Wijziging Verordening sociaal domein gemeente Kampen

De raad van de gemeente Kampen;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 juni 2024, kenmerk 39946-2024;

gelet op de Wmo 2015 en de Participatiewet;

gelet op de Verordening sociaal domein gemeente Kampen;

besluit vast te stellen de navolgende

Wijziging van de Verordening sociaal domein gemeente Kampen

 

Artikel I Wijziging Verordening

De Verordening sociaal domein gemeente Kampen wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Artikel 6.3.3, vierde lid sub b, wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden:

  • b.

    bij hulp-op-maat in de vorm van beschermd wonen wordt de hoogte van het pgb voor beschermd wonen, inclusief dagbesteding beschermd wonen, bepaald op basis van een naar aard en omvang oplopend budget en bedraagt het pgb maximaal 100% van de maximale kostprijs van de voorziening in natura. De maximale PGB tarieven zijn neergelegd in het Besluit maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp van de gemeente Kampen. De inwoner mag geen vast maandloon overeenkomen of een andersoortige afspraak maken op basis waarvan uitbetaling door de SVB aan de dienstverlener plaatsvindt zonder voorafgaande verplichting van de inwoner tot overlegging aan de SVB van een door de inwoner goedgekeurde factuur of specificatie van ingezette zorg;

 

B

Artikel 7.4.2, eerste lid, wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden:

  • 1.

    De individuele inkomenstoeslag is per kalenderjaar:

    • a.

      € 475 voor een alleenstaande;

    • b.

      € 600 voor een alleenstaande ouder;

    • c.

      € 660 voor gehuwden of samenwonenden;

    • d.

      € 765 voor gehuwden of samenwonenden met inwonend kind (ongeacht leeftijd).

 

C

Artikel 7.5.1: Kindpakket: schoolregeling, wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden:

 

Wat is het doel van de regeling?

Ouders met schoolgaande kinderen maken vaak extra kosten omdat hun kinderen naar school gaan. De schoolkostenregeling zorgt ervoor dat bepaalde kosten worden vergoed voor kinderen uit gezinnen die het nodig hebben. De gemeente kan daarom de kosten vergoeden die deze gezinnen voor hun kinderen maken omdat ze naar school gaan. Het gaat om kosten zoals voor de aanschaf van een fiets, rugtas en schoolboeken. Ouders en kinderen kunnen jaarlijks een keuze maken uit schoolkosten of artikelen die in elk individueel geval nodig zijn. Ouders en kinderen die een fiets, rekenmachine of iets anders willen aanschaffen kunnen dit doen bij een aantal aangesloten ondernemers.

 

De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het leerjaar van het kind:

  • a.

    schoolregeling max. vergoeding van € 275,- per kind per jaar. Deze vergoeding is voor alle schoolgaande kinderen in het basisonderwijs, die niet in het overgangsjaar zitten;

  • b.

    schoolregeling max. vergoeding van € 400, - per kind per jaar. Deze vergoeding is voor alle schoolgaande kinderen in het voortgezet onderwijs en MBO en voor kinderen die in het overgangsjaar zitten van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs.

 

Wanneer kom je ervoor in aanmerking?

Deze regelingen zijn er voor gezinnen met schoolgaande kinderen die extra financiële ondersteuning nodig hebben, omdat ze een laag inkomen hebben en niet goed financieel rond kunnen komen. Het inkomen is in ieder geval laag, als het onder de 130% van de bijstandsnorm blijft. Er wordt geen vermogenstoets uitgevoerd.

 

Hoe vraag je het aan?

In Kampen kunnen ouders en/of verzorgers via één portaal een aanvraag doen voor hun kind op gebied van Sport, Cultuur, Zwemmen en School. Eerder konden zij de diverse regelingen op verschillende plekken aanvragen. Via de website Externe link: www.samenvoorallekinderen.nl kunnen ouders zelf of via een intermediair een aanvraag doen voor Sport, Cultuur, Zwemmen of School.

 

D

Artikel 7.5.2 Kindpakket: Zwemfonds Kampen, wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden:

 

Wat is het doel van de regeling?

Het is belangrijk dat alle kinderen kunnen zwemmen. Zwemlessen kosten geld. De kosten van zwemlessen kan de gemeente gedeeltelijk vergoeden vanuit het Zwemfonds. De totale kosten van het zwempakket bedragen € 900,-. De gemeente vergoedt maximaal € 600,- per kind.

 

Wanneer kom je ervoor in aanmerking?

De tegemoetkoming is er voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar die een zwemdiploma willen halen en de kosten niet volledig zelf kunnen betalen. Voor de zwemlessen betaalt de inwoner een eigen bijdrage. De eigen bijdrage voor het zwempakket is € 300,-. Het bedrag betaalt de inwoner in twintig termijnen van € 15,- aan Zwemfonds Kampen. Bij de aanvraag gaat de inwoner akkoord met deze betalingsverplichting.

