Kennisgeving voornemen & kennisgeving participatie Uitbreiding Hoogspanningsstation Boxmeer

De landelijke vraag naar elektriciteit stijgt, evenals de landelijke productie van elektriciteit. Om deze elektriciteit te kunnen transporteren moet de capaciteit van het elektriciteitsnet worden vergroot, waarvoor het bestaande elektriciteitsnet verzwaard en uitgebreid moet worden. Het 150kV-station in Boxmeer (Brabant) behoort in de praktijk tot het Limburgse 150kV-netwerk. Ook in de provincie Limburg is er sprake van een groeiende vraag naar elektriciteit en een toenemend aanbod van productie van elektriciteit. Deze stijgende vraag ontstaat door de energietransitie en de aansluiting van steeds meer woningen en bedrijven op het elektriciteitsnet, ter vervanging van het gasgebruik. De verwachting is dat de conventionele gascentrale in het midden van Limburg de energieproductie zal verkleinen, waardoor in de toekomst nog meer vraag komt naar elektriciteit. Bij TenneT en Enexis is dan ook een grote hoeveelheid klantaansluitingen aangevraagd in het noorden van Limburg, en het noordoosten van Brabant (rondom Cuijk, Haps en Boxmeer).

Voornemen

Om in deze energiestroom te kunnen voorzien, moet het hoogspanningsnet worden uitgebreid. De belastingen van het hoogspanningsnet in met name Limburg vragen om een onderverdeling van het net in zogenaamde pockets. Het onderverdelen in kleinere pockets zorgt ervoor dat transporten van toenemende hoge vermogens van noord naar zuid in het gebied via het 150 kV net worden beëindigd. Door de 150kV netten van elkaar te scheiden, wordt de grote vermogensstroom geforceerd over de 380kV verbindingen. Aangezien de 380kV verbindingen hiervoor zijn bedoeld en de 150kV verbindingen niet, wordt zo het gewenste effect behaald. Daarom wordt Limburg onderverdeeld in drie zogenaamde pockets, waarvan de meest noordelijke pocket de grens met Brabant raakt/ beslaat. En dit vraagt om een 150 kV en een 380 kV hoogspanningsstation, gecombineerd. Daarom wordt er een uitbreiding van het bestaande 380/150 kV hoogspanning station in Boxmeer beoogd.

Dit station is recent uitgebreid en in september van 2022 in gebruik genomen. Toch blijkt de toekomstige energievraag hoger te zijn dan waarin in de recente uitbreiding is voorzien. TenneT is daarom voornemens het 150kV onderdeel van het bestaande station uit te breiden. Het 380 kV gedeelte van het station wordt losgekoppeld en er wordt een geheel nieuw 380kV station aangelegd. Daarnaast wordt er een geheel nieuw 20kV Enexis station aangelegd, waardoor de aansluiting tussen het energienetwerk en bedrijven en woningen in de regio wordt gefaciliteerd.

Burgemeester en wethouders van Land van Cuijk kunnen in principe instemmen met de door TenneT beoogde locatie. Het definitieve besluit hierover wordt genomen bij het vaststellen van de Wijziging van het Omgevingsplan. De locatiekeuze staat daarmee min of meer vast. Hoe het nieuwe station landschappelijk ingepast wordt in de omgeving is nog een vraag die openstaat en waarbij TenneT, Enexis en de gemeente graag belanghebbenden willen betrekken in het kader van participatie.

Procedure wijziging Omgevingsplan

TenneT en Enexis zijn samen initiatiefnemer van de uitbereiding van het HS Boxmeer en nieuwbouw van het middenspanningsstation. Gemeente Land van Cuijk is bevoegd gezag voor deze procedure. Gemeente Land van Cuijk zal bij goedkeuring het omgevingsplan wijzigen. De procedure start met deze kennisgeving voornemen en kennisgeving participatie. Hiermee willen we de omgeving informeren over het initiatief en u informeren hoe u een bijdrage kunt leveren.

Hoe gaan wij te werk?

Bij het uitbreiden en inpassen van hoogspannings- en middenspanningsstations houden we rekening met omliggende belangen, met oog voor het landschap en respect voor de waarden in het gebied.

In de landschappelijke inpassingsfase verkennen we eerst de mogelijke oplossingen. Dan selecteren we de kansrijke oplossingen en werken deze uit in een landschapsplan. Dit landschapsplan wordt vervolgens door vertaald in een ontwerp-wijziging omgevingsplan.

