB op de toekomstige woningen de voorkeursgrenswaarde overschrijdt. De maximale ontheffingswaarde uit de Wet geluidhinder van 68 dB wordt echter niet overschreden. Daarom is voor deze woningen een hogere waardenbesluit genomen door het college waarmee ontheffing wordt verleend van de voorkeurswaarden uit de Wet geluidhinder. Dit is mogelijk omdat er sprake blijft van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.

 

2. Besluit (Stap 3) Interimwet Stad- en Milieubenadering

Het plangebied is gelegen binnen de geluidzone van het industrieterrein NS Emplacement Amersfoort. Bij de toekomstige woningen wordt de maximale hogere waarde van 55 dB(A) overschreden. De geluidbelasting voor deze woningen bedraagt 68 dB(A). Om te kunnen afwijken van de milieukwaliteitsnormen moeten op grond van de Interimwet drie stappen worden doorlopen waarbij de eerste en tweede stap concreet geen oplossing bieden in deze situatie. Daardoor is een zogenaamd stap 3-besluit noodzakelijk om af te wijken van de wettelijke grenswaarde. Dit is mogelijk omdat sprake blijft van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. De akoestische onderzoeken en de rapportage stap 3-besluit zijn bijlagen bij het bestemmingsplan.

 

3. Beleidsregels duurzaamheid, evenementen en parkeren

In het ‘chw bestemmingsplan Wagenwerkplaats e.o. - deelgebieden Midden en West en spoorwegemplacement’ zijn regels opgenomen ten behoeve van onder meer de verduurzaming van de fysieke leefomgeving, het waarborgen van voldoende parkeergelegenheid en het sturen van evenementen. Deze regels verwijzen naar de beleidsregels ‘duurzaamheid, evenementen en parkeren, chw bestemmingsplan Wagenwerkplaats e.o.- deelgebieden Midden en West en spoorwegemplacement’. In die beleidsregels is een uitwerking vastgelegd over duurzaamheid, parkeren en evenementen, waaraan omgevingsvergunningen voor het gebied Wagenwerkplaats en omgeving, deelgebieden Midden en West en spoorwegemplacement worden getoetst.

 

4. Beleidsregels voor beeldkwaliteit Wagenwerkplaats Midden en West

Binnen de gemeentelijke Welstandsnota 2017 is de Wagenwerkplaats aangemerkt als ‘een gebied in ontwikkeling’. Op dit moment gelden er geen beeldkwaliteitseisen voor het gebied. Daarom zijn beleidsregels voor beeldkwaliteit opgesteld voor de Wagenwerkplaats Midden en West. Deze beleidsregels zijn tegelijk met het chw bestemmingsplan in procedure gebracht. Toekomstige bouwplannen in dit gebied kunnen daarmee worden getoetst aan redelijke eisen van welstand.

 

Bovengenoemde documenten hebben in ontwerp ter inzage gelegen van 21 december 2023 tot en met 31 januari 2024. In deze periode zijn 14 zienswijzen ingediend die zijn samengevat en van een gemeentelijke reactie voorzien in de zienswijzennota ‘chw bestemmingsplan Wagenwerkplaats e.o. - deelgebieden Midden en West en spoorwegemplacement’. De zienswijzen hebben geleid tot een aantal wijzigingen in het bestemmingsplan. Deze wijzigingen zijn te vinden in hoofdstuk 3 van de zienswijzennota en in het raadsvoorstel behorende bij het raadsbesluit met nummer 1898211.

 

Ter informatie

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Aangezien het ‘ontwerp chw bestemmingsplan Wagenwerkplaats e.o. - deelgebieden Midden en West en spoorwegemplacement’ vóór 1 januari 2024 ter inzage is gelegd, wordt dit plan nog afgehandeld onder het oude recht (Wet ruimtelijke ordening) (Artikel 4.6, tweede lid, van de Invoeringswet Omgevingswet).

 

Procedure

Van vrijdag 19 juli tot en met donderdag 29 augustus 2024 liggen de bovengenoemde besluiten ter inzage in de publiekshal van het stadhuis, Stadhuisplein 1. De besluiten kunnen ook digitaal worden geraadpleegd via de landelijke voorzieningen www.ruimtelijkeplannen.nl en www.omgevingswet.overheid.nl of via de gemeentelijke website www.amersfoort.nl/bestemmingsplannen.

 

Op www.ruimtelijkeplannen.nl (en op www.omgevingswet.overheid.nl) is het bestemmingsplan te vinden via het identificatienummer NL.IMRO.0307.BP00123-0301. De overige besluiten staan ook op www.ruimtelijkeplannen.nl. Klik daar op het tabblad Documenten – Bekendmakingen – Gemeenteblad. Aan de linkerkant staan deze besluiten onder ‘Bekijk documenten’.

 

Binnen de periode van terinzagelegging (beroepstermijn) van vrijdag 19 juli tot en met donderdag 29 augustus 2024, kan een gemotiveerd beroepschrift worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Voor de behandeling van uw beroepschrift moet u griffierecht betalen. Ga voor meer informatie over het instellen van beroep en het griffierecht naar www.raadvanstate.nl , of neem telefonisch contact op via telefoonnummer (070) 426 44 26.

 

Binnen de beroepstermijn kan beroep worden ingediend door:

- Over het chw bestemmingsplan door belanghebbenden (die tegen het ontwerpbestemmingsplan al dan niet een zienswijze hebben ingediend) en niet-belanghebbenden (die wel een zienswijze hebben ingediend gedurende de zienswijzentermijn). Over de wijzigingen die door de gemeenteraad zijn aangebracht in het chw bestemmingsplan kan een ieder beroep indienen.

- Over het besluit (Stap 3) Interimwet Stad- en Milieubenadering door belanghebbenden.

- Over het besluit hogere waarden Wet Geluidhinder railverkeer door belanghebbenden.

 

Over de vaststelling van de beleidsregels beeldkwaliteit en de beleidsregels duurzaamheid, evenementen en parkeren, kan geen beroep worden ingesteld.

 

De Crisis en Herstelwet is van toepassing op een eventuele beroepsprocedure. Dit betekent dat het recht om in beroep te gaan tegen de genoemde besluiten op een aantal punten wordt ingeperkt (hoofdstuk 1, afdeling 2 van de Chw). Zo is het indienen van een proforma beroep niet mogelijk. De beroepsgronden kunnen achteraf niet meer worden aangevuld. En wanneer er beroep wordt ingediend is een versnelde procedure van toepassing.

 

Inwerkingtreding

Het besluit van de gemeenteraad tot vaststelling van het ‘chw bestemmingsplan Wagenwerkplaats e.o. - deelgebieden Midden en West en spoorwegemplacement’, het ‘besluit (stap 3) Interimwet Stad- en Milieubenadering industrielawaai’ en het besluit hogere waarden Wet Geluidhinder railverkeer, treden de dag na afloop van de beroepstermijn in werking. Het beroep schorst de werking van de plannen niet. Daarvoor moet een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden gericht aan de Voorzitter van de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, op bovenstaand adres.

 

Het besluit van de gemeenteraad tot vaststelling van de beleidsregels beeldkwaliteit en de beleidsregels duurzaamheid, evenementen en parkeren, treedt de dag na afloop van de termijn van terinzagelegging in werking.

 

Naar boven