Mandaat, beleidsregels en werkwijze voor gebiedsontzeggingen

 

 

De burgemeester van de gemeente Blaricum,

 

gelet op het bepaalde in artikel 2:78 van de Algemene plaatselijke verordening Blaricum 2023 en in artikel 172 van de Gemeentewet;

 

overwegende:

 

dat een effectief optreden tegen verstoring van de openbare orde tijdens de Blaricumse kermis door het opleggen van een gebiedsontzegging gebaat is bij het verlenen van een daartoe strekkend mandaat aan de buitengewoon opsporingsambtenaren van de BEL Combinatie en aan ambtenaren van de politie-eenheid Midden-Nederland;

dat de politie-eenheid Midden-Nederland bij monde van de teamchef heeft laten weten in te kunnen stemmen met een dergelijk mandaat;

 

besluit als volgt:

 

artikel 1 mandaat

mandaat wordt verleend aan de buitengewoon opsporingsambtenaren van de BEL Combinatie en aan de ambtenaren van de politie eenheid Midden-Nederland voor het opleggen van een gebiedsontzegging zoals bedoeld in artikel 2:78 van de Algemene plaatselijke verordening Blaricum 2023 tijdens de Blaricumse kermis van 16 tot en met 22 augustus 2024;

artikel 2 instructies

de volgende algemene instructies worden gegeven over de wijze waarop het mandaat mag worden gebruikt:.

I. Algemene instructies

Het mandaat wordt uitgeoefend met inachtneming van de volgende bepalingen:

a. het mandaat betreft het geven van een bevel op grond van het bepaalde in het eerste lid van artikel 2.78 van de Apv, dat luidt als volgt:

Artikel 2:78 Gebiedsontzeggingen

1. De burgemeester kan in het belang van de openbare orde, het voorkomen of beperken van overlast, het voorkomen of beperken van aantastingen van het woon- of leefklimaat, de veiligheid van personen of goederen, de gezondheid of de zedelijkheid aan een persoon die strafbare feiten of openbare orde verstorende handelingen verricht, een bevel geven zich gedurende ten hoogste 120 uur niet in een of meer bepaalde delen van de gemeente op een openbare plaats op te houden.

b. Het is de gemandateerden niet toegestaan om deze bevoegdheid aan derden door te mandateren.

c. Een gebiedsontzegging kan door de gemandateerden uitsluitend op 16,17, 18, 19, 20, 21 en 22 augustus 2024 worden opgelegd aan personen die openbare orde verstorende en/of strafbare handelingen verrichten in het gebied zoals beschreven onder II.

 

II. Aanwijzing gebied

Als gebied waarvoor de gemandateerden een gebiedsontzegging kunnen opleggen, wordt aangewezen de openbare ruimte in het gearceerde gebied op de kaartbijlage bij dit besluit. Dit gebied omvat het evenemententerrein en een strook van ca. 50 m daarom heen.

 

III. Voorwaarden gebiedsontzegging

Indien degene aan wie een gebiedsontzegging wordt opgelegd een zwaarwegend belang heeft om zich in het gebied op te houden (bijvoorbeeld dat de geadresseerde in het aangewezen gebied zijn woning heeft, zijn werk heeft of beroep uitoefent), kan hiermee rekening gehouden worden, door in het besluit een route aan te wijzen (het betreft de kortste route naar de rand van het gebied), langs welke de geadresseerde het gebied dient te betreden dan wel te verlaten.

 

IV. Procedure gebiedsontzegging

1. Voordat een gebiedsontzegging wordt opgelegd, krijgt de belanghebbende de kans een zienswijze te geven. Vanwege de vereiste spoed gebeurt dit direct op locatie.

2. In de gebiedsontzegging wordt duidelijk aangegeven voor welk tijdvak en welk gebied het verbod geldt. In de gebiedsontzegging wordt aangegeven op grond van welk(e) feit(en) de persoon de gebiedsontzegging opgelegd heeft gekregen. Voor het opleggen van een gebiedsontzegging wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het door de burgemeester ter beschikking gestelde model. Het model is als bijlage bij dit besluit opgenomen.

3. De gebiedsontzegging wordt in persoon door de buitengewoon opsporingsambtenaar of de ambtenaar van politie uitgereikt. De gebiedsontzegging gaat van kracht op het moment dat de gebiedsontzegging aan de betrokkene is uitgereikt.

 

V. Foto’s

Bij de uitreiking van de gebiedsontzegging wordt een foto van de geadresseerde gemaakt. Deze wordt toegevoegd aan de stukken betreffende de gebiedsontzegging en zal worden gebruikt voor de controle op de naleving van de gebiedsontzegging. Voor dat doel hebben uitsluitend de burgemeester en de gemandateerden toegang tot die foto.

 

VII Registratie

Van de toepassing van de gebiedsontzeggingen wordt een registratie bijgehouden. De burgemeester wordt zo spoedig mogelijk – uiterlijk de eerste werkdag na het opleggen van een gebiedsverbod – geïnformeerd.

Artikel 3 geldigheidsduur

Dit besluit treedt in werking op de dag na publicatie in het digitale gemeenteblad en vervalt op donderdag 22 augustus 2024 om 08:00 uur.

 

 

Ondertekening

Aldus vastgesteld op 04 juli 2024,

Mevr. B.M. de Reijke,

Burgemeester

Kaart

Naar boven