Provincie Nood-Brabant, gemeente Land van Cuijk, Rijkswaterstaat, Waterschap Aa en Maas, de lokale dassenwerkgroep, stichting Das en Boom, experts en mensen die wonen en werken in het gebied, betrekken wij bij dit project.

Planning

De planning is globaal als volgt:

  • Landschappelijke inpassingsfase

    Werkatelier(s) met omgeving juli en september 2024 Landschapsplan gereed eind september 2024

  • Planuitwerkingsfase

    Omgevingstafel ontwerp Wijziging Omgevingsplan oktober 2024 Wijziging Omgevingsplan gereed voor bestuurlijke besluitvorming Q4 2024

  • Realisatiefase

    Start realisatie vanaf 2026 Middenspanningsstation gereed 2027

    Uitbereiding Hoogspanningsstation gereed: 2029 - 2030

Wat kunt u doen?

U kunt ons helpen met het aandragen van ideeën en oplossingen voor de landschappelijke inpassing van het uit te breiden Hoogspanningsstation en Middenspanningsstation. Ook kunt u helpen met het in beeld brengen van belangrijke waarden en belangen in het gebied, waar wij bij de inpassing rekening mee zouden moeten houden. Ook bespreken wij met u de keuzes die wij willen gaan maken.

Participatieproces

  • Iedereen kan mogelijke oplossingen aandragen voor de landschappelijke inpassing van de uitbreiding van het Hoogspanningsstation Boxmeer. De oplossingen moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden: ze moeten allereerst passen bij de gekozen locatie en bijdragen aan het landschappelijk inpassen van de uitbreiding van het hoogspanningsstation. Men kan ook Initiatieven inbrengen die meerwaarde bieden voor het gebied, maar niet expliciet bijdragen aan de inpassing van de uitbreiding van het Hoogspanningsstation en Middenspanningsstation Boxmeer. De oplossingen worden beoordeeld door gemeente Land van Cuijk (in de rol van bevoegd gezag) en de provincie. Als ze voldoen aan de voorwaarden worden ze verwerkt in het landschappelijk inrichtingsplan.

  • Heeft u specifieke kennis over natuur, milieu, archeologie of cultuurhistorie of andere informatie over waarden of belangen in het gebied, dan komen we graag met u in contact. Deze kennis kunnen we gebruiken bij het op orde brengen van de basisinformatie en het maken van goede afwegingen.

Uw reactie op deze kennisgeving kunt u schriftelijk of per e-mail geven tot 1 augustus 2024 (zie ons adres onderaan). Alle door u aangereikte oplossingen, ideeën en kennis bekijken we en beoordelen we. We koppelen u persoonlijk terug wat we met uw inbreng gaan doen. Daarnaast zijn er momenten dat u ons kunt ontmoeten en uw inbreng kunt geven. Belanghebbenden en bewoners in de directe omgeving van het Hoogspanningsstation nodigen wij per brief uit voor deze werkateliers. Mocht u niet in de directe omgeving wonen maar wel graag aanwezig wilt zijn bij deze werkateliers dan kunt u dat aangeven in uw reactie. Wij zorgen dan dat u een uitnodiging krijgt.

Formele ter inzage legging stukken en mogelijkheid tot indienen zienswijzen

Het landschapsplan en het ontwerp-wijziging omgevingsplan worden op een gegeven moment formeel ter inzage gelegd. Op de formeel ter inzage gelegde documenten kunt u een zienswijze indienen. Aanvullende informatie kunt u vinden op www.tennet.eu/boxmeer

Reageren op deze Kennisgeving?

  • Kent u de omgeving van het uit te breiden Hoogspanningsstation Boxmeer goed? Heeft u specifieke kennis over natuur, milieu, archeologie of cultuurhistorie of andere informatie over waarden of belangen in het gebied?

  • Zijn er initiatieven in de omgeving waar we rekening mee moeten houden?

  • Ziet u mogelijke oplossingen voor de landschappelijk inpassing van het uit te breiden Hoogspanningsstation Boxmeer?

Dan horen we graag van u. Stuur uw reactie vóór 1 augustus 2024 naar gemeente@landvancuijk.nl of per post naar Gemeente Land van Cuijk, t.a.v. Project Uitbereiding Hoogspanningsstation Boxmeer, Postbus 7, 5360 AA, Cuijk.

Wat gebeurt er metuw reactie?

Uw reactie op dit document beoordelen wij en nemen wij, indien mogelijk, mee in het project. We koppelen aan u terug hoe we dat doen.

Naar boven