 

Welke voorwaarden gelden er?

Deze regelingen zijn er voor gezinnen met schoolgaande kinderen die extra financiële ondersteuning nodig hebben, omdat ze een laag inkomen hebben en niet goed financieel rond kunnen komen. Het inkomen is in ieder geval laag, als het onder de 130% van de bijstandsnorm blijft. Het vermogen mag niet hoger zijn dan de vermogensgrens uit de Participatiewet (artikel 34 lid 3 Pw).

 

Hoe vraag je het aan?

In Kampen kunnen ouders en/of verzorgers, in ieder geval vanaf 1 januari 2021, via één portaal een aanvraag doen voor hun kind op gebied van Sport, Cultuur, Zwemmen en School. Eerder konden zij de diverse regelingen op verschillende plekken aanvragen

Via de website Externe link: www.samenvoorallekinderen.nl kunnen ouders zelf of via een intermediair een aanvraag doen voor Sport, Cultuur, Zwemmen of School.

 

E

Artikel 7.5.3 Kindpakket Jeugdfonds Sport en Cultuur, wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden:

 

Wat is het doel van de regeling?

Het Jeugdfonds Sport en Cultuur biedt de mogelijkheid aan kinderen om mee te doen aan sportieve of culturele activiteiten. In de gemeente Kampen wordt meedoen aan dergelijke activiteiten als essentieel onderdeel van opgroeien gezien. Daarom wordt de mogelijkheid geboden om via de fondsen mee te doen aan activiteiten. Ouders en kinderen kunnen jaarlijks kiezen van welke activiteit en regeling zij gebruik maken. Er wordt maatwerk toegepast als blijkt dat er meer nodig is in specifieke gevallen.

 

Er kan een keuze gemaakt worden uit onderstaande activiteiten en wordt uitgegaan van genoemde bedragen:

  • a.

    Jeugdfonds Sport vergoeding van max. €300,- per kind;

  • b.

    Jeugdfonds Cultuur vergoeding van max. €525,- per kind;

  • c.

    Zwemfonds vergoeding van max. €600,- per kind.

 

De gemeente vergoedt een sportaanvraag of een cultuuraanvraag. Er wordt maatwerk toegepast als blijkt dat er meer nodig is in specifieke gevallen. Naast sport of cultuur kan een zwemfondsvergoeding aangevraagd worden. De vergoeding voor sport kan niet gebruikt worden om de eigen bijdrage voor zwemlessen te bekostigen.

 

Welke voorwaarden gelden er?

Deze regelingen zijn er voor gezinnen met schoolgaande kinderen die extra financiële ondersteuning nodig hebben, omdat ze een laag inkomen hebben en niet goed financieel rond kunnen komen. Het inkomen is in ieder geval laag, als het onder de 130% van de bijstandsnorm blijft. Er wordt geen vermogenstoets uitgevoerd.

 

Hoe vraag je het aan?

In Kampen kunnen ouders en/of verzorgers met kinderen, via één portaal een aanvraag doen voor hun kind op gebied van Sport, Cultuur, Zwemmen en School. Eerder konden zij de diverse regelingen op verschillende plekken aanvragen

 

Via de website Externe link: www.samenvoorallekinderen.nl kunnen ouders en/of verzorgers zelf of via een intermediair een aanvraag doen voor Sport, Cultuur, Zwemmen of School.

 

F

Artikel 7.6 Meedoenbonnen, wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden:

 

Wat is het doel van de regeling?

Het is belangrijk dat iedereen kan sporten of mee kan doen aan activiteiten, ook als er sprake is van een laag inkomen. Met de meedoenbon kan een inwoner kosten om te sporten, mee te doen aan culturele activiteiten, schoolactiviteiten of maatschappelijke activiteiten betalen. In de gemeente Kampen kennen we ruim 140 organisaties bij wie deze bon kan worden verzilverd. De waarde van de meedoenbon is afhankelijk van de leeftijd.

 

Wanneer kom je ervoor in aanmerking?

Meedoenbonnen zijn bedoeld voor inwoners met een laag inkomen en met weinig of geen vermogen. Het inkomen is in ieder geval laag, als het onder de 120% van de bijstandsnorm blijft. Inwoners die volledig en blijvend arbeidsongeschikt zijn en een WIA-uitkering hebben (80-100%), hebben in ieder geval recht op Meedoenbonnen als ze een inkomen hebben tot 120% van de bijstandsnorm. Voor de meedoenbon geldt dat deze niet bedoeld zijn voor studenten. Er wordt geen vermogenstoets uitgevoerd.

