Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gouda houdende regels over: Naamgeving openbare ruimten (Jan Ligthartplein) in woonplaats Gouda

Het college van burgemeester en wethouders van Gouda;

 

gelet op :

  • -

    art. 2.14, tweede lid van de Verordening fysieke leefomgeving Gouda;

  • -

    de Wet basisregistratie adressen en gebouwen;

  • -

    artikel 11, zesde lid van het Gouds mandatenbesluit;

gezien het :

  • -

    positieve advies van de commissie naamgeving openbare ruimte op 20 juni 2024.

besluit tot:

  • 1.

    Het vaststellen van de benaming van de openbare ruimte, zoals op tekening ‘nieuwe situatie’ is aangegeven: Jan Ligthartplein (straatcode 9281).

In overeenstemming met de bijbehorende situatietekeningen.

Aldus besloten 2 juli 2024,

namens burgemeester en wethouders van Gouda,

de burgemeester,

mr. drs. P. Verhoeve

 

Tekening bestaande situatie

 

Tekening nieuwe situatie

 

Toelichting  

Tot halverwege de jaren ’90 was de Jan Ligthartschool een echte school. Daarna kwam het pand leeg te staan. Vanaf 2000 hebben de gemeente, Goudse corporaties en maatschappelijke organisaties samen met de bewoners gewerkt aan de wijkontwikkeling van Korte Akkeren onder de naam ‘Korte Akkeren karaktervol’. Hier is de herontwikkeling van de Jan Ligthartlocatie onderdeel van geworden.

 

Als onderdeel van deze herontwikkeling werden in 2010 de woningen aan de Prins Hendrikstraat gesloopt. Dat bood een kans om voor een periode de parkeerdruk in de wijk te verminderen door het vrijgekomen terrein in te richten als tijdelijke parkeerplaats. In 2013 kocht Mozaïek Wonen de voormalige Jan Ligthartschool. Op dat moment was de school in gebruik als het Wijkcentrum Jan Ligthart. Daar konden mensen en organisaties elkaar ontmoeten en werden activiteiten georganiseerd. De gemeente en Mozaïek Wonen zijn in gesprek gegaan over de herontwikkeling van deze locatie tot een wooncomplex . In februari 2019 startte de sloop van het schoolgebouw. Na gesprekken met belanghebbenden werd het plan aangepast naar 24 sociale huurwoningen in combinatie met een maatschappelijk centrum.

 

Uit Wikipedia:

Jan Ligthart (Amsterdam, 11 januari 1859 – Laag-Soeren, 16 februari 1916) was een Nederlandse onderwijzer en onderwijsvernieuwer. Hij werd bekend als schoolhoofd van een lagere school in de Schilderswijk van Den Haag en als schrijver van artikelen en boeken.

 

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking in het Gemeenteblad.

 

De aanwijzing van namen in de openbare ruimte is een besluit in de zin van art. 1:3 Algemene wet bestuursrecht, waartegen binnen 6 weken na deze bekendmaking een bezwaarschrift bij het college kan worden ingediend.

Naar boven