INTREKKEN - BELEIDSREGEL INZAKE ADVIESRECHT VOOR DE GEMEENTERAAD VAN BRUMMEN

Kenmerk Z099301 / D434544

 

DE RAAD VAN DE GEMEENTE BRUMMEN;

 

Heeft besloten:

  • 1.

    De ‘Beleidsregel inzake adviesrecht voor de gemeenteraad zoals vastgesteld op 14 oktober 2021 in te trekken

     

 

Inleiding

Op 14 oktober 2021 heeft de raad de beleidsregel inzake adviesrecht voor de gemeenteraad van Brummen vastgesteld. Dit adviesrecht trad in werking op 1 januari 2024 toe de Omgevingswet van kracht werd. Tot dat moment gold het instrument ‘verklaring van geen bedenkingen’ (VVGB). Uitgangspunt is in 2021 geweest om één op één de toenmalige bevoegdheden voor college en gemeenteraad in de VVGB over te zetten naar de beleidsregel inzake adviesrecht.

 

Na enkele maanden onder de nieuwe Omgevingswet gewerkt te hebben constateren we dat de beleidsregel inzake adviesrecht op onderdelen niet goed werkt. Het blijkt dat kleinere vergunningsaanvragen (plaatsen dakkapel, bouw van een bijenstal e.d.) niet gemandateerd zijn aan het college, maar dat de gemeenteraad die aanvragen af moet handelen.

 

Dit geeft problemen met het behalen van de wettelijke termijnen voor afhandeling van vergunning aanvragen, en het betekent een verzwaring van de belasting van uw raad. Met onderhavig raadsvoorstel willen we dit verhelpen door een verbeterde beleidsregel vast te stellen.

 

Beoogd effect

Een juridisch werkbare adviesrechtlijst vaststellen om initiatiefnemers een dienst te kunnen blijven verlenen.

 

 

 

 

Dit besluit is genomen tijdens de openbare raadsvergadering van 27 juni 2024.

De gemeenteraad van Brummen,

De griffier, M. Knook

De voorzitter, G.J.M. Rumund

Naar boven