Afvalstoffenverordening Gemeente 's-Hertogenbosch 2024

De gemeenteraad van de gemeente 's-Hertogenbosch heeft op 12 december 2023 de Afvalstoffenverordening Gemeente 's-Hertogenbosch 2024 vastgesteld.

De gemeenteraad heeft tijdens de behandeling van de verordening het Amendement "s-Hertogenbosch zegt ja tegen de JA-JA sticker" aanvaard. Besloten is om artikel 15a toe te voegen aan de verordening. Dit artikel wordt alsnog bekendgemaakt en treedt in werking op 1 januari 2025.

Artikel 15a Ongeadresseerd drukwerk

  • 1.

    In dit artikel wordt verstaan onder:

    a. Huis-aan-huisblad: ongeadresseerd blad dat met een vaste frequentie gratis huis-aan-huis wordt verspreid in een geografisch beperkt gebied, waarvan tenminste 40 % van de inhoud bestaat uit informatie over en nieuws uit het eigen verspreidingsgebied, niet zijnde reclame;

    b. Ongeadresseerd reclamedrukwerk: reclamedrukwerk of proefmonsters van producten die gratis huis-aan-huis worden verspreid zonder vermelding van naam, adres/postbus en woonplaats van de ontvanger, niet zijnde

    i. Een huis-aan-huisblad of andere informatie over werkzaamheden of activiteiten in de buurt die voor de bewoners of gebruikers van een woning, bedrijf of woonschip in die buurt van belang zijn om te weten;

    ii. Drukwerk van vrijwilligers of niet-commerciële organisaties.

  • 2.

    Een huis-aan-huisblad mag worden bezorgd bij een perceel, tenzij de bewoner of gebruiker expliciet kenbaar heeft gemaakt geen prijs te stellen op het ontvangen ervan.

  • 3.

    Ongeadresseerd reclamedrukwerk mag uitsluitend worden bezorgd bij een perceel als de bewoner of gebruiker kenbaar heeft gemaakt prijs te stellen op het ontvangen ervan.

 

Toelichting Artikel 15a  

Artikel 15a heeft als doel om de verspreiding van ongewenst drukwerk te voorkomen. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan een van de doelen van de afvalstoffenvisie, te weten het voorkomen dat afvalstoffen ontstaan. Door middel van dit artikel stellen we de duurzame keuze als uitgangspunt vast voor ongeadresseerd reclamedrukwerk waarvan afwijken mogelijk is, mits dit expliciet bekend wordt gemaakt aan de adverteerder dan wel de bezorger.

De gemeente 's-Hertogenbosch heeft met de komst van de nieuwe JA-JA sticker de volgende mogelijkheden om hun voorkeur ten aanzien van de ontvangst van commercieel reclamedrukewrk en/of de huis-aan-huisbladen kenbaar te maken:

Tabel 1: Overzicht wanneer bezorging wenselijk is

 

Overzicht stickers

Ongeadresseerd reclamedrukwerk gewenst

Ongeadressererde huis-aan-huisbladen gewenst

JA-JA sticker

Ja

Ja

Geen sticker of NEE-JA sticker

Nee

Ja

NEE-NEE sticker

Nee

Nee

Inwoners, adverteerders en bezorgers worden door de gemeente geïnformeerd over de verandering. De stickers JA-JA, NEE-JA en NEE-NEE worden gratis door de gemeente verstrekt indien een inwoner hierom vraagt.

In het eerste lid van het artikel worden de definities opgenomen met het onderscheid tussen huis-aan-huisbladen en ongeadresseerd reclamedrukwerk. Met ongeadresseerd reclamedrukwerk wordt in deze verordening bedoeld al het reclamedrukwerk dat zonder volledig adres wordt aangeboden. Onder 'volledig adres' wordt verstaan: vermelding van de naam van de adressant, het adres of de postbus van de adressant, én de woonplaats van de adressant. Ook reclamedrukwerk waarop staat "aan de bewoners van dit pand of gebouw" of "aan de bewoners van" onder toevoeging van een adres en woonplaaats, kwalificeert dus als ongeadresseerde reclame.

Bij ongeadresseerd reclamedrukwerk zijn twee uitzonderingen opgenomen voor drukwerk van huis-aan-huisbladen en vrijwilligers en niet-commerciële organisaties, waaronder politieke partijen en plaatselijke verenigingen. Deze uitzondering wordt gemaakt aangezien deze vormen van drukwerk een belangrijke functie hebben voor de nieuwsverspreiding op lokaal niveau en de sociale structuren in onze gemeente.

In het tweede lid is bepaald dat huis-aan-huisbladen bezorgd mogen worden, tenzij de ontvanger onmiskenbaar duidelijk heeft gemaakt deze bladen niet te willen ontvangen.

In het derde lid is bepaald dat de gemeente bezorging van ongeadresseerd reclamedrukwerk uitsluitend toestaat als de ontvanger onmiskenbaar met een JA-JA sticker duidelijk heeft gemaakt dat hij het ongeadresseerd reclamedrukwerk wil ontvangen. Daarbij gaat het niet alleen om de bezorging maar om het laten bezorgen. De adverteerders dienen zich aan het opt-in systeem te houden.

 

 

De gemeenteraad voornoemd,

Namens deze,

De griffier, Drs. W.G. Amesz

De voorzitter, Drs. J.M.L.N. Mikkers

Naar boven