 

De waarde van de meedoenbon is afhankelijk van de leeftijd van de inwoner:

  • a.

    volwassenen in de leeftijd van 18-pensioensgerechtigde leeftijd: € 210,-;

  • b.

    volwassenen in de leeftijd vanaf de pensioengerechtigde leeftijd en ouder: € 314,-.

 

Hoe vraag je het aan?

De Meedoenbon kan worden aangevraagd met een aanvraagformulier van de gemeente.

 

G

Artikel 7.7 Hoge zorgkosten, wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden:

De regeling hoge zorgkosten helpt inwoners die tijdelijk of langdurig te maken hebben met hoge zorgkosten. Het effect daarvan is dat iedere inwoner met hoge zorgkosten en een laag inkomen ondersteund wordt.

 

Wanneer kom je ervoor in aanmerking?

De regeling hoge zorgkosten geldt voor inwoners met een laag inkomen (maximaal 120% van de geldende bijstandsnorm). Er wordt geen vermogenstoets uitgevoerd. De regeling kan worden aangevraagd indien het verplicht eigen risico van de zorgverzekering (Zvw) voor het betreffende kalenderjaar is verbruikt. Dit moet kunnen worden aangetoond.

 

De hoogte van de bijdrage is gelijk aan die van de Regeling tegemoetkoming arbeidsongeschikten (uitvoering via het UWV). De UWV tegemoetkoming gaat voor op die van de gemeente. Wie van de UWV-tegemoetkoming gebruik maakt, komt niet in aanmerking voor de regeling hoge zorgkosten.

 

Hoe vraag je het aan?

De regeling hoge zorgkosten kan (online) worden aangevraagd via een aanvraagformulier van de gemeente.

 

H

Artikel 7.8 Collectieve zorgverzekering, wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden:

Wat is het doel van de regeling?

De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners goed verzekerd zijn tegen medische kosten. Daarom heeft de gemeente een collectieve zorgverzekering (CZM) afgesloten voor inwoners met een laag inkomen bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

 

Wanneer kom je ervoor in aanmerking?

Inwoners die zich verzekeren bij Zilveren Kruis kunnen meedoen met de CZM. De CZM is bedoeld voor inwoners met een laag inkomen. Het inkomen is in ieder geval laag, als het onder de 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm blijft en de inwoner geen goede financiële buffer heeft. De gemeente beoordeelt niet of er een auto, eigen huis of schulden zijn. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd. Er is geen medische (toegangs)toets. Uitgesloten zijn wanbetalers. Dat zijn verzekerden die zes maanden de premie niet betalen.

 

Inwoners die bij een andere zorgverzekeraar verzekerd zijn, moeten overstappen naar Zilveren Kruis om mee te kunnen doen. Ze moeten dan een aanvraag voor de CZM indienen voor 1 januari van het daaropvolgende jaar. Dat is alleen mogelijk in de periode van half november tot 1 januari. Deelname aan de CZM gaat dan in op 1 januari.

 

Inwoners moeten wijzigingen in de gezins- en woonsituatie doorgeven aan Zilveren Kruis én de gemeente. Wijzigingen in het inkomen, waardoor inwoners boven de genoemde inkomensgrens komen, moeten ze doorgeven aan de gemeente. Een inkomen boven de inkomensgrens of een verhuizing naar een andere gemeente in Nederland betekent niet meteen het einde van de verzekering. De verzekering blijft doorlopen in het kalenderjaar, tenzij de inwoner aangeeft dat die eerder beëindigd kan worden.

 

Hoe vraag je het aan?

Je vraagt de CZM aan met een aanvraagformulier van de gemeente. Daar horen ook bewijsstukken bij. Inwoners met een bijstandsuitkering kunnen ook met hun verzekeringspolis aan de balie Inkomen en zorg komen.

 

I

Na artikel 8.2.12 wordt een nieuw artikel 8.2.13 toegevoegd, luidende als volgt:

Artikel 8.2.13 Verrekenen boete Wet Inburgering 2021 met de uitkering

[Wet Inburgering 2021, Awb]

  • 1.

    De gemeente kan de boete die op grond van de Wet Inburgering 2021 aan de inburgeringsplichtige wordt opgelegd, verrekenen met de uitkering.

  • 2.

    Onder verrekenen wordt in dit artikel verstaan verrekenen zoals geregeld in artikel 4:93 van de Algemene wet bestuursrecht.

 

Artikel II Inwerkingtreding

Deze wijziging treedt in werking op 1 augustus 2024.

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 11 juli 2024.

De raad van de gemeente Kampen,

M.E. Veldhoen,

griffier

S. de Rouwe,

voorzitter

Naar boven