Gemeente Sittard-Geleen Voornemen parkeerverbod zone op een gedeelte van Graetheide en Oude Baan nabij Graetheide 73 tot Oude Baan 100 te Born

Z/24/590982

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen:

  • 1.

    Besluiten:

voor het instellen van een parkeerverbod zone, op een gedeelte van Graetheide en Oude baan nabij Graetheide 73 tot Oude Baan 100 te Born en de volgende voorgenomen verkeersmaatregelen kenbaar te maken, zodat belanghebbenden hun zienswijzen in kunnen dienen:

    • 1.

      het plaatsen van vijf verkeersborden ‘Parkeerverbod zone’ (bord E01zb) en vijf verkeersborden ‘Einde parkeerverbod zone’ (bord E01ze), nabij de kruising met Graetheide en Schutterskampweg, Graetheide huisnummers 21, 25, 38, 50, 51, 55 en Oude Baan 100 te Born.

Zoals aangegeven op de bij het voornemen behorende foto(’s) en/of tekening(en).

  • 2.

    Overwegingen

Bij de herinrichting van Graetheide zijn op diverse plaatsen parkeervakken aangelegd. De ruimte buiten deze parkeervakken is ofwel voor wat betreft de maatvoering niet geschikt om te parkeren of is nodig om de doorgang van het verkeer, waaronder ook agrarisch verkeer, te waarborgen en elkaar te kunnen passeren. Nu blijkt in de praktijk dat er op plaatsen toch buiten de vakken geparkeerd wordt, terwijl er parkeergelegenheid in de vakken beschikbaar is.

Om de doorgang van het verkeer en de verkeersveiligheid zoveel mogelijk te waarborgen, willen we op de doorgaande weg, tussen de bebouwde komaanduidingen in, een parkeerverbodszone instellen. Hiermee is dan voor iedereen duidelijk dat enkel in de aangelegde parkeervakken geparkeerd mag worden en kan indien nodig ook handhavend worden opgetreden. In de voorbereiding van het project is dit ook al overwogen, maar besloten is toen eerst het parkeergedrag in de praktijk af te wachten.

  • 3.

    Wettelijke grondslag

Verkeersbesluiten worden genomen op basis van artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer.

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, de doorstroming en de bruikbaarheid van de weg, wordt het noodzakelijk geacht deze verkeersmaatregel te nemen. Van toepassing zijn hier artikel 2, lid 1, sub a en sub c, van de Wegenverkeerswet 1994.

Oude Baan en Graetheide te Born zijn in beheer en onderhoud bij de gemeente Sittard-Geleen en ligt binnen de bebouwde kom, zoals bedoeld in artikel 18 lid 1 sub d van de Wegenverkeerswet 1994.

  • 4.

    Advies

De Ambtelijke Werkgroep Verkeer, waarin onder meer verkeerskundigen en de regiopolitie zitting hebben, heeft op 11-06-2024 positief geadviseerd over de voorgestelde verkeersmaatregelen.

  • 5.

    Ondertekening

Sittard-Geleen, 27-06-2024.

Namens het college van burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,

R. Dobrick

Juridisch Medewerker Verkeer

  • 6.

    Zienswijzen

Over dit voornemenverkeersbesluit kunnen belanghebbenden binnen twee weken na de dag waarop dit besluit gepubliceerd is een zienswijze geven. Deze kan schriftelijk verzonden worden naar: College van B&W, Postbus 18, 6130 AA SITTARD.

Locatie

Sittard-Geleen, 27-06-2024.

Namens burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,

R. Dobrick

Juridisch Medewerker Verkeer

 

Naar boven