Beleidsregel ontheffing sluitingstijd Lappendag

 

Zaaknummer: 2165362

 

Het college van Burgemeester en Wethouders;

 

  • gelezen het voorstel van Juridisch Administratief VVH d.d. ;

  • gelet op artikel 2:30a van de Algemene plaatselijke verordening Hoorn ;

 

Besluit vast te stellen de:

 

Beleidsregel ontheffing sluitingstijd Lappendag

 

In artikel 2:30a, lid 1 van de Algemene plaatselijke verordening Hoorn (hierna: Apv Hoorn) is een verbod opgenomen om een horecabedrijf voor het publiek geopend te houden op Lappendag, in het gebied Binnenstad, van 18.00 uur tot en met 00.00 uur. Op grond van artikel 2:30a, lid 2 van de Apv Hoorn kan de burgemeester van dit verbod op aanvraag een ontheffing verlenen. In deze beleidsregel zal worden beschreven hoe de burgemeester deze bevoegdheid zal inzetten.

 

Artikel 1 Ontheffing sluitingstijd Lappendag

De burgemeester verleent alleen een ontheffing om op Lappendag vanaf 21.00 uur het horecabedrijf weer te openen voor publiek. Er wordt geen ontheffing verleend om vóór 21.00 uur voor het publiek open te gaan. Door alleen een ontheffing te verlenen om na 21.00 uur het horecabedrijf weer te openen wordt een drooglegging in de binnenstad van Hoorn van drie uur gegarandeerd. Een drooglegging van drie uur is noodzakelijk om het feestvierende publiek na het einde van de kermis de binnenstad te laten verlaten, en om de binnenstad hierna schoon te maken. Ook wordt er geen ontheffing verleend om af te wijken van de reguliere sluitingstijd, zoals opgenomen in de exploitatievergunning, van het horecabedrijf.

 

Artikel 2 Voorwaarden ontheffing

Om in aanmerking te komen voor een ontheffing van de verplichte sluitingstijd op Lappendag dient het betreffende horecabedrijf aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • In een periode van 15 maanden voorafgaand aan de aanvraag, gerekend vanaf de datum van de aanvraag van de ontheffing, hebben er geen openbare orde verstoringen plaatsgevonden in het horecabedrijf of te relateren zijn aan het horecabedrijf. Ook dienen er geen voorschriften van de exploitatievergunning in deze periode te zijn overtreden;

  • Afhankelijk van het aantal bezoekers bij het horecabedrijf dient er een erkende beveiliger te worden ingezet als het horecabedrijf na 21.00 uur weer open gaat. Tot en met 150 bezoekers van het horecabedrijf dient een erkende beveiliger te worden ingezet. Bij meer dan 150 bezoekers dienen er twee erkende beveiligers te worden ingezet, bij meer dan 300 bezoekers dienen er drie erkende beveiligers te worden ingezet. Bij de aanvraag van de ontheffing dient het erkende beveiligingsbedrijf te worden vermeld.

 

Artikel 3 Voorschriften bij de ontheffing

Op grond van artikel 1:4, lid 1 van de Apv Hoorn kunnen aan een ontheffing voorschriften of beperkingen worden verbonden. Gelet op het aanzienlijke risico op openbare orde verstoringen aan het einde van de Lappendag worden de hieronder beschreven voorschriften aan een ontheffing van de verplichte sluitingstijd verbonden. Het is hierbij mogelijk om, gelet op bijzondere omstandigheden, maatwerk voor het betreffende horecabedrijf te bieden. Aan een op grond van artikel 2:30a, lid 2 van de Apv Hoorn verleende ontheffing worden in ieder geval de volgende voorschriften verbonden:

  • Het terras van het horecabedrijf dient om uiterlijk 18.30 uur op Lappendag verwijderd en opgeruimd te zijn;

  • Er mogen geen alcoholhoudende dranken geschonken of verkocht worden op het terras van het horecabedrijf. Het is niet toegestaan om na 21.00 uur alcoholhoudende dranken te verstrekken vanuit een uitgifteloket aan de gevel;

  • Er dient te allen tijde één erkende beveiliger aanwezig te zijn bij de toegang tot het horecabedrijf;

  • Bij de toegang tot het horecabedrijf dient gecontroleerd te worden dat bezoekers zich niet in een kennelijke staat van dronkenschap of ander middelengebruik (drank- en drugs) bevinden;

  • Het is niet toegestaan om andere activiteiten te exploiteren, dan conform de aan uw exploitatievergunning verbonden horeca-classificatie.

 

Artikel 4 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na bekendmaking.

  • 2.

    Gelijktijdig wordt het Besluit tijdelijke sluitingstijden/drooglegging Lappendag 2023 ingetrokken.

  • 3.

    Deze beleidsregel kan worden aangehaald als: Beleidsregel ontheffing sluitingstijd Lappendag.

 

Hoorn, 9 juli 2024

 

 

de burgemeester,

 

Bekendmaking:

  • via www.officielebekendmakingen.nl

  • door opname in het Gemeenteblad

Naar boven