Kennisgeving voorkeursrechtsbeschikking van het college van burgemeester en wethouders van Drechterland

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Drechterland maakt op grond van artikel 16.32b. Omgevingswet bekend dat zij op 09 juli 2024 een voorkeursrechtbeschikking heeft genomen op grond van het bepaalde in artikel 9.1 lid 2 van de Omgevingswet, waardoor op diverse onroerende zaken een voorkeursrecht is gevestigd.

 

Door middel van het vestigen van voorkeursrecht verschaft de gemeente zich voorrang bij aankoop van onroerende zaken benodigd voor het realiseren van toekomstige planologische ontwikkelingen. Speculatie wordt daarmee voorkomen.

 

Ligging en toegedachte functie  

Deze aanwijzing heeft betrekking op onroerende zaken gelegen in het gebied Hoogkarspel Zuid. Het voorkeursrecht is gevestigd omdat in de toekomst de gronden herontwikkeld kunnen gaan worden. De herontwikkeling in het gebied Hoogkarspel Zuid betreft een ontwikkeling naar een woningbouwlocatie. De toegedachte functies zijn niet alleen de functie wonen, maar ook andere functies, welke deel uit kunnen maken van een dergelijke grootschalige ontwikkeling kunnen aan de orde zijn. Hierbij kunt u denken aan functies zoals groen, water, verkeer, maar ook maatschappelijk, kantoor, commercieel etc. Op dit moment is niet duidelijk wat de exacte functies per perceel zullen zijn.

 

Inzage in de stukken

De voorkeursrechtbeschikking van het college d.d. 09 juli 2024 ligt samen met bijbehorende bijlagen, bevattende de kadastrale kaart met daarop de kadastrale aanduiding van de in de voorkeursrechtbeschikking opgenomen onroerende zaken, de grootte, de namen van de eigenaren c.q. rechthebbenden alsmede overige relevante gegevens met ingang van 12 juli 2024 gedurende zes weken voor een ieder kosteloos ter inzage bij het gemeentehuis Drechterland.

 

Indienen zienswijze

Het besluit van de gemeenteraad wordt voorbereid conform de Algemene wet bestuursrecht. Dat betekent dat belanghebbenden gedurende een termijn van 6 weken, van 13 juli 2024 tot en met 24 augustus 2024 mondelinge of schriftelijke zienswijze kunnen indienen. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan de Raad van de gemeente Drechterland, Postbus 20, 1610 AA Bovenkarspel. Indien belanghebbenden hun zienswijze mondeling kenbaar wensen te maken, kunnen zij hiervoor een afspraak maken via telefoonnummer 14 0228.

 

Bezwaar en voorlopige voorziening

Tegen de voorkeursrechtbeschikking van het college kunnen belanghebbenden ingevolge de Algemene wet bestuursrecht gedurende een termijn van zes weken na het ingaan van de voorkeursrechtbeschikking een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Drechterland. U kunt daarvoor gebruik maken van het bezwaarformulier op https://openformulieren.drechterland.nl/bezwaar-indienen of u kunt een brief sturen naar het college van burgemeester en wethouders, Postbus 20, 1610 AA Bovenkarspel.

 

In uw bezwaarschrift legt u uit waarom u het niet eens bent met het besluit. U vermeldt uw naam, adresgegevens en uw telefoonnummer. Zorgt u er voor dat wij uw bezwaarschrift ontvangen binnen zes weken na de dag waarop deze beschikking is verstuurd. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer kunnen behandelen. Meer informatie over de bezwaarprocedure vindt u op onze website.

 

U kunt zowel in één brief zienswijze indienen als bezwaar aantekenen mits u dit in uw brief aangeeft.

 

Nadat de gemeenteraad een besluit inzake het voorkeursrecht heeft genomen (de voorkeursrechtbeschikking van de gemeenteraad), kunt u ook bezwaar maken tegen dat raadsbesluit. Indien u ervoor kiest om nu reeds bezwaar te maken tegen het besluit van burgemeester en wethouders (de voorkeursrechtbeschikking van het college), dan wordt dat bezwaarschrift, zodra het besluit van de gemeenteraad tot vestiging bekend is gemaakt, op grond van artikel 16.32c van de Omgevingswet aangemerkt als te zijn gericht tegen de voorkeursrechtbeschikking van de gemeenteraad. Met deze regeling wordt voorkomen dat u tweemaal bezwaar dient te maken.

 

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit (de voorkeursrechtbeschikking) niet op. Indien een bezwaarschrift is ingediend kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Het adres is: Rechtbank Noord-Holland, Afdeling Bestuursrecht, locatie Alkmaar (Postadres: Postbus 251, 1800 BG Alkmaar). De voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond. Voor het in behandeling nemen van het verzoek worden griffierechten geheven.

 

Hoogkarspel, 09 juli 2024

Burgemeester en wethouders van Drechterland.

 

Naar boven